Hemoroid nasıl geçer? İşte şikayetleri azaltan 5 öneri

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid, tedavi edilmediğinde hayatı kâbusa çevirebiliyor. Hayatlarının herhangi bir döneminde hemoroid ile yüzleşen birçok insan, toplumsal önyargılar ve mahremiyet nedeniyle tedavi olmadığı için hastalık ilerliyor ve tedavisi daha da zorlaşıyor. Oysa bazı alışkınlar kazanmak, şikayetlerin azalmasına yetiyor. Hemoroid nasıl geçer? Hemoroidin tedavisi var mı? Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Hasan Uzer, hemoroid hastalığının tedavisi hakkında bilgi verdi.
Vücudun hassas bölgelerinden olan anal bölge ve çevresinde oluşan; kanama, ağrı, şişlik, akıntı, kaşıntı gibi şikayetler yüzde 90 oranında; hemoroid, makatta çatlak ve iltihaplanma, apse ve fistül gibi hastalıklardan kaynaklanır. Bu hastalıklar yaşa, cinsiyete, ailevi eğilime (kalıtsal) ve başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Anal bölge hastalıkları, toplumda görülme sıklığı yüzde 10 olan kronik bağırsak hastalıkları ve kalın bağırsak tümörlerinin de habercisi olabilir. Bu nedenle makatta ağrı, şişlik ve kanama belirtileri olan özellikle 40 yaş üstü hastaların genel cerrahi uzmanına başvurması gerekir.
Halk arasında "basur" ya da "mayasıl" olarak bilinen hemoroid, makat bölgesinde şişlik ile kendini gösterir. Hemoroid, iç ve dış olarak ikiye ayrılır. Anal bölgede bir nedene bağlı olarak toplardamar yumakları genişleyerek makatın dışına çıkar. Uzun süren kabızlık dönemlerindeki ıkınma, uzun süre ayakta kalma ve gebelik, anal bölgede hemoroidin oluşmasına zemin hazırlar.
Hasta, tuvalet sırasında ve sonrasında kanama sorunu yaşar. Eğer kanama yoğun miktarda ortaya çıkarsa anemi riski de oluşur. Hemoroid hastalığı erken evrede tespit edilip tedavi edilmediğinde, hastaların, yaşadıkları ağrı ve kanama gibi şikayetler nedeniyle yaşam konforu da olumsuz etkilenir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerdi! Et benlerini patır patır döküyor! '15-20 DAKİKA BEKLETMEK YETİYOR!'
Glütensiz besinlerin fazla tüketimi kilo artışına yol açabilir
Türkiye'de en çok Tokat'ta görülüyor; uzmanlar genetik danışmanlık için vatandaşları uyarıyor! FMF hastalığı alarmı
Çocukluk çağı solunum yolu enfeksiyonlarının en yaygın nedeni; RSV! Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) nedir? RSV'den korunma yolları
Sıcak hava kalbin ayarını bozuyor! Kalp krizi ve pıhtı riskine karşı önemli uyarılar