Obezite İçin Acil Eylem Planı Şart
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Barış Sarıakçalı, obezite ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Obezitenin tüm toplumlarda yaygın bir sağlık problemi olduğunu vurgulayan Sarıakçalı, “Obezite, kompleks ve çok faktörlü bir hastalık olarak sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkiler ve günümüzde sigaradan sonra önlenebilir ölümler arasında ikinci sıradadır” dedi.
Haberin Devamı
/

Sarıakçalı, obezitenin tip 2 diyabet, prediyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, hiperlipidemi, serebrovasküler hastalık, çeşitli kanser türleri, obstrüktif uyku apnesi, non-alkolik karaciğer yağlanması, reflü hastalığı, safra yolları rahatsızlıkları, polikistik over sendromu, infertilite, osteoartroz ve depresyon gibi birçok sağlık sorununa yol açtığını belirtti. Ayrıca, obezitenin sağlık harcamalarını da önemli ölçüde artırdığını söyledi.
/

Çocukluk döneminde obezite oranlarının yetişkinlerle paralel olarak arttığına dikkat çeken Sarıakçalı, “Çocukluk ve ergenlik çağındaki obezite, yetişkinlikte obeziteye öncülük eder. Bu nedenle koruyucu hekimlik stratejilerinin odağında bu yaş gruplarının yer alması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’de yetişkin obezite oranının yüzde 30’u aştığını belirten Sarıakçalı, kadınlarda oranların erkeklere göre daha yüksek olduğunu ancak erkeklerdeki artışın da hızla yükseldiğini ifade etti.
Haberin Devamı
/

Sarıakçalı, “Obeziteyi tetikleyen başlıca faktörler arasında yaşlanma, diyabet, hipertansiyon bulunuyor. Ayrıca çevresel etkenler, sosyoekonomik durum, düşük eğitim seviyesi, hareketsiz yaşam tarzı, öğün sayısı, yüksek ekmek tüketimi, sigara ve alkol kullanımı gibi yaşam alışkanlıkları da obezite gelişimine katkıda bulunuyor” dedi.
/

Türkiye’nin Avrupa’da obezite sıralamasında ilk sırada yer aldığını belirten Sarıakçalı, OECD ülkelerindeki erişkin obezite oranının yaklaşık yüzde 19,5-20 olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın çok daha yüksek olduğunu vurguladı. “Ülkemizde her üç yetişkinden biri obez ve yaklaşık 20 milyon erişkin obeziteyle mücadele ediyor. Aşırı kilolu olanların sayısı ise bundan daha fazla. Toplamda erişkin nüfusun yüzde 60-65’i aşırı kilolu veya obez durumda” diye konuştu. Son olarak Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Sarıakçalı, “Obeziteyle mücadele için acilen kapsamlı eylem planlarının hazırlanması gerekiyor” dedi.