Dünyanın ilk mesane nakli gerçekleşti: 'Tıp tarihinde çığır açan an'
ABD'deki Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden ve Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles'tan cerrahlar, dünyadaki ilk mesane naklini gerçekleştirdi.

4 Mayıs 2025'te gerçekleştirilen ameliyat 'tıp tarihinde çığır açan bir an' olarak görülüyor.
Ameliyet edilen hasta, beş yıl önce kanser nedeniyle geçirdiği operasyonda mesanesinin çoğunu kaybetmişti.
Mesanenin geri kalanı da uygun şekilde işlev göremeyecek kadar küçük ve zayıftı.
Ayrıca böbrek kanseri nedeniyle hastanın her iki böbreği de çıkarılmıştı. Bu yüzden hasta diyalize bağımlıydı.

Cerrah ekibi hastanın yedi yıl sonra ilk kez idrar üretmesini sağlama amacıyla hem böbrek hem de mesane nakli gerçekleştirdi.
Ekip önce böbreği sonra da mesaneyi nakletti. Yeni böbrek naklin ardından yeni mesaneye bağlandı. Tüm prosedür yaklaşık sekiz saat sürdü.
Ameliyattan sonra hasta diyalizden kurtulurken, aynı zamanda yıllar sonra ilk kez idrar da üretti. Hastanın böbrek fonksiyonlarının hemen düzeldiği ve ameliyattan sonra diyalize gerek kalmadığı aktarıldı.
Halihazırda mesane sorunları yaşayan kişilerde işletilen prosedür, hastanın mesane kapasitesini artırma veya işlevli bir idrar rezervuarı oluşturmaya yönelik. Bu amaçla genellikle hastaların bağırsaklarının bir kısmı ameliyatla mesane görevi görecek hale getiriliyor.

Ekibe liderlik eden isimlerden biri olan Dr. Inderbir Gill, "Bu ameliyatlar etkili olabilir ancak tekrarlayan enfeksiyonlar, böbrek fonksiyonlarının bozulması ve sindirim sorunları gibi hastanın sağlığını tehlikeye atan birçok kısa ve uzun vadeli risk taşırlar," diyor.
"Öte yandan mesane nakli, daha 'normal' bir idrar rezervuarı sağlıyor ve bağırsak kullanımıyla ilişkili zorlukların bir kısmını ortadan kaldırabilir.
Nakil, önemli organları etkileyen birçok rahatsızlık için hayat kurtaran ve hayatı iyileştiren bir tedavi seçeneğidir ve artık mesane de listeye eklenebilir."

Diğer taraftan bu, insanlar üzerinde ilk kez uygulanan bir girişim olması nedeniyle, nakledilen mesanenin zaman içinde ne kadar iyi çalışacağı ve nakil ameliyatından sonra hastanın ne kadar süre boyunca bağışıklık baskılayıcıya ihtiyaç duyacağı gibi soruların cevabı henüz bilinmiyor.
Gill, "Bu bilinmezliklere rağmen amacımız, mesane naklinin, ciddi derecede tehlike altındaki mesanelere sahip hastaların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olup olamayacağını anlamak" diyor.