Uzmanlardan Kurban Bayramı Uyarısı: Kırmızı Et Alerjisine Dikkat!
İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kırmızı et tüketimindeki artışa dikkat çekerek, özellikle Alpha-gal sendromu olarak bilinen kırmızı et alerjisi konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Kutlu, etin taze ve hızlı tüketilmesinin, Alpha-gal duyarlılığı olan kişilerde alerjik reaksiyon riskini artırabileceğini belirtti.
Haberin Devamı
"Etleri uygun şartlarda saklamak ve sebzeleri de mutlaka iyi yıkamak gerekiyor"
/

Alpha-gal sendromunun Türkiye’de özellikle Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutlu, bu alerjinin etkilerinin hafif seyredebildiği gibi, bazı durumlarda 12 saate kadar gecikmeli olarak da ortaya çıkabileceğini ifade etti.
"Tavuk etinde salmonella gibi bazı bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşabiliyor"
/

Prof. Dr. Kutlu, kırmızı et alerjisinin dünyada ve Türkiye’de sık görülmediğini, ancak son yıllarda özellikle kene ısırığı sonrası gelişen Alpha-gal sendromunun önem kazandığını vurguladı. Türkiye’de özellikle ormanlık ve hayvancılıkla yoğun olarak uğraşılan Karadeniz Bölgesi’nde kene maruziyetinin yüksek olduğunu dile getirdi. Bu alerjinin özelliklerinden birinin, reaksiyonların gecikmeli olarak ortaya çıkması olduğunu belirten Prof. Dr. Kutlu, “Kırmızı ette bulunan alerjenler, genellikle yavaş emilim gösterdiği için reaksiyonlar 3 ila 6 saat, hatta bazen 12 saat sonrasında kendini gösterebilir” dedi. Reaksiyonların şiddeti hafif kaşıntıdan, bayılma ve nefes darlığı gibi ciddi durumlara kadar değişebiliyor.
Haberin Devamı
/

Prof. Dr. Özkan, kırmızı et tüketiminin alerjik etkilerinin yanında, etin hazırlanış şekli ve tüketim sürecinin de etkili olduğunu belirtti. Bayramda etin taze tüketilmesi, alerjik reaksiyon riskini artırırken, özellikle alerjisi olanların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
/

Karadeniz Bölgesi’nde yetişkinler ve çocuklar arasında yaygın olan kırmızı et alerjisinde, en önemli önlemin alerjen gıdalardan kaçınmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutlu, şiddetli reaksiyonlar için hastaların yanlarında mutlaka acil müdahale ilaçları bulundurmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, etin iyi pişirilmesi ve gerektiğinde bekletilmesi, alerjik reaksiyon riskini azaltıyor. Prof. Dr. Kutlu, “Genetik yatkınlık da bu alerjinin oluşumunda rol oynuyor. Anne veya babasında kırmızı et alerjisi olanlarda bu risk daha yüksek” dedi.