hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Herediter Anjioödem nedir, belirtileri nelerdir? Herediter Anjioödeme hangi bölüm bakar?

    Herediter Anjioödem nedir, belirtileri nelerdir Herediter Anjioödeme hangi bölüm bakar
    expand

    Genetik bir hastalık olarak bilinen Herediter Anjioödem tedavi edilmediği takdirde hastanın hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Farklı semptomları beraberinde getirmesi nedeniyle ölümcül ya da acil müdahale edilmesi gereken durumlar da oluşturan bu hastalığın yakın takip edilmesi gerekiyor. Peki, Herediter Anjioödem nedir, belirtileri nelerdir? Herediter Anjioödem hastalığına hangi bölüm bakar?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Herediter Anjioödem ya da kısaltılmış haliyle HAE son dönemde görülen hastalık türleri arasında yerini aldı. Tedavisi kişisel olan bu hastalık türünde semptomlar hastaya bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. İşte Herediter Anjioödem hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar...

    Herediter Anjioödem nedir?

    Herediter Anjioödem (HAE), genetik olarak geçen bir hastalıktır. Temel olarak, vücuttaki kan damarlarının çevresindeki dokularda ani ve kontrolsüz şişliklere yol açar. Bu şişlikler genellikle cildin altında, bağırsakların duvarlarında ve hava yollarında görülür.

    Herediter Anjioödem belirtileri nelerdir?

    HAE'nin belirtileri arasında şunlar bulunabilir:

    Ciltte Şişlik: Kollar, bacaklar, yüz, genital bölge ve diğer vücut bölgelerinde görülebilir.
    Mide-Bağırsak Sorunları: Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi belirtileri olabilir.
    Hava Yolu Sorunları: Hava yollarının şişmesi nedeniyle nefes darlığı, ses kısıklığı ve boğaz ağrısı olabilir.

    HAE, nadir görülen bir hastalık olduğundan, tanı ve tedavi genellikle uzman doktorlar tarafından yapılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Herediter Anjioödem hangi bölüm bakar?

    Kısaca HAE olarak da bilinen bu hastalık türü 3 alanın kapsamına girebilir.

    İlk olarak Alerji ve İmmünoloji: Bu bölüm, bağışıklık sistemi hastalıkları ve alerjik reaksiyonlar konusunda uzmandır. HAE, bağışıklık sisteminin anormal bir şekilde çalışmasından kaynaklandığı için bu bölümle ilgili olabilir.

    İç Hastalıkları (Dahiliye): İç hastalıkları uzmanları, geniş bir hastalık yelpazesiyle ilgilenir ve HAE gibi nadir durumların tanı ve yönetiminde deneyim sahibi olabilirler.

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları: Eğer hasta çocuksa, bu alandaki uzmanlar herediter anjioödemin tanı ve tedavisinde yardımcı olabilir.

    Hastanın durumuna ve semptomların şiddetine bağlı olarak, diğer uzmanlık alanlarından doktorlar da dahil olabilir. Özellikle ağır semptomlar varsa, hastanın acil servise başvurması gerekebilir. Herediter Anjioödem, genellikle aile öyküsü ve klinik belirtiler dikkate alınarak teşhis edilir ve tedavisi kişisel duruma göre belirlenir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow