ANİ KALP KRİZİ RİSKİNİ YÜZDE 50 AZALTIYOR! Uzman isim açıkladı: 'Maraton koşmaya gerek yok, az hareket bile büyük fark yaratır'
Hareketsiz yaşam da dahil olmak üzere obezite, diyabet, tütün ürünleri, kolesterol gibi unsurlar kalp krizi risk faktörleri arasındadır. İngiltere merkezli yapılan araştırma kişinin hayatında yapacağı 30 dakikalık basit bir değişikliğin bile ölüm riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. İşte ayrıntılar…

Kalp krizi belirtileriyle uzmana görünen 600’den fazla kişi Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki bilim insanları tarafından incelendi.

Bilim insanları araştırma doğrultusunda bu kişilerin taburcu olduktan sonra 30 gün boyunca yaptıkları fiziksel aktiviteleri de takip etti. Uzmanlar, 1 yılın sonunda hastaların sağlık durumunu inceledi. Yayımlanan verilere göre; gün içinde daha fazla hareket eden hastaların kalp krizi veya ölüm gibi ciddi sağlık sorunları yaşama riski, hareketsiz kalanlara oranla daha düşük.

Oturma süresini yürüyüş ya da ev işleriyle değiştirenlerde risk yarı yarıya azalırken orta veya yüksek tempoda egzersiz yapanlarda bu oran yüzde 61'e çıktı. Uzmanlar sadece 30 dakikalık hareketsiz sürenin uykuyla değiştirilmesinin bile, ölüm ya da acil servise gitme riskini altıda bir oranında azalttığını belirtti.

Dr. Keith Diaz, yaptığı açıklamada “Maraton koşmaya gerek yok, az hareket bile büyük fark yaratır” ifadelerini kullandı ve uyku süresinin bile sağlığı olumlu etkileyebildiğini belirtti.

Batı Virginia Üniversitesi'nden epidemiyoloji uzmanı Prof. Bethany Barone Gibbs de “Evi toplamak, yürüyüş yapmak, yemek pişirmek ya da bahçeyle uğraşmak gibi basit aktiviteler bile önemlidir” dedi.