hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erkek infertilitesinin sebepleri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?

    Erkek infertilitesinin sebepleri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır
    expand

    Üroloji ve Androloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş, erkek kısırlığı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnfertilite ne demektir?

    Cinsel olarak aktif olan çiftlerin korunma olmaksızın bir arada olmalarına rağmen 1 yıl içerisinde gebelik gerçekleşmemesi durumu infertilite olarak adlandırılmaktadır.

    Bir yıl içerisinde korunmadıkları halde gebelik sağlayamama oranı toplumda %15 civarındadır. Bir yıl içinde korunma olmaksızın gebelik sağlanamazsa normal cinsel ilişki ile sonraki yıllarda gebelik sağlama oranları ikinci yılda %50, üçüncü yılda ise %14’dür.İnfertil çiftlerin yaklaşık yarısında kadın faktör kalan yarısında ise erkek faktör rol oynamaktadır.

    Erkeklerde en sık tespit edilebilen infertilite sebepleri nelerdir?

    Varikosel, inmemiş yumurta, testis kanseri, spermlere karşı vücutta oto-antikor üretimi ve diğer sebepler erkeklerde en yaygın infertilite sebepleri arasındadır. İnfertil erkekte tüm tahlil ve tetkiklere rağmen hiçbir sebep bulunamayabilir. Bu grup %30-40’lık bir hasta grubunu oluşturmakta olup idyopatik infertilite grubu olarak isimlendirilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnfertil bir erkek polikliniğe başvurduğunda o kişinin çocuk sahibi olabilmesini önceden öngören bazı kriterler bulunmaktadır. Eşinin yaşı ve doğurganlık potansiyeli, ne kadar süreden beri çocuk sahibi olamadıkları, hiç çocuklarının olmaması ya da ikinci, üçüncü çocuk sahibi olamama, spermiogram sonuçları göz önüne alınarak durum değerlendirmesi yapılır.

    Çocuk sahibi olmada kadın yaşı çok önemli, çünkü yapılan çalışmalar 25 yaş ile mukayese edildiğinde bir kadının doğurganlık potansiyeli 35 yaşında %50, 38 yaşında %25, 40 yaş sonrasında %5 oranında düştüğünü göstermektedir.

    Erkek infertilite tedavisi öncesi muayene niçin gerekli?

    Çiftlerin her ikisinin de genel sağlık durumu, jinekolojik ve ürolojik açıdan sağlık durumları, cinsel sağlık durumları, varsa daha önceden geçirilen hastalıklar, tedaviler, kullanılan ilaçlar, varsa ailedeki başka kısırlık hikayeleri, meslek, alışkanlıklar ((çay, kahve, sigara, alkol, keyif verici maddeler vs.), evlilik süreleri, gebelik ve düşük hikayeleri, doğum kontrol yöntemleri, ne kadar süredir bebek sahibi olmayı denedikleri gibi infertiliteyi doğrudan ilgilendiren konularda detaylı bilgi alınır. Ardından yeterli ışık ve uygun ısı olan bir ortamda, ayakta penis ve yumurta muayenesi yapılmaktadır. Muayene ile her iki testisin yerinde olup olmadığı, iki testis arasında boyut, kıvam ve şekil farklılıkları olup olmadığı araştırılmaktadır. İnmemiş testis özellikle iki taraflı olduğunda ve çocuk döneminde tedavi edilmediğinde daha sonradan infertilite açısından önemli risk grubunu oluşturmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hangi testler uygulanır?

    Sperm testi, kan testleri (özellikle hormonlar), mikrobiyolojik testler (ihtiyaç durumunda; özellikle iltihabi seyreden vakalarda), ultrasonografi (skrotal, transrektal ya da Doppler; hastaya göre karar verilmekte), testisten parça alma, biyopsi (yumurtadan sperm arama; hastanın eşi tüp bebek tedavisine hazır bir durumda iken hem tanı hem de tedavi maksatlı) gibi testler uygulanabilir.

    Erkekler nasıl tedavi edilir?

    Hormon bozukluğu tespit edilen infertilite hastaları için bazı ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bunlar hormonları yerine koyma hedefi taşıyan bazen de 12-18 ay gibi uzun süren tedavi yöntemleridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vücutta oluşan ve biriken atık maddelerin zaman içinde infertiliteye sebep olduğu bilinmektedir. Antioksidan tedavisi ile hücre içinde oluşan atık maddeler vücuttan uzaklaştırılmakta ve oluşmuş hasarlar onarılabilmektedir.

    Erkek infertilitesinde uygulanan cerrahi tedaviler hangileridir?

    Mikro-TESE; cerrahi uygulaması ile azospermi durumunda (hiç sperm bulunmama) erkeğin testisinden mikroskop kullanılarak parça alınıp canlı sperm hücresi elde etme amaçlanmaktadır.

    TESA; azospermi durumlarında testis parankim dokusu kesilmeden bir enjektör yardımı ile sperm aspire edilmektedir.

    MESA; azospermi durumlarında testisten değil epididimden sperm aspire edilmesi durumudur.

    TURED; erkek sperm üretim sisteminde tıkanıklığa bağlı durumlarda uygulanan cerrahi operasyon TURED ameliyatıdır. Bu ameliyatta penisin içindeki idrar kanalından girilerek meni kanalı üzerindeki mevcut tıkanıklık endoskopik yöntemler ile açılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Varikoselektomi; çeşitli sperm fonksiyon bozukluklarında ya da azospermi durumlarında uygulanan bir cerrahi yöntemdir.

    Kök hücre tedavisi; azospermik erkeğin testislerinden alınan sperm kök hücresinden olgun bir sperm hücresi bulma şansı yaratılabilmektedir.

    ROSI yöntemi; menide olgun spermi olmayan erkeklerde TESE tekniğiyle elde edilen olgun sperm hücreleri arasından en sağlıklı hücreler seçilerek tüp bebek tedavisinde daha yüksek başarı şansı elde edilebilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow