Grip sonrası koku körlüğüne dikkat

Her yıl 70 ila 80 bin kadar insan koku körü oluyor. Grip sonrasında koku alma duyurusunda yaşanabilen bu sorun için dikkatli olmak gerekiyor. KBB uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, "Grip oldunuz, aradan 3-5 gün geçti ve koku alma duyunuz geri gelmedi ise doktora başvurun" diyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde bu yıl ilki düzenlenen, '1. Ankara Koku ve Tat Bilimleri Sempozyumu'na farklı meslek dallarından çok sayıda bilim insanı katıldı. Sempozyumda, 'Koku ve üreme', 'Hayvanlarda koku', 'Yapay zeka ve koku' olmak üzere 28 farklı oturumda sunum yapıldı.
'Koku alma bozuklukları' başlıklı konuda sunum yapan KBB uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, insanın bir trilyondan fazla kokuyu ayırt edebildiğini söyledi, koku alma bozukluklarının büyük bir kısmının burunla ilgili hastalıklardan, bir diğer nedeninin de grip sonrası meydana geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Yılda yaklaşık 70-80 bin kişi grip sonrası kalıcı koku körü olarak hayatlarına devam ediyor. O yüzden grip oldunuz, aradan 3-5 gün geçti ve koku alma duyunuz geri gelmedi. Lütfen erken dönemde doktora başvurun. Genellikle koku duyusuyla ilgili kayıplar işitme ya da görme kaybı kadar hastanelere başvuru olmuyor. Nasılsa 'burnum tıkanmıştır, sinüzit var ondan koku almıyorum' gibi nedenlerle hastalar genellikle iki ya da üçüncü hafta sonrası doktora başvuruyor. Ne kadar erken başvurursanız tedaviniz için de o kadar önemli bor yıl kat edersiniz."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuru öksürük deyip geçmeyin! Bu ölümcül durumun belirtisi olabilir...
Astım ve alerjik nezle patlama noktasında!
BEYİN FONKSİYONLARINDA YIKICI ETKİ YARATAN 5 YİYECEK! Uzman isim uyardı! Sofralardaki gizli tehlike!
PROF. DR. CANAN KARATAY’IN FAVORİSİ! Elma sirkesi mi üzüm sirkesi mi? 'Kalp sağlığını destekliyor, zayıflamaya yardımcı oluyor!'
Faydaları saymakla bitmiyor! A, C, E vitaminleri, demir, magnezyum ve lif yönünden zengin! Sindirimi destekliyor, kırışıklıkları önlüyor