hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyada en yaygın görülen hastalıkların başında geliyor! Korunmak için neler yapılmalı?

    Dünyada en yaygın görülen hastalıkların başında geliyor Korunmak için neler yapılmalı
    expand

    Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada diyabetin nedenleri ve bu hastalıkla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Muammer Yıldız, hastalıkla mücadeleden çok korunmanın ve koruyucu hekimliğinin de altını çizdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig'in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Diyabet, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Dünyadaki ölüm sebepleri sıralamasında ilk üçte diyabet yer alıyor Hatta ve hatta en tepede diyabet yer alıyor ondan sonra kanser ondan sonra kalp damar hastalıkları ve enteresan şey şudur ki Dünya nüfusunun yüzde 50'sinin mağdur olduğu hastalıklardır. Tabii hastalıkları var eden etmenler arasında genetik sebepler çevresel faktörler ve psikolojik faktörler yer alıyor işte hastalıkları sebeplerinin üçü de diyabeti ilgilendirdiği için dünyada diyabet bu denli fazla görülür. Çünkü diyabet genetik kaynaklı yani çok yüksek oranda gen yapısı itibariyle bütün insanlığın bütün kan gruplarının bütün fizyolojilerin şekere yatkınlıkları olabiliyor Bu bir sebep diyabetin çok fazla görülmesinin 2. sebebi ise çevresel faktörlerin diyabete sebebiyet verdiği görülüyor.

    İNSANLARIN DOĞADAN VE DOĞALLIKTAN UZAKLAŞMASI DİYABETİ TETİKLİYOR

    Şeker hastalıklarının büyük bir sebebi beslenme bozukluklarına bağlı olarak oluşuyor ve düzensiz yaşam biçimi buna sebebiyet veriyor gıdaların doğallığının bozulması, zirai ilaçların kalıntıları ve en büyük sebeplerinden birisi de temel gıda olan ekmek ve şekerin bozulması. Üçüncü bir sebebi ise psikolojik faktörler stres dünyada çok fazla yaygınlaşması buna sebebiyet veriyor, insanların doğadan ve doğallıktan uzaklaşması şeker hastalığını tetikleyebiliyor.

    ŞEKERDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK LAZIM?

    Peki ne yapmak lazım; genetik kaynaklı etkenler için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekiyor. Çevresel faktörlerden etkilenmemek için ise beslenmeye muazzam dikkat etmek lazım ve son olarak psikolojik faktörler kurtulabilmek ve şeker üzerindeki etkilerine minimize edebilmek için psikolojinin iyileştirilmesi yaşam biçiminin, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve doğru bir bakış açısına ihtiyaç var. Bu üç unsurun iyileştirilmesi şekerin dünyanın başına bela olmuş ve hastalık listesinin en tepesinde yer alan şekerden kurtulabilmenin tek yoludur en doğru yoludur. Çok eski reçetelerde, geleneksel tıpa dair yazılmış kitaplarda meşe palamudunun diyabet tedavisinde kullanıldığını ifade eden Hekimzade Dr. Muammer Yıldız, "Son dönemde halk arasında meşe palamutları çörek otu ile birlikte öğütülerek şeker hastalıkları için tüketilen faydalı bir karışım. Zararı ve herhangi bir yan etkisi olmayan meşe palamuduna ulaşmak da çok kolay" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow