hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer? Yüzdeki Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

    Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer Yüzdeki Güneş Yanığı Nasıl Geçer
    expand

    Günlük hayatta ve daha fazla sıcak mevsimlerde yoğun bir biçimde güneş ışınlarına maruz kalınması ile güneş yanığı oluşmaktadır. Güneş yanığı şeklinde bilinen bu vaziyet; cilt yüzeyinin yoğun güneş ışığına maruz kalmasıyla beraber meydana gelen, güneşe maruz kalan alakalı yerin akut iltihap kapması durumuna verilen isimdir. Bilhassa açık cilt tonuna sahip kişilerde yanık ortaya çıkması durumu risk kategorisinde olmaktadır. Bu konu hakkında bu cilde sahip olan bireyler, güneş yanığına daha hassas vaziyettedirler. Güneş yanıklarının geçmesi; kişinin güneş ışığına maruz kalma durumuna göre değişecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer?

     Güneş yanığının geçmesi; ciltteki yanık vaziyetine göre farklılık gösterir. Bu yüzden güneş yanığının geçiş süresi de ciltten cilde göre farklılık gösterebilir. Genel olarak güneş yanığı; 5 ile 15 gün arasında azalarak geçer. Bazı vaziyetlerde daha uzun süreli olabilmektedir. Uygulanacak olan doğal tedavi alternatifleriyle beraber güneş yanığı, bu sürelerden daha az sürede geçer.

     Yüzdeki Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

     Yüzdeki güneş yanığının geçmesi adına yapılabilecek doğal yöntemler;

    •  - Aloe Vera: Cilt adına en fazla tercih edilen yöntemlerden birisi aloe vera jelidir. Aloe vera jeli; cildin tedavisi için uygulanır. Aloe vera jeli, her çeşit güneş yanığına iyi gelir. Aynı şekilde çok etkili olan aloe ver jeli, yanık yerlerini de hemen onarmaya başlar. Bu sayede yanık kısmındaki acı hissini de azaltır.
    •  - Elma Sirkesi: Elma sirkesi; cilt bakımı açısından akla gelen ilk metotlardan birisidir. Cildin tüm pH dengesi normal seviyeye geldikten sonra elma sirkesi, mühim ölçüde güneş yanıklarını ortadan kaldıracaktır. Elma sirkesi oldukça önemli doğal metotlar arasında yer alır.
    •  - Yoğurt: Yoğurt, güneş yanıkları için kullanılan doğal metotlar içerisinde yer almaktadır. Yoğurt; cildin hepsini besleyerek hızlı bir biçimde onarmaya başlar.
    •  - Buz: Buz tedavisi, güneş yanıkları için kullanılan bir tedavi metodudur. Buz tedavisi anlık tercih edilmelidir. Bu yüzden buz tedavisi; güneş yanığından 1 hafta sonra yapılması ideal olacaktır.

     Güneş Yanığı Adına Uygulanacak Doğal Öneriler

     - Güneş yanığı için cilt yüzeyinin yatıştırıp nemlendirilmesi adına aloe vera içerikli losyonlar kullanılmalıdır. Aloe vera; güneş yanığının acısını dindirmeye destek olacak anestezik olan likodini içermektedir. Aloe vera; cildin soyulması adına iyi bir nemlendirici olarak da tanımlanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Ölmez çiçeği yağı ya da lavanta çiçeği yağı gibi uçucu yağlar; güneş yanığını hafifletmek adına cildin üzerine ufak miktarlarda uygulanmalıdır.

     - Güneş yanıklarının yatıştırılması ve iltihapların azaltılması adına güneş ışığına maruz kalmış olan göz kapaklarına soğuk suya bastırılan çay poşetleri uygulaması yapılabilir.

     - Temiz bez kullanıp, güneşte yanan cilde soğuttuktan hemen sonra taze demlenen çay sürülmelidir. Siyah çayda yer alan tanik asit, güneş yanığıyla kaplanan cilt yüzeyinin ısısını çoğaltmaya ve pH dengesini tekrardan sağlamaya destek olur. Daha çok soğutma etkisi adına çay içerisine nane de eklenebilir.

     - Güneş yanığı hafiflediğinde; Hindistan cevizi yağı cilt nemlendiricisi şeklinde kullanılabilir. Fakat bu yağ, güneş kremi şeklinde kullanılmamalıdır. Hindistan cevizi yağı, güneş ışınlarına karşı koruyucu etki sağlamaz.

     Güneş Yanığı İçin İyi Gelecek Tavsiyeler

     Güneş yanıklarına maruz kalınması durumunda serin su ile duş alıp, cilde nemlendirici kremler sürülebilir. Serin suyla duş almak, cildi yatıştırır. Nemlendirici kullanmak ise tahriş gören deriyi yumuşatır. Güneş yanığı sebebiyle tahriş olan bölge kaşınmamalı ve bölge tahriş eden herhangi bir şey yapmaktan kaçınmalıdır. Sıvı kaybına sebep olan güneş yanıklarından sonra bol su tüketerek de sıvı kaybının önüne geçilmelidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow