hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dermatoloji Nedir? Dermatoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?

    Dermatoloji Nedir Dermatoloji Hangi Hastalıklara Bakar Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar
    expand

    Dermatoloji; mukoza zarı rahatsızlıkları, cilt sağlığı, tırnak ve saç ile ilgilenen bir tıp alanıdır. Deri, insan vücudundaki en büyük organ olarak tanımlanabilir. Yaralanma ve bakterilere karşı olarak en önemli bölgedir. Bununla beraber genel sağlığı yansıtmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dermatoloji Nedir?

    Dermatologlar, cilt rahatsızlıkları, cilt kanserinin teşhisi, önlenmesi ve iyileşmesi için uzmanlaşmış olan tıp doktorlarıdır. Dermatologlar, tanıyı oldukça kolay bir şekilde koyarak, hastalara uygun bir yol önerirler. Kimi zaman bu öneriler oldukça kolay olacağı akıllarda bulundurulmalıdır. Dermatolog uzmanları; bebek, çocuk, ergen ve yetişkinler olmak üzere her yaştaki uyumlu iyileştirme metodunu tavsiye etmektedirler.

    Dermatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

    Dermatoloji uzmanlarının baktığı hastalıklar; parazitli deri hastalıkları, akneler, ayak, gövde, saç derisi, rıtnak, vajinal mantar enfeksiyonları, viral döküntülü ve bakteriyel rahatsızlıklar, egzamalar, sedef hastalığı, alerjik cilt rahatsızlıkları, egzamalar, tırnak rahatsızlıkları, nasırlar, siğiller, büllöz rahatsızlıklar, saç dökülmeleri, kepeklenme, saç derisinde oluşan egzama, yenileyen aftlar, uçuklar, güneş lekeleri, vitiligo, çiller, geçirilen deri rahatsızlıkları sonrasında oluşan lekeler, hamileliğe bağlı lekelenmeler, nevuslar, Behçet hastalığı, yağ bezi rahatsızlığı, bağ dokusu rahatsızlığı, derinin üzerindeki iyi ve kötü huylu tümörler, vasküler cilt rahatsızlıklar, bacak ülseri, sistemik deri hastalıkları, metabolik ve beslenme sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan cilt hastalıkları, genetik unsurlara bağlı çocukluk dönemi cilt hastalıkları, psikolojik olarak ortaya çıkan cilt hastalıkları, fiziksel unsurlara çıkan dermatozlar gibi pek çok hastalığa dermatoloji uzmanları bakmaktadır.

    Dermatoloji Uzmanı ve Doktoru Neye Bakar?

    Dermatology uzmanları, 3 binin üstünde değişik rahatsızlığı tedavi edebilmektedir. Dermatoloji pratikleri için önemli seviyede klinik bilgi gerekir. Dermatolog uzmanlarının cilt belirtilerine sebep olacak pek çok iç durumu bilmeleri, hastalığın tedavi edilmesinde önemli olacaktır. Dermatolog uzmanlarının tedavi etmek adına eğitildiği yaygın şartlar aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

    - Sivilceler,
    - Akneler,
    - Saçlarda dökülme,
    - Saçlardan yağlanma,
    - Saçta kaşıntı,
    - Saçlarda yara,
    - Nasırlar,
    - Gereğinden fazla terleme,
    - Ayakta su toplanması,
    - Ayakta kaşıntılar,
    - Vücuttaki kaşıntı olan her durum,
    - Cilt üzerindeki doğum lekeleri,
    - Alerjiler,
    - Kaşıntı,
    - Kaşıntılı olan deri lezyonları,
    - Lenfödemler,
    - Vücut üzerindeki morluklar,
    - Ciltteki morluklar,
    - Cilt üzerindeki döküntüler,
    - Ciltteki çatlaklar,
    - Ciltteki yaralar,
    - Kontakt ve seboroik detmatit,
    - Ayak, cilt, vücut, kasık gibi mantar enfeksiyonları,
    - Benler,
    - Siğiller,
    - Çiller,
    - Güneş lekeleri,
    - Cilt kırışıklıkları,
    - Tırnak bozukluğu,
    - Sedef hastalığı,
    - Cilt altında bulunan damarlarda çatlama durumu,
    - Cilt üzerinde ortaya çıkan su dolu baloncuklar yani büller,
    - Cilt tümörü,
    - Deri üzerinde oluşan parazit hastalıkları,
    - Sistemik kimi rahatsızlıkların deri lezyon; skleroderma, lupus, dermatomiyozit,
    - Deri üzerinde viral enfeksiyonlar,
    - Varis nedeninden ötürü oluşan yaralar,
    - Deride ortaya çıkan beyaz lekeler (vitiligo),
    - Ağız içerisinde oluşan aftlar,
    - Normalin dışında kıllanma. Bu tür hastalıkların hepsi, Dermatolog uzmanları tarafından incelemektedir. Bununla beraber Dermatolog uzmanları bu hastalıkları teşhis ederek uygun tedaviyi vermektedir.

    Dermotolojinin Anlamı

    Dermatoloji; tırnak, saç, deri, ağız mukozası gibi vücut giriş kapıları, cinsel yol ile bulaşan hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Hangi sebebe bağlı olursa olsun kişi, yukarıdaki belirtilerden birine sahip ise hiç endişe etmeden deri ve zührevi hastalıklar bölümüne yani dermatoloji uzmanına danışmalıdır. Bu şekilde kişinin rahatsızlığı oldukça detaylı ve uygun bir biçimde incelenerek, ona göre bir tedavi verilecektir.

    Dermatolojik Şartlar Nelerdir?

    Dermatoloji uzmanına görünmek için, görünecek kişinin dermatoloji alanında bir probleme sahip olması gerekmektedir. Cilt, saç ya da tırnaklardaki problemler hemen hemen herkesin çektiği sorunlardan birkaçıdır. Neredeyse herkes hayatında bir ya da birden çok dematolojik hastalık belirtileri ile karşı karşıya gelmektedir.

    Dermatolojik şartlar; sivilceler, dermatit, egzama, siğiller, cilt enfeksiyonları, uçuklar, siğiller, mantar enfeksiyonları, cilt kanseri gibi durumlardır. Bu durumlar ile karşılaşılması durumunda dermatolojik muayene şarttır.

    Dermatoloji Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılacak türlü dermatolojik tedaviler bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi olacaktır;

    - Cerrahi,
    - Tropikal ilaç tedavisi,
    - Sistemik ilaçlar,
    - İmmünoterapi,
    - Dermatohistopatoloji,
    - Fototerapi,
    - Fotodinamik terapi,
    - Radyoterapi,
    - Lazer tedavisi şeklinde sıralanabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow