Hangi yiyecekleri çiğ hangilerini pişmiş yemeli?

Hangi yiyecekleri çiğ hangilerini pişmiş yemeli
expand

Zayıflamak için araşırmadığımız yol kalmıyor. Buna hangi yiyecekleri çiğ hangilerini pişmiş tüketmemiz gerektiği de dahil. Pek çok sebzenin pişmiş ve çiğ besin değerleri farklı. Hatta sebzelerin pişmiş ve çiğ kalori değerleri bile değişkenlik gösteriyor. Sebzeler pişince vitamini olur mu? diye sorulsa da, bu konu sebzeden sebzeye farklılık gösterir. Peki zayıflarken hangi sebzeyi nasıl tüketmeli?

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Lahanagiller
 

Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.

 

Kabak
 

Orta boy bir kabak, çiğ ya da az pişmiş yenirse, yetişkin bir insanın günlük folik asit ihtiyacının yüzde 50'sini karşılar. Haşlanmış kabakta karoten maddesi etkili bir antioksidandır. Özellikle kirli havaya maruz kaldığımız şu günlerde bol bol haşlanmış kabak yiyin. Ancak besinsel değerlerinin büyük bölümünün kabuğunda olduğunu unutmadan.

 

Maydanoz ve biber
 

Maydanoz ve biber zengin birer C vitamini kaynağı olduğu için çiğ yemelisiniz. Eğer biberi hazmetmekte güçlük çekerseniz buharda pişirin. Bu pişirme yöntemi C vitamininin kaybolmasını önlüyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

 

Pancar
 

Çiğ pancarda bulunan bir madde, B1 vitamini alımını önlüyor. Bu madde yüksek ısıya maruz kaldığında ise etkisini kaybediyor. Pancarı salata kullanacaksanız bile haşlayın.

 

Tahıl ve kurubaklagiller
 

Bu besinler piştiği zaman içeriğindeki nişastalı maddeleri hazmetmek kolaylaşıyor. Ayrıca ısınma sonucunda liflerin besin değerleri artıyor ve daha etkili oluyor.

 

Patlıcan ve patates iyi pişmeli
 

İkisi de sinir sisteminin düzenli çalışmasını engelleyen bazı toksit maddeler içeriyorlar. Ancak iyi pişirildikleri zaman bu maddeler etkisiz hale geliyor. Özellikle patatesin çok iyi pişmesi gerekiyor.

 

Yumurta çok pişmesin
 

En yararlısı yumurtayı 'rafadan' pişirmek. Uzun süre pişirirseniz yumurta akında bulunan 'avidina'adlı madde, sarısında bulunan besinsel değerleri yok ediyor.

 

Süt ve süt ürünleri
 

Patörize sütü pişirmenize gerek yok. Isıtınca yüzeyinde biriken kaymak, sütün besinsel değerlerinin büyük bölümünü içerir. Nedense çoğumuz bu kaymağı ayırmakla hata ediyoruz. Ayrıca, pastörize süt kaynatılırsa içerdiği B1 ve B2 vitaminleri kayboluyor. Ancak pastörize ya da sterilize edilmemiş açık süt mutlaka kaynatılmalı. Peynir ve yoğurt ise besinsel değerlerinden çiğ olarak yararlanılan vitamin ve mineral yönü zengin temel besinler.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

 

Domates
 

Kulağa garip gelebilir ama domates pişirildiğinde daha faydalı olan sebzelerden birisi. Kanser önleyici etkisi olan lökopen, pişirildiğinde hücrelere ayrılıyor ve böylelikle vücut besini daha iyi absorbe ediyor.

 

Brokoli
 

Kanser öncesi hücrelerin üremesini durduran brokoli çiğ yendiğinde yararı artıyor. Çünkü pişirme ısısı sistemindeki enzime zarar veriyor. Bu nedenle düşük buharda pişirip yemeniz önerilir.

 

Ispanak
 

Potasyum, magnezyum, kalsiyumdan zengin ıspanak, kemik gelişiminin yanı sıra bağışıklık sistemi için de hayati önem taşır. Bunun dışında A ve C vitaminleri bakımından da zengin olan ıspanaktan en iyi şekilde yararlanabilmek için çiğ yemek gerekir.

 

Sarımsak
 

Çiğ olarak tüketilmesi, kalp-damar sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden maksimum düzeyde yararlanmanızı sağlar. Ancak bu şekilde tüketildiğinde keskin tadı ve kokusu çok güçlü hissedilir. Pişmiş: Çiğ olana göre çok daha kolay sindirilir. Keskin tadı ve kokusunun etkisi pişirildiğinde hafifler. Ancak çok fazla pişirilirse besin kaybı meydana geldiğini unutmamak gerekir. Kabuğuyla pişirerek besin değerini bir ölçüde korumak mümkün olabilir.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow