hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Geceleri yaşanan bu hisse dikkat

    Geceleri yaşanan bu hisse dikkat
    expand

    Tüm dünyada en yaygın görülen kronik rahatsızlıkların başında gelen diyabet, aynı zamanda yaşamı tehdit eden metabolik sorunlara neden olabiliyor. İlerleme sürecinin sessiz olması ise bu hastalığı daha tehlikeli hale getiriyor. Bu nedenle bazı sinyallere dikkat etmek önem taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyabet, insüline yanıt vermeme veya hormon eksikliğinden kaynaklanan kan şekeri seviyelerinin düzensizliği ile ilişkili olarak ortaya çıkar. Bunun sonucunda, yönetilmediğinde sinir uçlarında ciddi hasara neden olabilen yüksek glikoz seviyeleri ortaya çıkar. Kan şekeri seviyelerinin kronik olarak yükseldiğini gösteren belirtilerden biri, geceleri sıklık ortaya çıkar.
     
    Hormonal dalgalanmalar, bir kişi diyabetik olsun ya da olmasın, kan şekeri seviyelerinde artışa neden olabilir. Bununla birlikte, kronik kan şekeri seviyeleri düzene girmediğinde, bu durum açık uyarı işaretleri üretmeye başlar.
     
    Semptomlar genellikle kan şekeri seviyeleri önemli ölçüde yükselmeden önce kendisini göstermediği için birçok vaka, durum hala geri döndürülebilir olduğunda ilk aşamalarda fark edilmiyor.
     
    Geceleri baş ağrısı, kan şekeri seviyelerinin çok yüksek olduğuna dair erken bir uyarı işareti olabilir. Uyurken kan şekeri seviyeleri yükseldiği için semptomları bu zamanda daha belirgin olabilir.

    Uzmanlar, geceleri kan şekeriniz yükseldiğinde hiperglisemi semptomları ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Hiperglisemi ve yüksek glikoz, net bir glikoz seviyesi ise tanımlanamaz.

    Birçok insan gün içinde kan şekerini 180 mg/dl'nin altında tutmayı hedefler. Özellikle akşam ve gece saatlerinde yemek yenmediğinde 120 veya 140 mg/dl'nin daha düşük aralığında olması beklenir.
     
    Geceleri hiperglisemi semptomları arasında kötü uyku, sık sık idrara çıkma veya su içmek için uyanma, baş ağrısı, ağız kuruluğu ve mide bulantısı bulunuyor.
     
    Kan şekeri seviyeleri geceleri yükseldiğinde artışın vücuda zarar verecek kadar önemli seviyelerde olmayabilir. Fakat bu noktada şeker seviyelerindeki ilk düzensizlikleri tespit ederek daha kolay olacak şekilde hastalık kontrol altına alınabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yoğun glikoz, sinir hasarıyla ilişkisi nedeniyle oldukça tehlikeli bir sonuçlanabilmesi riskine bağlıdır. Ancak ter bezleri de yüksek sinir hasarının belirtilerinden biri olabilir. Sinirlerin ne kadar hasar gördüğüne bağlı olarak yetersiz terlemeye veya aşırı terlemeye neden olabilir

    Sinirler çalışmayı bıraktığında, bireylerde diyabetik nöropati gelişebilir ve bu da ciddi vakalarda ampütasyona neden olabilir. Ellerde ve ayaklarda iğne batması veya sürekli karıncalanma hissi, yüksek kan şekeri seviyelerinin işareti olabilir.

    Daha fazla su içmek, glikoz kontrolü için önemlidir. Çünkü vücudun fazla şekeri atmasını sağlar. Vücut besini şekere indirgediği için karbonhidrat alımı da verimli bir şekilde yönetilmelidir.

    American Diabetes Association'da Sağlık Bakımı ve Eğitimi başkanı olan Maggie Powers, diyabetin, kan şekerinin normalden yüksek olduğu zamanlar olduğunu, ekmek, tahıl, makarna, meyve ve tatlı gibi karbonhidratlı besinlerin bu yükselmeye neden olabileceğini belirtti.

     Bu nedenle basit karbonhidratlardan kaçınılmalı, lif yönünden zengin kompleks karbonhidratlara ağırlık verilmeli. Egzersiz ayrıca uzun süreli etkiler sunarak kan şekerini 48 saate kadar düzenli bir aralık tutmaya yardımcı olur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow