hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her gün tüketen keskin bir zekaya sahip oluyor!

    Her gün tüketen keskin bir zekaya sahip oluyor
    expand

    Zekâyı ve beyni geliştirmek için uygulanabilecek soyut egzersizler olduğu kadar, yediğimiz içtiğimiz besinler de beyin fonksiyonlarının gelişiminde oldukça etkili. Düzenli miktarda, doğru besinler tüketildiğinde konsantrasyon sağlanmasında, algı yeteneğinin gelişmesinde ve karar vermede başarının yakalanmasında önemli rol oynuyor. Beyin fonksiyonlarının çok daha iyi çalışması, zihni aydınlatır, beyni güçlendirir ve hatta hafızayı canlı tutar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepimiz sağlıklı beslenmenin zihinsel ve fiziksel sağlığımız için önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bazen vücudumuz daha aktif ve sağlıklı olmak için bazı özel besinlere ihtiyaç duyar. 

    Beynimizin vücudumuzun bir parçası olması, düzgün çalışması için bazı önemli besinlere de ihtiyaç duyar. Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahı Op. Dr. İsmail Bozkurt  beyninizin ve sinir sisteminizin, özellikle de gri maddenin işleyişini geliştirmenize yardımcı olacak yiyeceklerin bir listesini verdi. 

    AVOKADO 
    Hem K vitamini hem de folat açısından zengin olan avokado, beyinde kan pıhtılaşmasının önlenmesine yardımcı olur ve böylece sizi felçten korur. Bunun dışında avokado, hafızayı ve konsantrasyonu geliştirmeye de yardımcı olur. Avokado ile ilgili en iyi şey, diğer meyvelerle karşılaştırıldığında en yüksek protein ve en düşük şeker içeriğine sahip olmasıdır.

    BALIKLAR 
    Sinirleri, çok yüksek düzeyde yağ asidi içeren miyelin kılıfları tarafından korunur. Bu nedenle, yağ asitleri eksikliği olan kişilerde sinir hasarı olabilir. Balık, Omega 3 yağ asidi içerir ve bu nedenle sinirlerin ve sinir sisteminin iyileşmesine yardımcı olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha önce de belirttiğimiz gibi, omega 3 yağ asidi bilişsel işlevlerde önemli bir role sahiptir. New York Times, Journal neurology'ye göre, düşük seviyedeki omega 3 yağ asidi, daha küçük beyin hacmi ve zayıf zihinsel performans ile bağlantılıdır. Somon, beyin gücünü güçlendirebilen zengin bir omega 3 kaynağıdır. Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, altı ay boyunca omega-3 alımını artıran 25 yaşın altındaki yetişkinler, çalışma belleğini ölçen test puanlarını iyileştirdi.

    BROKOLİ 
    Brokoli, beyin gücünü ve bilişsel becerileri geliştirdiği bilinen K Vitamini açısından zengindir. Pek çok çalışma, brokolinin nörotransmiterin parçalanmasını yavaşlatabilen glukozinolat adı verilen bir bileşik açısından zengin olması nedeniyle, merkezi sinir sisteminin işlevini düzgün bir şekilde yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu asetilkolinin beynimizi ve hafızamızı keskin tuttuğunu bildirmiştir. Düşük asetilkolin seviyeleri Alzheimer ile bağlantılıdır.

    BİTTER ÇİKOLATA 

    Tüm çikolatalar eşit olarak üretilmez. Aslında, piyasada bulunan çikolataların yüzde 70'i yüksek oranda işlenmiş ve neredeyse hiç faydası yok. Bitter çikolatalar, iltihap önleyici ve antioksidan özelliği olan flavonollerle doludur. Bu özellikler kan basıncını düşürmeye ve hem beyne hem de kalbe kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur. Sütlü ve beyaz çikolataları atlayın ve en az yüzde 70 kakao içeren, minimum düzeyde işlenmiş bitter çikolatayı tercih edin. Bu, beyin için faydalı olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER 

    Yeşil yapraklı sebzeler, sinir sistemimizin düzgün çalışması için önemli olan B vitamini kompleksi, C vitamini, E vitamini ve magnezyum açısından zengindir. B vitamini, kalp atışı, solunum ve sindirimi düzenleyen beyin kimyasalları olan nörotransmiterlerin sentezlenmesi ve dolaşımı sürecinde esastır. Magnezyum sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur. E ve C vitamini, sinir sistemi için yaşlanma karşıtı olarak işlev görür.

    YUMURTA 

    Boston Üniversitesi'nde 10 yıl boyunca her gün yumurta tüketen 1400 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, düzenli yumurta alımının bazı hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu. Yumurta kolin ve B vitamini açısından zengindir. Yumurta tükettiğinizde, içindeki kolin beyin tarafından beyin hücreleri arasındaki hafıza ve iletişim için önemli olan bir nörotransmitter olan asetilkolini yapmak için kullanılır.

    KABAK ÇEKİRDEĞİ 
    Kabak çekirdeği mükemmel bir magnezyum, bakır, demir ve çinko kaynağıdır. Tüm bunların dışında kabak çekirdeği, vücudu ve beyni serbest radikal hasarlarından koruyan güçlü antioksidanlar içerir. Magnezyum, öğrenme ve hafıza için gereklidir ve düşük magnezyum seviyeleri, migren, depresyon ve epilepsi dahil olmak üzere birçok nörolojik hastalıkla bağlantılıdır. Beyniniz, sinir sinyallerini kontrol etmeye yardımcı olmak için bakır kullanır. Ve bakır seviyeleri kontrolden çıktığında, Alzheimer gibi daha yüksek nörolojik bozukluk riski vardır. Çinko, sinir sinyali için çok önemlidir ve eksikliği, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve depresyon dahil olmak üzere birçok nörolojik durumla ilişkilendirilmiştir.

    BADEM 
    Badem, tıpkı somon balığı gibi yüksek düzeyde beyin sağlığına sahip omega-3 yağ asitleri ve bol miktarda beyin koruyucu E vitamini içerir.

    FINDIK 
    2014 yılında yapılan bir araştırma, fındıkların biliş becerilerini geliştirebileceğini ve hatta nörolojik bozuklukların önlenmesine yardımcı olabileceğini gösterdi. Ayrıca, başka bir çalışma, birkaç yıl boyunca düzenli olarak fındık yiyen kadınların, hiç fındık yemeyenlere kıyasla daha keskin bir hafızaya sahip olduğunu buldu. Fındıkta hepsi beyin sağlığı için iyi olan sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve E vitamini gibi çeşitli besinler vardır. E vitamini, hücre zarlarını serbest radikal hasarından korur, böylece zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olur. Tüm kuruyemişler beyniniz için iyi olsa da, omega-3 yağ asitleri de içerdiğinden ceviz daha iyi bir seçim olarak kabul edilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow