hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamilelikte Boğaz Ağrısı Neden Olur? Gebelikte Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

    Hamilelikte Boğaz Ağrısı Neden Olur Gebelikte Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir
    expand

    Birçok kadın özellikle hamilelik dönemlerinde normal zamanda yaşamadıkları sorunları yaşayabilir. Bu sağlık sorunları hamilelik zamanlarında belirginlik gösterebilir. Belirginlik gösteren sağlık problemleri hamilelik sonrasında da devam eden kalıcı sorunlar haline dönüşebileceği gibi sadece hamilelikten kaynaklı olarak geçici de olabilir. Tüm bu bilgilendirmeleri hamile kadınlar elde etmelidir. Araştırarak öğrenmelidir. Hamilelikte yaşanan boğaz ağrısı sıklıkla meydana gelebilir. Bu boğaz ağrısının neden olduğu, gebelikte yaşanan bu ağrıya neyin iyi geldiği doğru ve detaylı olarak bilinmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamilelikte Boğaz Ağrısı Neden Olur?

     Hamilelik dönemi bir kadın için aslında hormonların değişme sürecini kapsar. Bu hormon değişimi pek çok etkiye neden olabilir. Hamile kadınlar bu dönemlerde vücut ve psikolojide gerçekleşen değişimden dolayı hassas olabilir. Hamilelikten kaynaklı annelik hormonunun vücuda 9 ay boyunca salgılanması kadınları gergin, sinirli hale getirebilir. Hassas dönemden kasıt edilen olay duyguların bu dönemde daha belirgin ve aktif yaşanmasıdır.

     Boğaz ağrısı normal bir insanda enfeksiyon göstergesini ifade eder. Hamile kadınlarda da yaşanabilecek olan bu durum bir enfeksiyon nedenidir. Hamile kadınlar normal zamandan daha fazla zayıflık durumuna erişebilir. Yani bağışıklık sistemleri hamile oldukları için ve bebek anne kanından beslendiği için zayıflayabilir. Bu da hastalıklara daha fazla maruz kalmaya neden olabilir. Boğaz ağrısı da bu rahatsızlıklardan biridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Hamile kadının başka bir enfeksiyon geçiren kişi ile teması sonucu boğaz ağrısına maruz kalabilir. Yani enfeksiyon kapabilir. Öksürme ve hapşırma sonucunda hasta kişinin hava bıraktığı tomurcuklar solunum yolu ile sağlıklı kişiyi hasta edebilir.

     Başka birinin çatal, kaşık, bardak gibi kişisel ihtiyaçlarını kullanma sonucunda da sağlıklı birey hasta olabilir. Enfeksiyonun göstergesi boğaz ağrısı ile gerçekleşir.

     Boğaz ağrısı viral ve bakteriyel enfeksiyon sunucudur. Bu enfeksiyonun belirtisi boğaz ağrısıdır. Hamile kadınlar da dikkat etmedikleri taktirde boğaz ağrısı yaşamaya sebebiyet verebilirler. Bu sebepten dolayı özellikle de hamile iken hasta olan diğer bireylerle mesafe koyulması önemlidir. Bu mesafe aynı havayı solumamak, uzak durmak, aynı eşyaları kullanmamakla ilgilidir.

     Gebelikte Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

     Bilindiği gibi gebe kadınlar kimyasal ilaçları kullanma konusunda doktor kontrolünden geçer. Doktorlar da genelde zorlu bir süreç yok ise ilaç kullanımını gebe kadın hastalarına önermez.

     Boğaz ağrısı da bu durumlardan biridir. İlaç kullanamadıkları için gebe kadınlar doğal yöntemler ile bu ağrıdan kurtulabilir. Hamile kadınlar evde kolay bir şekilde boğaz ağrısına iyi gelebilen karışımları hazırlayabilir. Bu karışımlar doğal besinlerden oluşur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Hamile kadınların boğaz ağrısının geçmesi için uygulayabilecekleri yöntemler şöyledir:

    • Ilık tuzlu su ile gargara yapılabilir.
    • Soğuk içecekler boğaz ağrısını arttırabilir bu yüzden soğuk olan içeceklerden uzak durulabilir. Bunun yerine ılık bitkisel çaylar kafeinsiz olacak şekilde tüketilebilir. Ilık bitkisel kafeinsiz çaylar boğazı yumuşatabilir.
    • Gün içerisinde bol süreyle dinlenilebilir.
    • Limon bu sürede tüketilebilir. Ilık suyun içine limon sıkılarak içilebilir.
    • Sirke birçok hastalığa iyi gelir. Boğaz ağrısı için de sirkeli su ile gargara yapılabilir. Fakat hamile kadınlar için önemli olan nokta ise şudur sirke içilmemelidir sadece gargara için kullanılabilir.
    • Yavaş yavaş içmek koşulu ile ballı limonlu çay yapılıp ılık bir şekilde tüketilebilir.
    • Bir bardak suya bir papatya eklenebilir. 5 ya da 10 dakika kaynatılarak demlendirilir. Ilık olarak tüketilebilir.
    • Gargara için bir diğer seçenek de zerdeçal ile tuzlu su karışımıdır. Bu karışım da gargara için kullanılabilir.
    • Evde hiç bir şey yok ise bir bardak ılık sıcak suya iki yemek kaşığı bal eklenerek içilebilir.
    • Sarımsağın çeşitli hastalıkları giderici etkisi olduğu her birey tarafından bilinir. Hamile kadınlar boğaz ağrısı için sarımsağı günde bir diş olacak şekilde tüketebilir.

    Hamilelikte Boğaz Ağrısı Belirtileri

     Hamilelikte boğaz ağrısının bazı belirtileri mevcuttur. Bu belirtiler şöyledir:

    • Ateş, halsizlik ve boğazda batma hissi oluşabilir.
    • Boğazda şiddetli ağrı oluşabilir.
    • Yutkunmada zorluk yaşanabilir.
    • Baş ağrısı gerçekleşebilir.
    • Kırmızı ve şiş bademcikler olabilir.
    • Boğazda ya da bademciklerde beyaz lekeler oluşabilir.
    • Önemli denecek seviyede enerji eksikliği oluşabilir.
    • Öksürük mide bulantısı ve karın ağrısı olabilir.
    • İştah kaybı nefes almakta zorlanma ve ateş meydana gelebilir.
    • Boyunda şişlikle beraber lenf düğümlerinde büyüme gözlenebilir.

    Gebelikte Boğaz Ağrısının Farklı Nedenleri

     Hamilelikte de olabilen boğaz ağrısının yukarıda gösterilen sebeplerinin dışında farklı nedenleri de olabilir.

     Anne adayları kapı kollarına da dokunduktan sonra ellerini sık sık yıkamalıdır. Çünkü kapı kolları en çok mikrobu barındıran bölgelerdir. Anne adaylarının hasta olan bireylerden uzak durması ve mesafe koyması yetersiz kalabilir.

     Anne adayının toza ya da farklı bir duruma gösterdiği alerjik reaksiyon da boğaz ağrısına neden olabilir. Bu sebepten dolayı hamile kadınlar alerji durumları olup olmadığını önceden bilmelidir. Bu bilinç ile hamilelik dönemlerini geçirmelidir.

     Yüksek ses ile ve uzun süre konuşma durumu boğaz ağrısına neden olabilir. Özellikle hamile kadınlar daha sakin yaşamayı tercih edebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Reflü, mantar hastalığı ve sinüzit hastalığı da boğaz ağrısına sıklıkla sebebiyet verebilir. Bu amaçla hamile kadınlar bu hastalıklardan bir ya da birkaçına sahip olup olmadığını doktor kontrolü ile belirlemelidir.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow