Hareketi ihmal etmeyin!
Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının zengin ve kalorisi bol olması kilo almaya sebep olabiliyor. Hatta bunun dışında sağlığımızı tehdit edebiliyor. Peki, Ramazan ayı boyunca beslenmede nelere dikkat edilmelidir? Diyetisyen Gülçin Işık, sizler için anlatıyor.

Ramazan ayında yüksek kalorili besinlerin aniden yenilmesi, şeker, tansiyon, kolesterol gibi şikayetleri artırabilir. Ayrıca uzun süreli susuzluk kabızlığı tetikleyebilir. Mide ve bağırsaklarda hazımsızlık, kramplar, reflü gibi şikayetlerin görülme olasılığını artırabilir. Bunu engellemek için mutlaka doğru ve yeterli bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Düzgün ve yeterli beslenme ile oruç tutmak daha rahat olacaktır.
İftar ve sahurda nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle, sıvı alımını mutlaka desteklemelisiniz. İftar ve sahur arasında 2 litre suyunuzu ihmal etmeyin. Sıvının yetersiz oluşu bir süre sonra bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı, bayılma gibi sağlık problemlerine yol açabilir.
İftar veya sahurda tek seferde büyük porsiyonlar tüketmemeye çalışın. Yavaş yavaş ve bolca çiğneyerek öğünü tamamlayın.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Sahuru atlamayın!

Sahurda porsiyon miktarını düşürebilirsiniz. Ancak sahura kalktığınızda en azından su tüketimini desteklemiş olacaksınız.
Sahurda ağır, yağlı, tuzlu yemekler yerine daha hafif besinler tercih etmeye çalışın. Kahvaltı bunun için ideal bir seçim olacaktır.
Sahurda tuz, yağ içeriği yüksek besinler sizi gün içerisinde çok susatır. Bu nedenle peynir, zeytin gibi besinlerin tuzuna dikkat edin. Kızartmalardan uzak durun. Şarküteri besinleri (sucuk, salam, sosis vb.) tüketmemeye çalışın.
Yumurta, yoğurt, süt, peynir gibi protein içeriği besinlerin yanına mutlaka sebze ilave edin. Kahvaltılarda yeşillik, domates, salatalık, biber, havuç gibi besinler lif alımını sağladığından hem tok tutar, hem de bağırsak sağlığınızı korumaya yardımcı olur.
İftarda nelere dikkat edilmeli?

İftarda su ve unsuz bir çorba ile başlangıç yapılmalıdır. Sonrasında mutlaka 5-10 dakikalık bir ara verilmedir. Bu ara verildiğinde iftardaki diğer besinlere fazla yönelmeyi engellemiş olacaksınız, midenize, sindirimi rahat yapabilmesi için fırsat tanımış olacaksınız.
İftarda ana yemeklerde mutlaka sebze ile destekli menüler planlayın.
Yemeklerin pişirme yöntemlerinde ızgara, fırın, haşlama, buğulama, sote gibi teknikleri kullanın. Kızartmalardan, tütsülenmiş yiyeceklerden, kavrulmuş besinlerden sakının.
İftar sonrası öğünde bitki çayları sindirime yardımcı olacaktır
Ihlamur, yeşil çay, rezene, papatya gibi çayları tercih edebilirsiniz.
Tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmeye çalışın. Güllaç ramazan sofralarının vazgeçilmezidir. Hem besleyici hem hafif olan güllaç dışında; sütlaç, muhallebi, dondurma vb. tercih edilebilir.
İftar sonrası ara öğünlerde süt/yoğurt/kefir gibi besinlerin dışında taze veya kuru meyveler tercih edilebilir. Çiğ kuruyemişler yenilebilir.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Hareketi ihmal etmeyin!

Oruç tutuyorum diyerek normalden daha az hareket ettiğinizde yedikleriniz çok olmasa da kilo alma ihtimaliniz artacaktır. Ne çok spor yapın, ne de çok hareketsiz kalın. Yemeklerin porsiyonları da kişiye göre değişmektedir. Kilonuz, cinsiyetiniz ve yaşınıza göre porsiyon kontrolü sağlamalısınız. Bu konuda gerekirse diyetisyeninize danışabilirsiniz.