hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    El kol titreşim hastalığı nedir?

    El kol titreşim hastalığı nedir
    expand

    El kol titreşim hastalığı; zaman içerisinde el kullanım becerisinde ve sosyal yaşantı da birçok probleme yol açabilmektedir. Sigara kullanımı, el ve bileğin aktif kullanıldığı bazı meslek grupları hastalığın tetikleyicisi konumundadır. Peki, el kol titreşim hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Tedavi nasıl olmalı? Tüm bu soruların yanıtlarını Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktoru Uzm. Dr. Yasemin Soytürk Özseren, sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kümülatif travma bozukluğu için önemli risk faktörlerinden biri olan titreşim; doğrudan damar ve sinirlerle alakalı problemlere sebebiyet veren el kol titreşim hastalığına yol açabilmektedir. Parmaklarda hafif renk değişikliği yaşanabilmektedir. Bu değişim; beyazlaşma, el ve el bileğinde ağrı ve hassasiyet, soğuk intoleransı, parmak kaslarında zayıflık ve renk bozukluğu olarak görülmektedir.

    Hastalığın oluşum süresi nedir?

    Hasara sebebiyet verecek uygulama zamanını ve yoğunluğunu önceden tespit etmek kolay değildir. Ancak kümülatif etki söz konusudur. El kol titreşim hastalığı; titreşimin yoğunluğu, tüm gün olması ile ilgili olarak 3 ay gibi kısa bir sürede oluşabilmektedir.

    Riskli grupta kimler yer almaktadır?

    Yapılan birçok çalışma ışığında iş ortamında; kriko, zincir testeresi, yüksek basınçlı hortumlar, çim kesme aletleri, titreşimli testereler kullanan kişilerde bu çalışma sisteminin direkt etkisi görülmektedir. Ayağını kullanarak çalışmak zorunda olanlar, küçük metal atan bileyici kullananlar, ışık kaynakçıları, kaya deliciler ve matbaa ile çalışanlarda el kol titreşim hastalığı daha sık görülür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tanı koyma sürecinde testlerden yararlanılmaktadır

    Tanı için testler yapılır. Test öncesinde kişinin hikâyesi alınır ve ayrıntılı muayene yapılarak da tanı koyulabilmektedir. Her hastalık tanısı için hikâyede meslek sorgusu mutlaka yapılmalıdır. İki nokta ayrımı, vibrasyon algılama testi ve son dönemde kullanılan algılama testi, sinirlerdeki fonksiyon bozukluğunu açığa çıkarmak için aynı zamanda kullanılabilir. EMG olarak adlandırılan sinir ileti çalışmaları el kol titreşim hastalığının ilerlemiş vakalarında duyusal sinir ileti hızında yavaşlamayı ortaya koyar.

    Tedavi süreci nasıl olmalıdır?

    Tedavi sürecinde; vibrasyonu yani titreşimi önleyen eldivenler ve titreşimi azaltıcı etkili koruma yöntemleri kullanılmalıdır. Damar genişleten ilaçlar, kan sulandırıcılar, steroid olmayan ağrı kesiciler hastanın şikâyetlerini azaltabilmektedir. Sigara damarlarda daralma yapmaktadır. Bundan dolayı sigarayı bırakmak şarttır. Belirgin adet düzenlemesi yapılmadığı takdirde, vibrasyonun sonlandırılması tek önlem yöntemidir. El kol titreşim hastalığında klasik tedavi yöntemlerine ek olarak nöral terapi, manuel terapi, kuru iğne gibi alternatif tedavi yöntemleri olarak bilinen tamamlayıcı tedaviler kullanılabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow