hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Havada uçuşan kavak ağacı pamuğu alerji yapar mı?

    Havada uçuşan kavak ağacı pamuğu alerji yapar mı
    expand

    Bugünlerde neredeyse her yerde havada uçuşurken gördüğümüz kavak ağacı pamuğu alerjiye yol açıyor mu? "Alerji yapar" diye korkan birçok kişi bu sorunun cevabı arıyor. Kavak ağacı pamuğunun zararları var mıdır? Kavak ağacı pamuğu sağlığımızı nasıl etkiliyor? Polen alerjisi hakkında neleri yanlış biliyoruz? Prof.Dr. Yılmaz Çatal, kavak ağacı pamuğuna alerjen olarak bakıldığını hatta geçmiş yıllarda İstanbul'da bu sebeple pek çok kavak ağacının kesildiğini söyleyerek önemli bilgiler paylaştı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her bahar mevsiminde gündeme gelen polen alerjileri konusundaki yanlış bilinenlere dikkat çeken ISUBÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yılmaz Çatal, “Bahar alerjisi olanların çoğunda sebep kavak değil. Kavak ağaçlarının pamukçukları polen değildir.

    Bu yüzden alerji yapma olasılığı çok düşüktür. Aslında bu zamanda çiçek açan birçok bitkiden kaynaklı polen havada olduğu için oluşan polen alerjisi kavak pamukçuklarına bağlanıyor.

    Polen, her çiçekli bitkide bulunur ve sadece ona hassasiyeti olan kişilerde alerji yapar” diye konuştu.

    'Çim bile kavaktan daha çok alerjik etki yapar' 
    Park ve bahçelerde bulunan diğer ağaçların polenlerinin alerjik etkisinin daha fazla olduğunu belirten Çatal, “Ülkemizde belirlenmiş alerjen bitki türü sayısı 3 binden fazladır.

    Örneğin çınar ağacı, kavaktan çok daha fazla alerjik polen verir. Ancak pamukçuk yaymadığı için farkında değiliz.

    Çim bile kavaktan daha çok alerjen etki yapıyor” dedi.

    Bu da solunum yollarına doğrudan nüfus ediyor. Büyük polenler ise solunum yollarına etki edemiyor.

    Pandemi sürecinde zorunlu hale gelen maskenin alerjik rahatsızlıkları olan insanlar virüsün yanında polenlere karşı da koruma sağlayabileceğinden bahseden Prof.Dr. Yılmaz Çatal, açıklamasına şöyle devam etti:

    “Küçük polenler rüzgârın etkisiyle çok uzak mesafelere taşınabiliyor, meteorolojik faktörlerin etkisiyle birkaç mikronluk çok daha küçük taneciklere parçalanabiliyor.

    Yapılan araştırmalara göre, bir polenin alerjik olaylara sebep olabilmesi için bir metreküp havada ortalama 35-50 polen bulunması gerekiyor.

    Havada her an polen bulanmakta olup polen yoğunluğu alerji durumunu ortaya koyuyor.”

    Kavak ağacının ekosisteme olan faydası nedir? 
    Atmosferde karbondioksit yoğunlaşmasına karşı karasal ekosistemler, en önemli karbon yutakları.

    Çatal, “Hızlı büyüyen kavak, küresel ısınmaya karşı karbon tutulumunda ve odun ürünü sağlamada önemli bir yere sahip" ifadelerini kullandı.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow