Sürekli oturmak sizi tüketiyor! Masa başında sağlıklı kalma rehberi! Buğra Adil Buyrukçu yazdı
Sabah erken saatlerde alarmın sesiyle uyanıyor, hazırlanıp işinize gidiyorsunuz. Bilgisayarınız açılıyor ve gözleriniz ekranla buluşuyor.
Haberin Devamı
/

Sırtınızı sandalyeye yaslayıp, bileklerinizi klavyeye bırakarak, çalışmaya başlıyorsunuz. İşte o an aslında vücudunuza adeta “Dur” komutunu veriyorsunuz. Artık onun için saatlerce sandalyenin üstünde kıpırdamadan durma zamanı... İşte modern hayatın en tehlikeli düşmanı da burada devreye giriyor. Çünkü gün boyu hareketsiz kalmak siz farkında olmasanız da vücudunuzu adeta yavaş yavaş çökertiyor. Bir gün bir bakmışsınız omuzlarınızda ağrı, başka bir gün belinizin bir tarafında çekilme ya da tutulma, gününüzü çekilmez hale getiriyor. Kötü haber şu ki, aslında bunlar karşılaşacağınız en hafif sorunlar. Zira masa başında hiç hareket etmeden saatlerce oturup çalıştığınızda gelecekte karşılaşacağınız hastalıklar arasında boyun fıtığı, bel kayması, duruş bozuklukları, kas erimesi ile damar tıkanıklıkları da yer alıyor ve emin olun bu liste daha da uzayıp gidiyor. Derken gün geliyor ve kendinize “Neden bu kadar yorgunum ve ağrılarım var?” diye soruyorsunuz. Oysa ki, cevap çok basit. Tek neden hareketsizlik...
SÜREKLİ OTURMAK SİZİ TÜKETİYOR
/

Modern iş hayatı nedeniyle çalışmayı artık oturmakla eş değer görmeye başladık. Ne kadar uzun süre sandalye üzerinde kalırsak, o kadar verimli olduğumuzu sanıyoruz. Oysa insan bedeni, hareket etmek için yaratılmış bir sistem. Binlerce yıl avlanan, tırmanan, yürüyen, eğilen, yük taşıyan bir bedenin bugün masa başına zincirlenmiş halde yaşaması ise kesinlikle doğasına aykırı. Ancak maalesef ki birçok meslek grubu, günlerinin 8-10 saatini neredeyse hiç kıpırdamadan geçirmek durumunda kalıyor. İşte tehlikede burada başlıyor. Çünkü vücudun bir bölgesi sürekli hareketsiz kaldığında, sadece kaslar değil, sinir ve damar sistemi de olumsuz etkileniyor. Özellikle bel, boyun ve omuz hattı, vücudumuzun en savunmasız bölgeleri. Bu nedenle sorunlar ilk o bölgelerden ortaya çıkmaya başlıyor. Ayrıca hareketsizlik sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik bir çöküşün de habercisi. Çünkü hareket etmeyen bedende mutluluk hormonu olan serotonin ve endorfin üretimi de yavaşlıyor. Yani sadece beden değil, ruh da çöküyor. Ancak, bu durumu vereceğiniz kısa molalar ile kontrol altına alabilirsiniz. Nasıl mı? Hadi okumaya devam...
Haberin Devamı
KÜÇÜK MOLALAR BÜYÜK FARKLAR YARATIR
/

Eğer masa başında çalışmanızı gerektiren bir iş yapıyorsanız, o zaman öncelikle günde 6 saatten fazla oturmanın, kas iskelet sistemi için ciddi bir risk oluşturduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle günümüzde postür bozuklukları, kas kısalmaları ve bel-boyun ağrıları oldukça yaygındır. Ancak iyi haber şu ki, bu gidişatı değiştirmek elimizde. Üstelik bu durumdan kurtulabilmek için hiçbirimizin ofiste saatlerce yoga yapmasına ve iş yerinde mekik çekmesine gerek yok. Yapmanız gereken tek şey, saatte bir kısa molalar vererek, ofiste yürümek ve hafif esneme hareketleriyle vücudunuzu rahatlatmak. Bunlar sadece fiziksel değil, bilişsel performans için de oldukça etkili. Yapılan birçok araştırma da kısa süreli yürüyüşlerin zihinsel yaratıcılığı yüzde 60 oranında artırdığını gösteriyor. İş yoğunluğunuz arasında belki de bu molaların zaman kaybı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak hareket etmek size zaman kaybettirmiyor. Aksine, zihninizi tazeleyip, daha da verimli olmanızı sağlıyor.
ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRME ZAMANI
/

Evet, şimdi sürekli oturmanın bedeninize ve ruhunuza ne kadar ciddi bir hasar verdiğini öğrendiğimize göre artık harekete geçme vakti. Zararın neresinden dönerseniz kârdır. Bugünden itibaren günde en az üç kez, sadece üç dakikalığına bile olsa hareket edin. Evet, üç dakika. Bunu her gün düzenli yaparsanız, bir hafta sonra vücudunuz bunu sizden istemeye başlayacaktır. Sırtınız esnemeyi, bacaklarınız gerilmeyi, gözleriniz uzaklara bakmayı talep edecektir. Bazen siz de iş yerinde kendinizi başınız öne eğilmiş, sırtınız kamburlaşmış, gözleriniz ekran ışığında donuklaşmış şekilde buluyorsunuzdur. İşte bu, zamanın ağırlığıdır. Hareketsiz kaslar, zamanla ağrır, ağrıyan kaslar hareket etmek istemez. Bu kısır döngüye girmemek için yapmamız gereken şey ise bellidir. Yerinizden kalkmak ve hareket etmek.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
OFİS EGZERSİZLERİYLE VÜCUDUNUZU RAHATLATIN!
/

Masa başında çalışanlar için önerilen basit egzersizler, hem fiziksel sağlığı korumak hem de uzun süreli hareketsizliğin zararlarını azaltmak adına oldukça önemlidir. İşte size birkaç basit ama etkili hareket:Boyun dönüşü: Başınızı sağa ve sola döndürün, ardından yavaşça öne ve arkaya eğin. Kaslarınızın esnediğini hissedin. (5 tekrar)Omuz ruloları: Omuzlarınızı daire şeklinde öne ve sonra geriye çevirin. 10 tekrar yapın.Sandalyede bacak kaldırma: Otururken bir bacağınızı düz tutarak kaldırın. 5 saniye tutun ve bırakın. Diğer bacakla tekrarlayın. Her iki bacak için 10 tekrar yapın. Yerinizden kalkmak durumunda olmadığınız için bu hareketi belli aralıklarla yapabilirsiniz.Sırt dönüşü: Oturur pozisyonda belden yukarı döner şekilde, sağa ve sola esneyin. Bel kaslarınız rahatlayacaktır.Göz egzersizi: 20-20-20 kuralını deneyin. Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakın.