hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hepatit B Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Hepatit B Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

    Hepatit B Aşısı Nedir Ne Zaman Yapılmalı Hepatit B Aşısının Yan Etkisi Var Mı
    expand

    Hepatit B tüm dünyada yaygın olarak görülen akciğer iltihabı olarak öne çıkıyor. Bu hastalığın sebebi ise Hepatit B virüsüdür. İnsandan insana bulaşma tehlikesi bulunan Hepatit B virüsü, kan yolu ile ya da enfekte şekilde sıvı aracılığıyla gerçekleşmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akut veya kronik şekilde seyreden belirtiler doğrultusunda kendini gösteren Hepatit B için, ayrıca hiç belli etmeyecek hastalar da bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı doğum ile beraber zamanında aşının yapılmasının önemi çok büyüktür.

    Hepatit B Aşısı Nedir?

    Hepatit B bir karaciğer hastalığı olarak bilinmektedir. Dünyada yaygın şekilde görülen Hepatit B hastalığı akciğerde meydana gelen tehlikeli bir iltihap şeklinde ifade edilebilir. Bu doğrultuda tüberküloz ile beraber menenjit ve miyelin hastalıkların yanı sıra, Hepatit B’ye karşı aşı gerçekleştirilir.

    Özellikle siroz ile beraber karaciğer kanserine kadar götürebilecek olan Hepatit B, doğumda gerçekleştirilen Hepatit B aşısı ile bu hastalığa yakalanmama imkanı oluşturmaktadır.

    Hepatit B Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

    En çok merak edilen konular içerisinde Hepatit B aşısının ne zaman yapılacak olmasıdır. Bu aşı doğum ile beraber farklı evrelerde gerçekleştirilen bir aşıdır. İlk doz doğum ile beraber ilk 24 saat içerisinde uygulanır. Daha sonra 2. ya da 3. doz ileriki evrelerde ele alınır ve uygulanır.

    Bu evreler farklı ay periyotlarına bağlı olarak gerçekleştirilir. Özellikle ikinci ay ile beraber doz alımı gerçekleştirilir ve Hepatit B aşısı bu dönem içerisinde tamamlanır. Genel olarak ise günümüzde artık doğum ile beraber uzman doktorun kontrolüne bağlı olarak, farklı ay periyotlarında hepatit b aşısı uygulanmaktadır.

    Hepatit B Aşısının Yan Etkisi Var mı?

    Hepatit b aşısının yan etkileri çok güçlü değildir. Ancak yine de nadir de olsa bazı yeni fikirler oluşturabilir. Bunun içerisinde bazı ağrılar ve hafif ateş söz konusu olabilir. Aynı zamanda halsizlik, baş ağrısı ve huzursuzluk gelişmesi mümkündür. Çok nadir olarak ölümcül açıdan alerji reaksiyonu 600 bin kişide bir görülmektedir. Bunun dışında Hepatit B aşısının önemli bir yan etkisinin bulunmadığını söylemek mümkündür.

    Ortaya çıkabilecek olan olası hafif ateş ya da ağrı ile huzursuzluk, 24 saat içerisinde etkisini kaybeder. Eğer bu dönem içerisinde etkisini kaybetmez ise, o vakit mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Aşıdan itibaren özellikle bebeklerde huzursuzluk ve sürekli ağlama ile ateşin geçmemesi doktora başvurulması gereken belirtiler içerisinde yer alıyor.

    Hepatit B Aşısı Neden Yapılır?

    Hepatit B çok ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Özellikle bu hastalığa Hepatit B virüsü neden olur. Bu durum geçirilecek hafif bir hastalığa ya da ömür boyu sürecek bir ciddi hastalığa sebebiyet verebilmektedir. O yüzden Hepatit B virüsünün akut veya kronik şekilde ortaya çıkabileceğini dile getirmek mümkün.

    İleriki yaşlarda bu hastalık ile beraber karaciğerde sorun yaşanmaması için, mutlaka bebeklikten itibaren aşıların yapılması gerekmektedir. Genel toplamda 3 doz olarak yapılan hepatit b aşısı, doğumdan sonra ilk 24 saat içerisinde ilk doz gerçekleşir. 2. ve 3. doz uzman doktorun kontrolü ne bağlı olarak gerçekleştirilmektedir.

    Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?

    Hepatit B aşısı ciddi reaksiyon alerjisi bulunmayan her bireye uygulanır. Özellikle karaciğerde meydana gelebilecek ciddi hastalıkların önüne geçebilmek için, doğumdan itibaren farklı dozlar eşliğinde bebeğe yapılır. Hayatı tehdit eden ciddi bir alerji örgüsü var ise, ileriki dönemlerde yapılabilecek aşı için bu durum doktora söylenmelidir.

    Doğumdan sonra yapılacak Hepatit B aşısı adına ise, doktor kontrolü altında tetkikler ve teşhisler gerçekleştirmek suretiyle buna uygun olarak hepatit b aşısı yapılır. Yetişkin döneminde ise eğer Hepatit B hastalığı ile karşı karşıya kalan kişiler adına, bu aşı yapılan tetkikler doğrultusunda uzman doktor eşliğinde uygulanır.

    Hepatit B Aşısı Mecburi midir?

    En çok merak edilen konular içerisinde Hepatit B aşısının mecbur olup olmadığıdır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı nezdinde doğumdan itibaren hepatit b aşısı mecburidir. Özellikle Hepatit B gibi ciddi bir hastalık riskine karşı, önemli savunma mekanizması oluşturulabilmesi için hepatit b aşısı uygulanır. Bu aşı sayesinde karaciğerde meydana gelebilecek virüs üzerinden hastalıkların önüne geçme şansı yakalanır. Üstelik bu koruma oranı %75 ile %85 arasında değişkenlik göstermektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow