Hastalık hastası olabilirsiniz: Hipokondriyazis nedir? İşte 10 belirtisi

Hastalık hastalığı olarak bilinen Hipokondriyazis, kişinin vücudunda normal bir şekilde meydana gelen durumları sanki bir hastalıkmış gibi algılaması haline deniyor. Hastalık hastası olan kişiler, sürekli doktora gider, internetten sürekli hastalık araştırması yapar ve psikolojik destek almayı her zaman reddeder. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney hastalık hastalığının 10 belirtisini açıkladı.
“Her duyduğum hastalık sanki bende de var gibi hissediyorum, doktor doktor dolaşmaktan ve internetten araştırma yapmaktan yoruldum. Ama hepsi psikolojik diyor. Ben uydurmuyorum ya? Kesin bir şey var ama, kimse anlamıyor.”
Çoğunlukla, böyle başlanır konuşmaya. Hastalık hastalığı (Hipokondriyazis) olanlar, bu şekilde şikâyetini dile getirir. Bu durum, halk arasında evhamlılık ya da pimpiriklilik olarak adlandırılıyor.
Amerika’da yapılan araştırmada sağlık kuruluşlarına başvuran yaklaşık 20 kişiden birinde bu hastalığın mevcut olduğu ortaya çıktı. Genelde sorun 20-30 yaşlarında başlıyor.
En büyük sorun bitmek bilmez bedensel şikâyetler. Kişi bu yüzden sürekli doktorlara gider. Sağlık harcamaları, diğer harcamalarından daha çok olur. Sürekli araştırır. İnternet siteleri, forum sitelerini, gazete sağlık köşelerini takip eder. Hasta ziyareti yapamaz. Etrafında birisi ona “Pek iyi gözükmüyorsun, bir şey mi oldu?” sorusunu sorarsa, endişeleri çok üst düzeye çıkar.
Hastalıkla birlikte, depresyon ve endişe bozukluğu sıkça görülür. Stresli dönemlerde, şikâyetleri daha fazla artar. Kişinin yakınlarından birisinin ölmesi veya hastaneye yatması, hastanın şikâyetlerini artırır. Mutlaka psikiyatrik tedavi gerekir.
Her zaman hissedilebilecek baş ağrısı, sırt ağrısı, eklem ağrısı, adet dönemi sancısı, şişkinlik, cinsel isteksizlik, kabızlık, öksürük gibi belirtileri önemli bir hastalığın belirtisi olarak yorumlar.
Bu kişiler, yapılan muayenelerde ve tahlil sonuçlarında herhangi bir sorun bulunmazsa bile rahatlamazlar.
Hastalığın olmadığı konusunda ikna edilmeleri oldukça güçtür.
Çevresinde herhangi birinin hastalık yakınması varsa, onun belirtilerini vücudunda aramaya başlar.
Sık doktora gitmek, sık hastaneye başvurmak yaşam biçimi haline dönüşür.
Doktor muayenelerinde bu belirtileri açıklayacak, herhangi bir bedensel hastalığa rastlanmaz.
Herhangi bir hastalık bulunmaması; hasta tarafından, doktorun bilgisizliği veya onu yeterince ciddiye almadığı şeklinde yorumlanır.
Başka psikiyatrik sorunlar (depresyon gibi) yoksa, psikiyatriste başvurmazlar.
Kişiyi, psikiyatriste gitme konusunda ikna etmek zordur.
Hastalıkla uğraşmaktan işini, yakın ilişkilerini ihmal eder.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İngiltere'den yeni araştırma: Tempolu yürüyen kalbini koruyor
MUTLULUĞU ARTIRAN MEYVELER! 'Yalnızca fiziksel sağlığa değil, ruh haline de iyi geliyor!'
Sağlıklı bağırsakların sırrı bu besinlerde!
Obezite ve Fast-food tüketimi: Sessiz bir salgın büyüyor
Araştırma: Egzersiz, kanser tedavisinin yan etkilerini azaltabiliyor