Egzamaya ne iyi gelir? Egzama nasıl geçer? Neden olur?
Görsel açıdan kızarıklık ve benzeri gibi durumlar ile ortaya çıkan egzama, oldukça rahatsızlık veren önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. Peki, egzamaya ne iyi gelir? Egzama nasıl geçer? Neden olur? İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenler.
Kaşıntı ve bazı zamanlar kabarcık ile beraber dereyi kurutan bir hastalık olarak egzama öne çıkmaktadır. Bir çeşit deri hastalığı olduğunu söylemek mümkündür. Günümüzde egzama rahatsızlığına sebep olan durumlar kesin olarak bilinmiyor. Ancak buna rağmen bazı unsurlar söz konusudur. Mutlaka uzman doktor kontrolü altında gerekli tetkik ve teşhisler yapılarak buna göre tedavi yöntemleri neler alınması gerekmektedir.
Egzamaya Ne İyi Gelir?
Egzama hastaları için öncelikle doğru ve dengeli beslenme büyük öneme sahiptir. Mutlaka karbonhidrat ile beraber aşırı şekerden uzak durulmalıdır. Ayrıca aşırı yağ ile beraber baharatlar tüketilmemeli ve bunun yerine sağlıklı besin kaynakları ile diyet yapılmalıdır. Cildi temiz tutmak ve ayrıca bol bol su tüketmek bu hastalığa karşı en önemli çözüm yolları arasında yer alır. Tabii en önemlisi uzman doktorun verdiği ilaçların düzenli şekilde kullanılmasıdır. Diğer yandan doktor kontrolü altında ve sakıncalı görülmediği takdirde, doğal kaynaklar tüketilebilir.
- Hindistan cevizi yağı,
- Saf zeytinyağı,
- Bölgenin kurulmasına engel olmak amacıyla sarı kantaron yağı,
- Doğal aloe vera jeli,
- Hastalığın bulunduğu kısma salatalık kabukları uygulanabilir.
- Ilık su içerisinde macun haline getirilmiş olan yulaf tozu değerlendirilebilir.
Bu doğal ve bitkisel kaynaklar egzama rahatsızlığı adına kullanılabilecek önemli seçenekler arasında yer alır. Eğer uzman doktor bu bitkisel kaynakları kullanma konusunda izin vermişse, periyodik olarak tüketmek mümkün.
Egzama Nasıl Geçer?
Egzamanın geçmesi adına bir dermatolog üzerinden destek alınması en önemli unsurdur. Özellikle gerçeği yansıtmayan ve kulaktan dolma bilgiler ele alındığı zaman, sorunun çok daha ciddi boyutlara ulaşması durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. O yüzden uzman doktor kontrolü altında belirli tedavi yöntemlerin ele alınması, egzamanın geçmesi için en önemli husustur.
- Tiroid kremler ile beraber farklı merhem çeşitleri.
- Kortizon içeren merhem çeşitleri.
- Kaşıntıyı gidermek amaçlı kortizon içeren ilaçlar.
- Nemlendirici kremler.
Tabii tüm bu unsurlar belirli bir dönem uygulanmalıdır. Daha fazla ve uzman doktor kontrolü dışında kullanıldığı zaman, cildin incelmesine ve önemli problemler yaşanmasına sebebiyet verebilir. İlaçların tüm kullanım süresi uzman hekim bünyesi altında karar verilmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. Eğer ilaçlar konusunda hekim tarafından uygun bulunmayan seçenekler var ise, mutlaka bu konudan uzak durulması gerekmektedir.
Egzama Neden Olur?
Egzama genel olarak birtakım alerjik sebeplerden dolayı yaşanan problemler arasında yer almaktadır. Özellikle vücudun bazı maddelere karşı gösterdiği tepkiler nedeniyle ortaya çıktığını dile getirmek mümkün. Bunlar kaşıntı ve kızarıklık ile beraber ilgili bölgede kabarma gibi problemler olarak bilinmektedir.
- Birtakım krem ya da parfüm çeşitleri,
- Bazı içecek ve yiyecek çeşitleri,
- Cilt bakım ürünleri,
- Kozmetik ürünleri,
- Toz,
- Böceklere karşı meydana gelen alerjik reaksiyonlar,
- Polenler,
Diğer yandan bazı kişiler birtakım ilaçlara da tepki göstermek suretiyle egzama problemi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ayrıca uzun bir dönem bir takım kimyasal unsurlara maruz kalmak yine cildin farklı bölgelerinde egzama yaratabiliyor. Bu konuda egzamaya neden olan problemlerin tespiti, sorunun tedavi edilebilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu sebepten dolayı mutlaka uzman doktor kontrolü altında gerekli teşhisler yapıldıktan sonra, ilgili tedavi yöntemleri üzerinde uygulama gerçekleşmelidir.
Egzama Türleri Nelerdir?
Oluşum bölgesine bağlı olarak belli başlı bazı egzama türleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda egzamanın iyileşme süreci içerisindeki türünün bilinmesi hastalığın düzelmesi noktasında büyük bir öneme sahiptir. Bu konuda belli başlı bazı egzama türleri bulunmaktadır;
- Parmak ve parmak aralarında görülen dishidrotik egzama.
- Yüz ve el bölgesinde meydana gelen irritan kontakt egzama.
- Eller ve ayaklarda ortaya çıkan alerjik kontakt egzama.
- Saç derisinde meydana gelen seboreik egzama.
- Daha çok bebek ve çocuklarda görülen atopik egzama.
Vücudun farklı bölgelerinde değişik nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu egzama türleri, insan sağlığını ciddi oranda rahatsız edebilmektedir. Hem görsel olarak kişinin psikolojik açıdan özgüven kaybına neden olmakta hem de önemli kaşıntı ve bu gibi problemler ortaya çıkarabilmektedir. Zaman içerisinde tedavi edilmezse tahriş gibi sorunlarla karşı karşıya kalmak mümkündür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tehlikesi var! Sıcak su torbaları ile ilgili bu gerçekleri biliyor musunuz? Ağrıyı dindireyim derken sağlığınızdan olmayın
'Hayalet ağrılar' hayatı zehir ediyor! Kadınlarda 10 kat daha fazla! İşte belirtileri
Çayı, kahveyi, suyu böyle tüketenler yandı! Kanser riskini 5 kat artırıyor
Soğuk havalarda kalbinizi bu yöntemlerle koruyun
AKCİĞERLERİ TEMİZLEYEN 9 BESİN! Vücudu nikotinden arındırıyor