Demir eksikliğinden tiroid sorunlarına... Saç dökülmesine neden olan 9 önemli etken!
Saç dökülmesi ister kellik, ister gözle görülür şekilde incelme olsun, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bazen saç dökülmesi, ele alınması gereken bir sağlık sorununun yan etkisidir ve sağlık sorunu uygun şekilde tedavi edildiğinde kendiliğinden düzelir. Saç seyrelmesi veya saç kaybıyla meydana gelen kelleşme sorunuyla mücadele ediyorsanız sorunun köküne inmenizde fayda var. Sorunun ne olduğunu da anlayabilmek için mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekir.
Haberin Devamı
/

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, günümüzde birçok insanın problemi olan saç dökülmesinin nedenlerini sizler için anlattı.
Hormonal dengesizlikler saç dökülmesine neden olabilir
/

Hormonal dengesizlikler, androgenetik alopesi gibi saç dökülmesinin en yaygın nedenidir. Androjenler kadın ve erkek tipi kellikte rol oynar. Kadın tipi kellikte androjenler zayıf saç köklerine neden olarak aşırı dökülmeye neden olabilir. Androjen duyarlılıkları doğum kontrol kullanımı veya menopoz gibi östrojenle ilgili değişiklikler sırasında artış gösterebilir bu durum saç dökülmesi şikayetlerinizin artmasına neden olur.
Haberin Devamı
/

Erkek tipi kellik ise dihidrotestosteron (DHT) adı verilen bir androjen artışı ile ilgilidir. DHT'nin yalnızca saç köklerine bağlanıp saç büyümesini durdurmakla kalmaz, aynı zamanda genel olarak saçın ömrünü de azaltır. Buna androgenetik alopesi de denir. Bu tür saç dökülmesine neden olabilecek bir dizi ek tıbbi durum vardır. Bunlara yüksek tansiyon, kalp hastalığı, prostat kanseri ve polikistik over sendromu (PCOS) dahildir.
Tiroid sorunları
/

Yetersiz çalışan bir tiroid (hipotiroidizm adı verilen tıbbi bir durum) veya aşırı aktif bir tiroid (hipertiroidizm) saç dökülmesine neden olabilir, çünkü belirttiğimiz bu iki hastalık hormonal dengesizliğe işaret eder.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Hamilelik
/

Diğer hormonal dengesizlikler, özellikle hamilelik ve doğumdan sonra meydana gelir. Hamilelik ve sonrasında hormonlar saç dökülmesine neden olur. Bu durumun geçici olduğu söylense de mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.Demir eksikliğiKadınlarda saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biri demir eksikliğidir. Demir saç hücresi proteini üretmek için gereklidir. Demir olmazsa saç telleriniz zarar görür. Eğer bir şüpheniz varsa mutlaka bir test yaptırmanız gerekir.
Yaş
/

Menopoza giriyorsanız veya girmek üzereyseniz, vücudunuzdaki değişikliklerin saçlarınız üzerinde de etkisi olabilir. Saç dökülmesi menopoza kadar ve sonrasında daha yaygın hale gelebilir.Kanser tedavisiKemoterapi alıyorsanız veya başınıza veya boynunuza radyasyon tedavisi görüyorsanız, tedaviye başladıktan sonraki birkaç hafta içinde saçınızın tamamını (veya çoğunu) kaybedebilirsiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kafa derisi enfeksiyonu
/

Kafa derisi enfeksiyonları, kafa derinizde pullu ve bazen iltihaplı bölgelere yol açabilir. Saç derinizde küçük siyah noktalar gibi görünen şeyleri görebilirsiniz. Bunlar aslında saç saplarıdır. Bazı insanlarda kel bir nokta geliştirir.Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon saç dökülmesine neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, frengi gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, kafa derisinde, kaşlarda, sakalda ve başka yerlerde düzensiz saç dökülmesine neden olabilir.
Çok az biyotin, demir, protein veya çinko
/

Bunlardan bir veya daha fazlasını yeterince almıyorsanız, gözle görülür saç dökülmesi yaşayabilirsiniz.