Doğadaki En Güçlü D Vitamini Kaynağı! Hem Fiziksel Hem Ruhsal Yenilenme İçin D Vitamini Şart! D Vitamini Nelerde Var?
Güneş kendini göstermeye başladı. Uzmanlar en güçlü D vitamini kaynağının güneş olduğunu söylüyor. Peki D vitamini ne işe yarar? D vitamini Nelerde Var? Egzersiz ve D vitamini arasında nasıl bir bağlantı var? İşte D vitamini ile ilgili tüm merak edilenler...
Haberin Devamı
/

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Dilara Koçak, D vitamininin faydaları hakkında önemli bilgiler verdi...Yaz mevsimine birkaç gün sonra merhaba diyeceğiz... Mevsimin ilkbahardan yaza geçişiyle birlikte güneş ışıldayan yüzünü daha fazla gösterecek. Bu da yalnızca ruh hali değil, bağışıklık sisteminden hücresel sağlığa pek çok faktörün ışıldaması için harika bir fırsat. Çünkü güneş demek, aynı zamanda D vitamini demek. D vitamini yıllardır kemik sağlığıyla ilişkilendirilse de artık çok daha fazlasından, hatta kendisinin bir vitamin değil bir hormon gibi etki gösterdiğinden bahsetmek mümkün. Bu konuda yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu vitamin yalnızca kemikleri değil, yaş alma sürecini, bağışıklığı, duygu durumunu, hatta hücrelerin dayanıklılığını da etkiliyor. Yaz ayları, bu nedenle hem fiziksel hem ruhsal yenilenme için oldukça kıymetli bir zaman. Gün içinde kısa yürüyüşler, açık havada geçirilen vakit, egzersiz, yeterli ve dengeli beslenme gibi adımların tamamı D vitamini seviyelerinizi korumaya yardımcı olur.
Telomerleriniz ile ilişkili
/

Telomerler, hücrelerimizin DNA uçlarını koruyan yapılar olarak tanımlanabilir, yaş aldıkça kısalırlar. Telomerler kısaldıkça hücresel yaşlanma başlar ve kronik hastalık riski artabilir. Geçtiğimiz günlerde The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan çok yeni bir araştırma D vitamini seviyelerini koruyan bireylerin telomer kısalmasının daha az olabileceğini belirtiyor. Hatta bu etki biyolojik yaşlanmayı yaklaşık üç yıl geciktirebilecek düzeyde. Araştırmacılar plasebo grubuna kıyasla D3 vitamini desteğinin dört yıl boyunca telomer kısalmasını önemli ölçüde azalttığını ve yaklaşık üç yıllık biyolojik yaşlanmayı önlediğini vurguluyor.
Haberin Devamı
Egzersizle dengelenebilir mi?
/

Evet, yaz aylarında güneşten D vitamini almak çok daha kolay. Ama yine de bir hatırlatma yapmakta fayda var, çünkü havalar soğuyup güneş etkisini azalttığında işler değişebiliyor. Bu noktada Advanced Science dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan ilgi çekici bir araştırmaya değinmek istiyorum. Bath ve Cambridge Üniversiteleri’nin yaptığı çalışmaya göre, düzenli egzersiz yapmak D vitamini seviyelerinin düşmesini engelleyebilir. Çalışmada 10 hafta boyunca düzenli egzersiz yapan bireylerde, hareketsiz kalanlara göre D vitamini seviyeleri değerlendirilmiş. Egzersiz yapan kişilerin genel D vitamini seviyelerinde yüzde 15’lik bir azalma görülürken, egzersiz yapmayanlarda ise yüzde 25’lik bir düşüş görülmüş. Daha da önemlisi, egzersiz yapanlar, bağışıklık sistemini ve kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olan aktif D vitamini formunun sağlıklı seviyelerini korumuşlar. Yani hareket etmek sadece enerji harcamak değil, hormonal dengeyi ve vitamin düzeyini de korumak demek.
D vitamini nelerde var?
/

Güneş elbette en güçlü kaynak. Özellikle kollar ve bacaklar açıkta kalacak şekilde günde 15-20 dakika güneşlenmek vücudun ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. D vitamini içeren besinler arasında yağlı balıklar (somon, sardalya, uskumru), yumurta sarısı örnek verilebilir. Dünya Sağlık Örgütü yetişkin bireylerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400-800 IU/ gün D vitaminini öneriyor. Yetersizlik veya eksiklik durumlarında hekim kontrolünde doz artabiliyor. Eksiklik durumunda hekim kontrolünde takviye almayı ihmal etmeyin.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Güneş varken değerlendirin
/

Mayıs ayı, ‘Cilt Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak anılıyor. Güneş, D vitamini sentezi için vazgeçilmez olsa da aşırı ve kontrolsüz güneşe maruz kalmak, özellikle öğle saatlerinde cilt sağlığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle D vitamini sentezi için güneşe çıkarken 10.00-11.00 ya da 16.00 sonrası saatleri tercih etmek, güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmemek kıymetli.