100 yıllık ömrün sırrı kahvede! Kahvenin en faydalı olduğu saat hangisi? Günde kaç fincan tüketilmeli?
Kahvenin faydaları say say bitmiyor. Uzmanların 'sıradan bir içecek değil' dediği kahve ile ilgili yeni bir araştırma daha yapıldı. Düzenli kahve tüketiminin kalp sağlığından alzheimer'a kadar birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olduğu ortaya çıktı. Peki kahve için en ideal saat kaç? Günde kaç fincan kahve tüketmek gerekiyor? İşte detaylar... Didem Seymen'in haberi...


European Journal of Preventive Cardiology dergisinde yayımlanan bir araştırma da her gün 2-3 fincan kahve tüketenlerin, kardiyovasküler hastalık ve erken ölüm riskinin daha düşük olduğunu buldu.
Ancak kahve içmenin miktarı ve zamanının önemli olduğu belirtildi.

İddiaya göre, özellikle sabah içilen kahve, erken ölüm riskini azaltmada daha etkili. Bununla birlikte, aşırı kahve tüketimi, özellikle yüksek tansiyonu olanlarda sorun yaratabiliyor.

Kahvenin sıradan bir içecek gibi görülmemesi gerektiğini, antioksidan ve vitamin içerdiğini belirten İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes:
“Birçok araştırmayla kahvenin tip 2 diyabet, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların riskini düşürdüğü, karaciğer sağlığını desteklediği, bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğunu biliyoruz. Kafeinin kalp sağlığı üzerinde önemli bir rol oynayacağı Tulane Üniversitesi’ndeki çalışmayla gösterilmiş.”

Dr. Demet Erciyes, özellikle öğleden sonra veya akşam kahve tüketiminin sirkadiyen ritmi ve melatonin gibi hormon seviyelerini etkileyerek, iltihaplanma ve kan basıncı gibi kardiyovasküler risk faktörlerinde değişikliklere yol açabileceğinin düşünüldüğünü ifade etti.
Erciyes, “Kahve, damarlarda geçici genişlemeye yol açıyor, kan akışını artırabiliyor, antioksidan ve antienflamatuar özellikleri var. Damarları yaşlanmaya karşı koruyor, damar iç yüzeyini döşeyen doku endotelin fonksiyonunu destekliyor, plak oluşumunu azaltıyor. Dolayısıyla kahve kalp krizi riskini azaltabilir diyebiliriz.”