hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güneşten korunmak için 5 pratik öneri

    Güneşten korunmak için 5 pratik öneri
    expand
    KAYNAK DHA

    Güneş D vitamini emilimi açısından vücut için son derece yararlıyken, bilinçsiz güneşlenmeyle pek çok cilt rahatsızlığına davetiye çıkarabiliyor. Bir yıl boyunca beklenilen yaz tatilinin vücutta istenmeyen sonuçlar bırakmaması için güneşten korunmaya özen gösterilmesi gerekiyor. Dermatoloji Bölümü Uz. Dr. Zerrin Baysal, yazın cilt sağlığının korunması için önerilerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaz denilince akla deniz, kum, güneş üçlüsünün geldiğini söyleyen Dr. Baysal, "Bu üçlüden güneş cilde önemli zararlar vermekte, kişiyi yaşlandırmakta; deride leke, çillenme, cilt maskesi gibi sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Güneş ayrıca estetik ve sağlık açısından zararlı olan bu oluşumların yanı sıra deri kanserinin de en büyük tetikleyicilerinden biri olarak kabul edilir. Bu sorunlarla başa çıkmanın yolu da güneşle olan ilişkiyidoğru ayarlamak yani bilinçlenmekten geçmektedir" dedi. Dr. Baysal, Ozon tabakasının incelmesinin yeryüzüne ulaşan ultraviyole ışınları arttırdığını belirtirken şunları söyledi: "Böylece sağlık kaynağı olarak bilinen güneşinzararlı etkileri ortaya çıkar. Güneş ışığı cilde temas ettiğinde,deride hücre düzeyinde bozulmalara neden olmaktadır.Bu farklılaşmadan etkilenmemek için de deri kalınlaşıp bronzlaşarak yeni hücre yapımını sağlar. Derininsavunma mekanizması olan tüm bu önlemlere rağmen yine de birtakım istenmeyen değişiklikler ortaya çıkabilmektedir. Damarlarda genişleme ve deri kızarıklığı oluşmaktadır.Maruz kalınan sürenin fazlalığı ise güneş yanıklarına yol açar. Kronik maruziyeti ve genetik yatkınlığı olan kişilerdederi kanserleri,alerjik durumlar, deri yaşlanması, kılcal damarlarda genişleme, deride renk değişiklikleri gibi istenmeyen durumlar görülebilmektedir."

    Geçtiğimiz sene kullandığınız güneş koruyucuyu değiştirin

    Yazın gelmesini heyecanla bekleyen birçok insanın bu dönemi verimli geçirmek isterken başta cilt kanseri olmak üzere, kırışıklık ve cilt lekelerine davetiye çıkarttığını belirten Dr. Baysal, "Güneş ışınlarının bu zararlı etkilerinden korunmak için güneş koruyucu kullanımıçok önemlidir. Bu ürünler, zararlı UV ışınlarını emerek ya da yansıtarak cildin zarar görmesini engellemektedir. Ancak kullanılacak ürünlerin hem UVB hem de UVA’ya karşı koruyucu olması önem taşımaktadır.Güneş koruyucu ürün kullanmak ve gerekli tedbirleri almak, öncelikle derinin yanarak hasara uğramasını, kalınlaşmasını önleyerek kırışıklıkların oluşmasını yavaşlatmaktadır. Kullanılacak ürünler kimyasal içeriklidir ve son kullanma tarihleri bulunmaktadır; bu nedenle önceki yıllardan kalan güneş koruyucularetkisini kaybetmekte, deriye yarardan çok zarar getirmektedir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güneşten korunmak için 5 pratik öneri

    Havuç, kakao ve zeytinyağı ile güneşlenmek cilde zarar veriyor

    Daha fazla bronzlaşmak için cilde asitli içecek, kakao, havuç veya zeytinyağı sürülmesinin de tehlikeli olduğunu belirten Dr. Baysal, "Hatta aktarlardan alınan karışımların sağlıklı bir bronzluk sağladığına inanılmaktadır. Oysaki sağlıklı bronzlaşma yoktur. Bu ürünlerin bitkisel ve mineral içerikli olduğu, cilde zarar vermeyeceği düşüncesikesinlikle yanlıştır. Bunlar cildin doğrudan güneşe maruz kalmasına yol açarak deri yaşlanması, leke ve kırışıklıklara yol açmaktadır" dedi.

    Güneşten korunmak 5 pratik öneri

    Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınması gereken birtakım tedbirler bulunduğunu belirten. Dr. Baysal 5 önemli noktaya dikkat çekti:

    - Koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürün.

    - Ter ve suya girmeyle birlikte deriden atılan bu ürünleri belirli aralılara yenileyin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Güneşin dik açıyla geldiği 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmayın.

    - Şapka ve gözlük takıp,uygun kıyafetler giyin.

    - Gölgede ya da şemsiye altında durmaya özen gösterin. Ancak yansıyan ışınların dahi cilde zarar verebildiğini unutmayın.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow