Genital uçuk problemi tedavi edilebilir mi?

Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, genital herpes olarak da bilinen genital uçuk hakkında merak edilenleri tüm detaylarıyla sizler için anlattı.
Genital herpes olarak da bilinin genital uçuk, vajinal, anal ve oral cinsel birliktelikler yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur.
Belirtileri nelerdir?
Genital bölge ve çevresinde veya anüs çevresinde ağrılı kabarcıklar oluşur. Kabarcıklar açılarak yerlerini, iki ila dört hafta içerisinde iyileşen ağrılı yaralar bırakır. Belirtiler ilk defa ortaya çıktığında bu belirtilere eşlik eden ateş, baş ağrısı, nezle eşlik edebilir.
Cinsel organızın etrafında karıncalanma, yanma veya kaşıntı, işerken ağrı hissi, olağan dışı vajinal akıntı da olabilir.
Uzun süredir cinsel ilişkiniz olmasa bile bu belirtiler sizde varsa mutlaka doktora gitmeniz önerilir, çünkü kabarcıkların ortaya çıkması aylar alabilir.
Teşhisi nasıl konur?
Doktorunuz kabarcıkların olduğu dönemde genellikle muayene ile genital herpes teşhisi koyabilir. Teşhisi doğrulamak için, doktorunuz aktif yaradan örnek alınabilir. Bu testle sizde herpes simpleks virüsü (HSV) olup olmadığını, enfeksiyon olup olmadığını ve enfeksiyonun HSV-1 mi yoksa HSV-2 mi olduğu anlaşılır. Yaranın olmadığı dönemde kan testi yapılabilir. Herpes varlığında diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için de testler gerekir. Ayrıca partnerinizin de genital herpes ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırması gerekir.
Genital herpes geçirmenin riskleri nelerdir?
- Genital herpesin yol açtığı ağrılı genital yaralar günlük yaşamı etkileyebilir. İlk enfeksiyon dayanılmayacak derecede ağrıya yol açabilir. Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilerde yaralar daha şiddetli seyredebilir.
- Genital herpesi olan kişi yaralara veya yaradan çıkan sıvılara dokunursa vücudunun farklı bir yerine de hastalığı bulaştırabilir. Göze bulaşırsa ciddi sorunlar doğurabilir.
- Genital herpes, deri ve mukozalarda yaralara yol açtığından diğer cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların ve özellikle HIV infeksiyonunun bulaşma riskini de artırır.
- Genital herpesi olan kişiler hem sağlıkları hem de cinsel yaşamları ve ilişkileri konusunda endişe duyabilirler.
Genital uçuklardan nasıl korunulur?
Lateks prezervatifleri doğru ve tutarlı bir şekilde kullanmak enfeksiyon riskini azaltır. Ancak prezervatifler etkilenebilecek tüm bölgeleri kapsamaz ve bu nedenle genital uçuklara karşı tam koruma sağlamaz.
Genital herpesi olan hastalar, lezyonları veya diğer herpes semptomları olduğunda cinsel aktiviteden kaçınmalıdır.
Tedavi edilebilir mi?
Genital uçuğun kalıcı olarak geçmesi için bir tedavi seçeneği yoktur.
Tedavide antiviral ilaçlar kullanılır. Antiviral tedavilerin etki mekanizmaları:
- İlk herpes enfeksiyonu sırasında yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- Tekrarlayan atakların sıklığını azaltır.
- Tekrarlayan ataklarda şikayetlerin şiddetini ve süresini azaltır.
- Herpes virüsünün partnere bulaşma riskini azaltır.
Lazer tedavisi
Aşırı ağrılı herpes enfeksiyonlarında veya sık tekrarlayan enfeksiyonlarda lazer tedavisi enflamasyonu azaltıcı mikrodolaşımı geri kazandırıcı ve ağrı giderici etki sağlayabilir.
Hamilelikte erken doğum veya düşüğe neden olabilir
Genital Herpes, erken doğum veya düşüğe neden olabilir. Nadiren doğum sırasında anneden çocuğa geçerek potansiyel olarak ölümcül bir enfeksiyona neden olabilir. Sizde veya eşinizde herpes enfeksiyonu varsa mutlaka hemen doktorunuza gitmeniz önerilir. Doğum sırasında da eğer aktif genital herpesiniz var ise sizin için sezaryen doğum daha uygun olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uzun yaşamın sırrı çevresel faktörlerde gizli! Sağlıklı yaş almak için öneriler
Çocuklar için büyük risk: Boğmaca vakalarında ciddi artış! Uzmanlardan ailelere 'aşı' uyarısı
Sesinizi doğru kullanıyor musunuz? Ses sağlığı için uzman önerisi: Her 30 dakikada bir yudum su!
Su içerek hızlı kilo vermek isteyenlere uyarı! Su orucunun riskleri neler?
Akciğerden gelen ıslık sesi ve geçmeyen öksürüğe dikkat! Bu mevsimde daha da şiddetleniyor