Dikkat; çoklu virüs saldırısı var! Hastanelere başvuru sayısı arttı! Kimler risk altında?
Kovid-19 ile mücadelemiz sürerken, bunlara mevsimsel enfeksiyonlardaki artış da eklenince solunum yolu virüsleri el ele verip saldırıya geçti. Virüslerin saldırısından en çok etkilenenler ise çocuklar oluyor. Neredeyse her iki evden birinde, salgınla mücadele yaşanıyor. Sabah'tan Gül Kireklo'nun haberi...




PROF. Dr. Çokuğraş, mevsimsel enfeksiyon geçiren çocukların ailelerine şu önerilerde bulundu:
Solunum yolu hastalığı belirtileri gösteren çocukların okula gönderilmemesi izole edilmesi gerekir.
Kovid-19'u ayırt etmek için testler yaptırılmalıdır. Beslenmeye de çok dikkat etmek lazım. Bu dönemde maske takmaya dikkat edilmeli.
Ebeveynler hem kendilerinin hem de çocuklarının maskeyi doğru takmalarını sağlamalı.
Kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı. Mümkün olduğunca kapalı mekanlarda uzun süre vakit geçirilmemelidir.

Çocuk Kliniğinde günlük hasta sayılarına değinen Prof. Dr. Çokuğraş, "Bu mevsim normalde bizim hastanenin aciline günde 80-90 hasta başvurur ama son haftalarda bu sayı 350'lere ulaştı. Devlet hastanelerinde bu rakam bir günde bin 500-2 bine kadar çıkıyor" dedi.
Ailelerin virüslerin saldırısından çocuklarını korumak için endişe edip, acil servislere başvurduğunu da belirten Prof. Dr. Çokuğraş, "Pandemi nedeniyle bu tür durumlar beklenen şeyler. Özellikle Omicron varyantının çocuklar ve gençler arasında çok sık ortaya çıkması ve üzerine bir de influenza olgularının eklenmesi, acil servis başvurularını ciddi anlamda artırdı.
Bu durum, son zamanlarda çocuk acil servisleri önünde uzun kuyruklara neden olmaya başladı. Burun akıntısı, halsizlik, 37 derece ateş varsa acil servise gelmeye gerek yok.
Bu acil servislerin yükünü arttırdığı gibi acil servislerde enfeksiyon kapmanıza neden olabilir. 38 derecenin üzerinde ateş, dinmeyen öksürük, solunum yolu sıkıntısı var ise mutlaka hekime başvurulmalı ve acil servislere gelinmelidir" dedi.

RSV, çok küçük süt çocuklarında burun akıntısı, nezle soğuk algınlığı yapıyor ama 2 yaşından küçük çocuklarda ağır geçebiliyor.
Kalp, akciğer, böbrek rahatsızlıkları olanlar ile kronik diyabet hastaları...
65 yaş üstü yaşlılar...
Evde bir kişi virüs kaparsa, bütün ev halkına bulaştırabilir.
Ev halkı riskten korunmalıdır.