hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dahiliye Nedir? Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?

    Dahiliye Nedir Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar
    expand

    Günümüzde dahiliye bölümü yani iç hastalıklar bölümü en talep gören doktorluk uzmanlık alanlarından birisidir. Dahiliye bölümü insan vücudunun iç organlarını etkileyen bütün koşullar ile ilgilendiği için geniş bir çalışma alanına sahiptir. Yetişkin kişilere bakmakta olan ve de iç hastalıklar ile yakın alakalı bir ana bilim dalıdır. Dahiliye (iç hastalıklar) uzmanlık dalı, akla gelebilecek olan pek çok sayıda hastalığın da tedavisi ile ilgilenmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dahiliye Nedir?

    Dahiliye (İç hastalıklar) genel olarak tıp içerisindeki bütün branşlar için temel olarak kabul edilmektedir. Hasta ve de polikliniklere başvurular yapan hastaların büyük bölümünde rahatsızlık genel olarak iç hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle dahiliye bölümü oldukça geniş bir alandaki bu hastalıklar ile de yakından ilgilenmektedir. Hastanın objektif olacak bir şekilde değerlendirilmesi ve de tedavi edilmesi dahiliye bölümünün uzmanlığına girmektedir. Bu bölümde de görev yapan uzmanlar, genel olarak cerrahi müdahale dışındaki bütün tedavi yollarına da başvurma yetkisi taşımaktadır.

    Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar?

    Dahiliye yani iç hastalıklar pek çok sayıda uzmanlığın tedavisinde de başlama noktası şeklinde görev almaktadır. Dahiliye bölümünün aktif olarak çalıştığı bölümler aşağıdaki şekilde listelenmektedir.

    Kardiyoloji, Endokrinoloji, Hematoloji, Nefroloji, Gastroenteroloji, Onkoloji ve de Romatoloji bölümleridir.

    İç hastalıkları bakımından ilgili olunan kardiyoloji bölümü kalp rahatsızlıklarını, endokrinoloji bölümü hormon bozukluklarını ve hematoloji bölümü kan hastalıklarını, gastroenteroloji bölümü bağırsak problemlerini, nefroloji bölümü böbrek rahatsızlıklarını, onkoloji bölümü kanser ve kas hastalıkları için çalışılmaktadır. Oldukça geniş bir bölüm skalası olan dahiliye bölümü ayrıca bütün bunların yanı sıra birde bulaşıcı hastalıklar ve de akciğer rahatsızlıklarının için de tedavinin hemen ilk aşamasını dahiliye bölümü oluşturmaktadır.

    Dahiliye Doktoru Nedir?

    Dahiliyede görev yalan tıp personeli iç hastalıklarının uzmanı olarak adlandırılmaktadır. Bu iç hastalıkları konusunda uzmanlığı olan doktor mesleğinin yeterliliklerini de kullanarak çok fazla alanda da çalışma yetkisine sahip olmaktadır. Buna göre iç hastalıklar yani dahiliye uzmanı; hasta olan kişinin öyküsünü dinlemekte, fiziksel olarak muayene yapabilmekte ve de sonuç olarak teşhis için gereken bazı testleri isteyebilmektedir.

    Genel olarak hastayı tanı amacı ile diğer uzmanlık alanlarına da yönlendirmek dahiliye doktorunun görevleri arasında yer almaktadır. Eğer ki hastalığa tanı konulmuş ise bunun tedavisine de yönelik bir takım yöntemler dahiliye uzmanlarının tarafından verilmektedir. Dahiliye doktorları sadece acil servis ya da polikliniklerde görev almamakta olup yoğun bakım ünitelerinde bulunan ağır olan hastalar da gerektiği durumlarda dahiliye uzmanları tarafından takip edilmektedir. Buna ek olarak bir dahiliye uzmanı, tanı koyduktan sonra da hastayı gereken durumlarda ister ise ameliyat için de cerrahi servise yönlendirebilmektedir. Bu nedenle de hiç hastalıkları doktoru ya da uzmanı olmak günümüz koşullarında çok değerli bir meslek dalıdır.

    Dahiliye Uzmanı ya da Doktoru Neye Bakar?

    Dahiliye bölümü, tıptaki hemen hemen bütün branş hastalıklarını kapsayan bölümdür. Üst ve de alt solunum yolu, romatizma, mide, bağırsak ve şeker hastalığı da iç hastalıklar bünyesindeki şekilde tedavi edilmektedir. Bu hastalıkların yanında birde; hipertansiyon, böbrek hastalıkları ve de tiroid de dahiliye doktorlarının ya da dahiliye uzmanlarının tarafından bakılmaktadır.

    Grip, astım, zatürre, bronşit, koah ya da koroner kalp hastalıkları da günümüzde iç hastalıklar yetkisinde bulunmaktadır. Genel olarak kansızlık, obezite, hemofili, gut hastalığı, hepatit, kemik erimesi, Akdeniz anemisi ve de kanser için de iç hastalıkları yani dahiliye bölümüne müracaat edilmektedir. Dahiliye bölümüne başvuran hastalarda çeşitli şikayetlere rastlanılmaktadır. Bunlardan bazıları; ağız kuruluğu, ishal, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve kabızlıktır. Ayrıca mide bulantısı, terleme, midede ekşime ve tansiyon sorunları da hasta şikayetleri içinde yer almaktadır. Dahiliye doktoru ya da dahiliye uzmanı bu hastalıkların tedavisinde görev almaktadır.

    Dahiliye bölümüne gelen hasta öyküsü ve de şikayetlerine göre gereken testler yapılır ve tedavi önerisinde bulunulur. Bu kapsamda da hastadan istenebilecek olan testler; kan, idrar gibi bazı laboratuvar testi, radyolojik incelemeler ile endoskopik incelemelerdir. Röntgen, MR, ultrason, mamografi ve de bilgisayar tomografidir. Ayrıca üst gastrointestinal endoskopi ile kolonoskopi kontrolü de dahiliye doktorunun isteği üzerine yapılır. Dahiliye bölümüne başvuran hastalara bu testlerin yanında gerektiğinde de EKG gibi kardiyolojik testlerde yapılıp teşhis ve tedavi yapılmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow