BEYİN FONKSİYONLARINDA YIKICI ETKİ YARATAN 5 YİYECEK! Sofralardaki gizli tehlike! Severek tüketiyoruz ama...
Sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken nörobilim uzmanı Dr. Ramon Velazquez, birçok kişinin severek tükettiği 5 yiyeceğin beyin fonksiyonlarında yıkıcı etki yarattığını vurguladı. İşte detaylar…

Nörobilim uzmanı Dr. Ramon Velazquez'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Uzman isme göre; 30’lu-40'lı yaşlardaki beslenme şekli 60'lı ve 70'li yaşlarda beynimizin nasıl çalışacağını belirleyen etkenlerden.

Uzman isim, bu sebeple 5 besinin mümkün olduğunca tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Dr. Velazquez'in yaptığı açıklamaya göre başta hazır yemekler olmak üzere paket gıdalar ve raf ömrü uzatılmış ürünler; katkı maddeleri, yapay tatlandırıcı ya da koruyucu içermektedir. Uzman isim bahsi geçen ürünlerin sık tüketilmesinin beyindeki hücreler arası bağlantıları zayıflattığını ve iltihaplanmayı artırdığını vurguladı.
İşte Dr. Velazquez'in o açıklaması:
"Aşırı işlenmiş gıda tüketimi, genel bilişsel gerileme hızını yüzde 28 oranında artırabiliyor."

Uzman isim, köpekbalığı, kılıç balığı, orkinos, midye gibi yüksek cıva içeren deniz mahsullerine karşı da uyarıda bulundu. Dr. Velazquez, yüksek cıvanın içeriğiyle sinir sistemine zarar verebildiğini belirtti:
"Cıva, kan-beyin bariyerini geçebilir ve nörolojik işlevleri bozarak uzun vadede zihinsel gerilemeye yol açabilir."

Kızartmalar ve yanmış etler İleri Glikasyon Ürünleri (AGEs) adı verilen zararlı bileşenler içermektedir. Bu da beyinde oksidatif stres ve iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Uzman isim, bu durumun Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yol açabileceğini vurguladı:
"Tirbuşon tatlılar, közlenmiş etler ya da kızarmış pilav gibi yiyecekler zamanla beyinde plak oluşumuna neden olabilir."

Yapay tatlandırıcı kullanıldığı için diyet ürünlerin tüketilmesini önermeyen Dr. Velazquez, bahsi geçen yiyeceklerin bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor. Bir başka deyişle diyet ürünlerde bulunan yapay tatlandırıcılar zamanla beyinle bağırsak arasındaki iletişimi bozarak zihinsel işlevleri yavaşlatabilmektedir.

Alkolün bilhassa ön beyin korteksini etkilediğini vurgulayan Dr. Velazquez, bu durumun düşünme yetilerini zayıflatabildiğini ifade etti. Sık alkol tüketimi uzun vadede beyin hacminde küçülmeye sebebiyet verebilmektedir.
İşte Dr. Velazquez’in o açıklaması:
"Beyin çok dayanıklı bir organ olsa da kötü beslenmeyle gelen iltihaplara karşı savunmasız kalabiliyor."