Gribal enfeksiyonların artışındaki en önemli neden 'maske'
Son zamanlarda artan gribal enfeksiyonlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Meshut Başak “Her yıl kış aylarında yaşadığımız bir hadise. Covid sonrası maske kullanımının azalması tabi ki de bir nebze etkili oldu ama korkulacak bir boyutta değil” dedi.




Hangi durumlarda hastaneye başvurulması gerektiği konusunda da bilgilendirmelerde bulunan Başak, “Ateş 38,3’ü geçerse, bir takım ateş düşürücülerle ve soğuk uygulamalarla düşmezse mutlaka hastaneye başvurmak lazım. Ayrıca nefes darlığı, el parmaklarında ve dudaklarda morarma belirtileri ortaya çıkarsa doktora görünmekte fayda var. Bunun dışında bir iki gün geçmesine rağmen hala toparlanılamazsa, öksürük artmış ve durum daha da kötüye gitmişse gecikmeden hastane gidilmesi gerekiyor. Aksi halde zatürre gibi daha ağır bir tabloyla karşılaşılabilir” şeklinde konuştu.
Enflüanza ve domuz gribi arasındaki fark nedir?
Hastaların çoğuna konulan teşhisin enflüanza olduğunu ve genellikle domuz gribi ile karıştırılmasından dolayı aradaki farkı da aktaran Başak, “Enflüanza A grubunun alt grupları domuz gribi H1N1 ve kuş gribi H5N1 virüsüdür. Bu virüsler birbirlerinden farklı ancak her iki virüsün de kuluçka dönemi ve meydana getirdikleri belirtiler hemen hemen aynı. Bununla birlikte tedavileri de aynı. Çok hafif vakalarda ilk 48 saat içerisinde ilaç tedavisine gerek yok. Nitekim hastalık daha ağır safhalara gelirse, hastanın diyabet, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kronik rahatsızlıkları varsa antiviral ilaçları en az beş gün kullanmak lazım” ifadelerinde bulundu. Son olarak hastalığı hafif atlatmak için önerilerde de bulanan Doç. Dr. Meshut Başak, “Çocukların bulaştırma riski yüksek. Buna da çok dikkat etmek gerekiyor. İyi beslenerek bağışıklığı yüksek tutmak çok önemli. Sigara ve alkol kullanımı, uykusuzluk ve stres gribal enfeksiyon için dezavantaj. Gerekli tedbirler alınırsa, korkulacak bir durum oluşmayacağını düşünüyorum. Korkup strese girmesinler. Rahat olsunlar, hafif enfeksiyonlarda istirahat, C vitamini almak, bol su tüketimi önemli” diyerek sözlerini sonlandırdı.