Doğu'da ilk "kornea cross linking" ameliyatı

Kornea tabakasının deforme olarak incelmesi ve öne doğru uzaması olarak tanımlanan ve körlükle sonuçlanabilen keratokonus hastalığının durdurulması için Türkiye'de sadece birkaç merkezde yapılabilen kornea cross linking ameliyatı, Erzurum'da ilk kez gerçekleştirildi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Güllülü tarafından Doğu'da ilk defa yapılan kornea cross linking ameliyatı ile bir hastanın keratokonus hastalığının ilerlemesi durduruldu.
Prof. Dr. Güllülü, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Erken dönemlerinde görme, gözlük ya da sert kontakt lenslerle artırılabilir ancak, hastalık ilerledikçe bunlar da yetersiz kalır ve görme giderek azalır. Bu aşamada en son çözüm kornea nakli ameliyatı yapılmasıdır. Kornea nakli ameliyatı, kornea bağışının az ve pahalı olması ile vücudun dokuyu reddedebilmesi gibi sebeplerle sorunlu bir ameliyattır.
Ancak 'kornea cross linking' uygulamasıyla hastalığın ilerlemesi durdurulabilir ve kornea nakli gereksinimi ortadan kaldırılabilir. Genetik geçiş özelliği bulunan hastalık, uygun olmayan gözlere lazer ameliyatı yapılmasından sonra gözün saydam tabakasının zayıflanması durumunda da ortaya çıkabilir."
Teşhisi zor
İrsi yönü olan hastalığın çocuk yaşta teşhisinin zor olduğunu; çok detaylı muayenelerle belirlenebileceğini belirten Prof. Dr. Güllülü, birçok hastanın kendilerinde "miyop astigmat" rahatsızlığı olduğunu zannettiklerini kaydederek, şunları söyledi:
"Keratokonus, 20 ila 40 yaş arasında ilerleme gösterir. Bu dönemde gözlük numaraları sık sık değişmeye başlar ve hastalara her gittikleri göz uzmanı değişik numaralı gözlük reçeteleri verebilir.
Gözlüğe rağmen hasta net göremeyebilir. Teşhisi zor olan bu hastalık, durdurulmaması halinde körlükle sonuçlanabilir. 2 bin kişide bir görülen bu hastalığın erkenden tedavisine başlanılmalıdır.
Sert kontakt lensler ile ilerleme durdurulabilir veya en azından yavaşlatılabilir. Fakat zamanla gözlük veya kontakt lens kullanımı da istenilen sonucu vermez ve görme yeteneği azalır.
Görme yeteneğinin kaybedilmesine yol açan bu hastalığın
tedavisinde ileri dönemlerinde tek yol kornea naklidir. Ülkemizdeki organ bağışının azlığı dikkate alınırsa bunun ne kadar güç olduğu daha iyi anlaşılır."
Sık sık gözlük numarası değişiyorsa
Teşhisi zor olan hastalığın anlaşılmasında en önemli verinin sık sık gözlük numaralarının değişmesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Güllülü, "Doktorlar değişik numaralı gözlük reçeteleri veriyorlarsa hasta bundan şüphelenmeli, durumunu en iyi şekilde uzmanlara aktarmalı ve çok detaylı muayeneden geçmek istemelidir" dedi.
Çocukluk çağında hastalığın teşhis edilmesinin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Güllülü, özellikle yakınlarında bu tür rahatsızlık öyküsü olanların daha duyarlı olması gerektiğini ifade ederek, "Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını belirli dönemlerde uzman hekimlere götürerek, dikkatli ve detaylı muayeneden geçirilmelerini sağlaması hastalığın teşhisinde büyük önem taşır" dedi.
Dünyada 6 yıldır yapılıyor
Erzurum'da ilk defa gerçekleştirilen "kornea cross linking" ameliyatının dünyada sadece 6 yıldır yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Güllülü, ameliyatta UV ışığı ve riboflavin kullanılarak korneanın kollajen moleküllerine etki edip, kornea mekaniğini artırarak, hastalığın ilerlemesinin durdurulabildiğini söyledi.
Türkiye'de belirli merkezlerde yapılan bu ameliyatın artık Erzurum'da da yapılabildiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Güllülü, "Bölgemiz insanının bu rahatsızlığını artık ameliyatla kolayca durdurabiliyoruz.
Yapılan ameliyatların başarılı olup olmadığını 3 ay içinde öğrenebiliyoruz. Ancak bu ameliyatlarda istenilen başarının sağlandığı dünyaca bilinmektedir" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doğanın şifalı otu ‘kırçan'ın sezonu başladı! İltihap söktürücü, kan temizleyici, toksin atıcı...
Kahve içince vücutta neler oluyor? Demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu? Kahve yerine çay çözüm mü?
Sahteleri tehlike saçıyor! Güneş kremi alırken bu detaylara dikkat
'Horlama çiftleri ayırabilir'
Astım hastaları, polenlerin sık olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmamalı