Hipoglisemi Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?
Hipoglisemi; sinirlilik hali, çarpıntı, terleme gibi bulgular ile kendini gösteren başka hastalıkların belirtisidir. Önlem alınmadığı takdirde yani, kan şekerinin yükseltilmesi adına şekerle müdahale yapılmadığı zaman bireyde uyku hali, konsantrasyon zorluğu hatta komaya dek giden ve ağır nörolojik belirtiler ortaya çıkabilir. Hipoglisemi, insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Hipogliseminin yaygın sebebi ise şeker hastalığıdır.
Hipoglisemi Nedir?
Hipoglisemi; kan içerisinde anormal seviyedeki düşük şeker değerlerine ya da glikoza işaret etmektedir. Hipoglisemi, tek başına bir hastalık sayılmaz ancak bir sağlık problemine de işaret eder. Hipogliseminin nedeni yaygın şekilde şeker hastalığı ile bağlantılı olsa da bir başka pek çok sebep de kan şekerinin düşmesine sebep olabilir. Normal kan şekeri değerleri; 70 mg / dL ya da 3.9 mmol / L şeklindedir. Bu seviyelerin altına düşen kan şekeri sonucunda acil olarak hipoglisemi tedavisi yapılmalıdır.
Hipoglisemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hipoglisemi tedavisi için iki ayrı yöntem bulunur. Bunlar;
- Acil tedavi: Anormal seviyedeki kan şekerini düzeltmek için uygulanır.
- Altında yatan sebebin tedavisi: Hipogliseminin oluşma nedenine bağlı uzun süreli bir tedavi şeklidir.
Anormal seviyede olan düşük kan şekeri bulunan hastanın, hipoglisemi atağının önüne geçebilmesi adına en kısa zamanda şeker içeren bir şeyler tüketmesi önemlidir. Hipoglisemiden şüphe ediliyor ise; yapılması gereken ilk şey, kan şekerinin ölçülmesidir. Bulguların yanı sıra, kan şekeri 70 mg/dl’nin altındaysa hemen hipoglisemi tedavisine başlamak gerekir. Hipoglisemi; tokken ortaya çıkmışsa 2 tane kesme şeker yemek ya da bir çay bardağı meyve suyu tüketmek faydalı olacaktır. Ana öğünden yaklaşık yarım saat önce böyle bir sorunla karşı karşıya kalınması durumunda, yemek yemek gerekir. 15 dakika boyunca herhangi bir farklılık söz konusu değilse ve aksi halde kötüleşme durumu varsa şeker almaya devam edilmelidir. Şeker hastası olan kişilerin sürekli yemek saatlerine uyması oldukça önemli bir konudur. Bu, kan şekeri düzeyini olabildiğince sabit tutacaktır.
Oral yolla besin alınamayacak derecedeki hipoglisemi vaziyetinde bilinç kaybı varsa; glukagon, paranteral, glikoz enjeksiyonu yapılmalıdır. Kan şekerinin bilinç kaybına sebep olacak kadar düştüğü vaziyetlerde uygulanan glukagon, karaciğerden kana şeker salınımı için uyarı yapar. Kişinin kan şekeri düştüğünde bilinç kaybı da meydana gelmişse, oral yolla herhangi bir şey verilmesi doğru değildir. Birey, tedavisini kendi üstlenemeyeceği için bir yakının yardımcı olması gerekmektedir. Bu yüzden de glukagon enjeksiyonu uygulamasını özellikle öğrenmesi elzemdir. Glukagon, eczanelerde hazır bir şekilde satılır, enjektör içerisine çekilip kas içerisine yapılır. Hipoglisemi hastaları genel olarak bu uygulamaya yaklaşık şekilde 20 dakika içerisinde cevap verir. Bu süre çapında hastanın bilinci yerine gelmiyorsa, enjeksiyon yenilenmeli veya uzman yardımı alınmalıdır.
Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?
Kan şekerinin seviyesinin düşmesiyle beraber belirtiler aşağıdaki gibi olacaktır;
- Cilt üzerinde solgunluk,
- Düzensiz kalp ritmi,
- Endişe ve kaygı,
- Yorgunluk,
- Açlık,
- Güçsüz kaybı,
- Sinirlilik,
- Terleme,
- Uykuda ağlama,
- Ağzın etrafında karıncalanma şeklindedir.
Hipoglisemi kötü bir hal aldığında aşağıdaki belirtilere rastlamak mümkün olacaktır;
- Nöbetler,
- Bilincin kapanması,
- Karışıklık,
- Anormal hareketlerin sergilenmesi,
- Şiddetli hipoglisemi durumunda insanlar sarhoşmuş gibi görünebilir. Konuşurken doğru ve mantıklı cümle kurmaları mümkün olmamaktadır.
Hipogliseminin Sebepleri
Hipoglisemi, glikoz seviyesinin aşırı derecede düşmesi vaziyetinde ortaya çıkmaktadır. Bu durumun olmasının bazı nedenleri bulunmaktadır. Hipogliseminin en yayın sebebi ise; şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisinden kaynaklıdır. Hipoglisemiye sebebiyet verecek bir diğer hususlar aşağıdaki gibi sıralanacaktır;
- Gereğinden fazla egzersiz yapmak,
- Endokrin sorunları;
- Aşırı derecede alkol tüketmek,
- Böbrek hastalıkları,
- Pankreasta insülin salgılayan tümörün varlığı,
- Kan şekerini düşüren tedavilerin yüksek doz ile alınması şeklinde sıralanabilir. Bütün bu durumlar, hipogliseminin oluşmasına neden olabilecek durumlardır.
Hipoglisemi Atağı
Kan şekerinin düşmesinden ötürü, ani bir şekilde başlayan belirtiler hipoglisemik ataklar şeklinde isimlendirilir. Soğuk bir şekilde terleme, vücutta, ellerde titremenin oluşması, halsizlik, solgunluk, başın dönmesi, çarpıntı, acıkma, huzursuz olma gibi belirtiler hipoglisemi atağının belirtileridir. Hipoglisemi atakları bulguların şiddetine ve kan şekerinin seviyesine göre kategorize edilir. Bununla beraber bu durumlar göz önünde bulundurularak, tedavi yapılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Her Kadının Bilmesi Gereken Güzellik Sırrı! DOĞAL BOTOKS ETKİSİ: Kırışıklıkları Ütü Gibi Açıyor, Leke Ve Sivilce İzlerini Azaltıyor
Doktor uyardı: "Rahim ağzı yaraları doğurganlığı olumsuz etkileyebilir"
Grip ya da Covid-19'la karıştırılıyor! Bebeklerin yaklaşık yüzde 90'ını etkiliyor! Ailelere ciddi uyarı
AĞIZ SAĞLIĞI VE BEYİN HASTALIKLARI İLİŞKİSİ: "Diş ve diş eti hastalıkları Alzheimer riskini artırabilir"
Araştırmacılar kalpte ‘mini beyin’ keşfetti: ‘yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir’