Dişlerde sıcak ve soğuk kabusuna son

Dişlerde sıcak ve soğuk kabusuna son
expand

Dünyada milyonlarca insanın yaşamı hassas dişler nedeniyle kabusa dönüyor. Dişleri sızladığı için dondurma yiyemeyen, sıcak çay içemeyenlere uzmanlar bakın neler tavsiye etti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Sıcacık bir bardak kahve içmek ya da yediğiniz bir kaşık dondurma ağrılı bir deneyim haline geldiyse hayatınızı kısıtlayan bir diş eti hassasiyeti yaşıyorsunuz denebilir.

Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın’ın verdiği bilgiye göre bu gibi durumlarda öncelikle diş hekimine danışmak gerekiyor.

Yalçın bu tür şikayeti olanlara şu tavsiyelerde bulundu: “Eğer diş sıkma alışkanlığınız varsa gece plağı kullanın, kötü yapılmış, eskimiş dolgu ve protezlerinizi yeniletin, Asitli içecekler dişleri aşındırabiliyor, bu içecekleri tüketirken pipet kullanın.

Sıcak ve soğuk içecekleri pipetle için. Hassasiyet olan alana değmemiş olacak ve ağrı oluşmayacaktır, diş hassasiyeti olan kişiler için üretilmiş özel diş macunlarını tercih edin.

Yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih edin, yumuşak hareketlerle ve dişetine zarar vermeyecek şekilde dişlerinizi fırçalamaya özen gösterin. Florürlü ağız gargaralarını gece yatmadan önce kullanın, diş hekiminizden özel florürlü jel uygulaması isteyin."

Diş hassasiyetinin sebepleri..

Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın yaptığı açıklamada diş eti hassasiyetinin dünyada oldukça yaygın olarak karşılaşıldığını belirterek, “Milyonlarca insanı etkileyen bu sorun sıcak ve soğuk yiyeceklerden zevk alınmasını imkansızlaştırarak kişinin hayatını zorlaştırabiliyor” dedi.

Yalçın şöyle devam etti: “Hassasiyetin en önemli iki sebebi, mine dokusunun aşınması ve dişeti çekilmesidir. Mine dokusu diş yüzeyini kaplayan vucudun en sert dokusudur. Mine, diş yüzeyinin alt katlarında yer alan, yumuşak yapıda dentinin korunmasında rol oynar. Eğer herhangi bir sebeple dentin açığa çıkmışsa ,dişte hassasiyet meydana gelir. Diş ve dişetinin birleştiği alanlarda mine dokusu daha inceldiğinden, ilk sorunlar bu alanlarda  görülür.

İkinci sebep olarak belirttiğim dişeti çekilmesi çoğunlukla dişeti sağlığının yeterli olmadığı alanlarda görülür. Doğru diş fırçalamamak; sert diş fırçası kullanımı ve yanlara dogru sağ sol hareketlerle diş fırçalamak özellikle diş- dişeti birleşiminde minenin zedelenip, dentinin ortaya çıkmasına sebep olur.

Dişeti çekilmesi; Kronik travma, dişeti iltihabi, kemik erimesi, yaşlanma gibi sebeplerle dişeti çekilebilir. Dişeti çekilen alanda hassasiyet olacaktır. Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı diş yüzeylerinde aşınma meydana gelmişse, Kırık diş ya da dolgularınız varsa,Dişeti iltihabı varlığında dişeti çekilmesi görülür. Diş taşı birikimi, kötü protez yada dolgular dişeti sağlığını bozar ve hassasiyet oluşur.Diş Beyazlatma işleminden sonra bazı kişilerde kısa süreli olarak diş hassasiyeti görülebilir.”

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow