hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Görüntüleme kılavuzluğunda biyopsi nedir?

    Görüntüleme kılavuzluğunda biyopsi nedir
    expand

    Girişimsel Radyoloji & Girişimsel Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Murat Cantaşdemir, görüntüleme kılavuzluğunda biyopsiler hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biyopsi, vücudun farklı bölgelerinden tanı amaçlı hücre veya doku örneği alma işlemidir. Genelde, kanser tanısı koymak için yapılmakla birlikte enfeksiyon, enflamasyon, kist ve koleksiyon gibi hastalıkların teşhisi için de uygulanmaktadır. Biyopsi yöntemi günümüzde oldukça gelişmiş olup sıklıkla BT, MR veya ultrason gibi modern görüntüleme yöntemleri kılavuzluğunda yapılmaktadır.

    Hedef doku, organ veya kitleyi net bir şekilde görmek, tam istenilen alana ulaşmak ve etraftaki istenmeyen tehlikeli olabilecek dokuları korumak için modern görüntüleme yöntemleri kullanılır.

    Nasıl yapılır?

    Özel durumlar hariç genelde lokal anestezi altında ve biyopsi amaçlı üretilen özel iğneler ile yapılır. Aç karnına gelinmesi ve 1 gün öncesinde kan tahlilleri yapılması istenir. İlk basamak bölgenin temizlenmesi ve ağrı duyulmaması için etkin bir lokal anestezi yapmaktır. Görüntüleme yöntemi ile belirlenen hedef, deriden özel biyopsi iğnesi ile girilerek örnekleme alınır. İşlem süresi sıklıkla 10 ile 30 dakikadır, 4-6 saat gözlem sonrası taburcu edilir. Ertesi gün normal yaşama dönmek mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hangi kanser türlerinin tanısında kullanılır ve önemi nedir?

    Öncelikle kanserin kesin tanısı için uygulanır. Tiroid nodülleri, tiroid kanseri, lenf nodları, akciğer, meme, kemik, yumuşak doku, karaciğer, pankreas ve böbrek kanseri tanısında günümüzde sıklıkla tercih edilen bir tanı yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Kanserin kesin tanısı yanında, kanser tipinin saptanması ve güncel tıpta önemi gittikçe artan hücresel genetik ve reseptör bilgilerinin belirlenmesinde rol oynamaktadır.

    Biyopsi ile elde edilen önemli bilgiler, kanserin hangi ilaçlarla ve/veya nasıl tedavi edileceğini belirlemekte medikal onkoloji, cerrahi, girişimsel onkoloji ve radyasyon onkoloji uzmanlarına yol göstermektedir.

    Etkinliği ve avantajları nelerdir?

    Görüntüleme kılavuzluğunda biyopsi etkinliği ve tanı değeri yüzde 90’nın üzerindedir. Bu etkinlik oranı biyopsi sırasında patoloji uzmanının olması ile daha da artmaktadır. Biyopsiyi uygulayan girişimsel radyoloji uzmanının yanında patoloji uzmanının olması, alınan örneğin ilk hızlı mikroskobik değerlendirilmesi açısından önemlidir.

    Görüntüleme kılavuzluğunda biyopsilerin başlıca avantajları; lokal anestezi ile yapılabilmesi, cerrahi kesi-dikiş olmaması, görüntüleme ile hedefin yüksek oranda vurulması ve kısa sürede normal yaşama dönülebilmesidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow