hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hirschsprung hastalığı tedavi edilebilir mi?

    Hirschsprung hastalığı tedavi edilebilir mi
    expand

    Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, günümüzde sık görülmeye başlanan Hirschsprung bilinen adıyla barsak felcinin merak edilenlerini sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Hirschsprung hastalığı" veya “barsak felci”, olan bebekler doğumu takiben, dışkı yapmada zorlanma yaşarlar. Doğru müdahale erken planlanmazsa, bunun ciddi sonuçları olabilir.

    Hirschsprung hastalığı yavaş yavaş kalın barsağın anormal şekilde büyümesine genişlemesine neden olur. Bunun nedeni, rektumun dışkıyı anüsten dışarı itecek kadar güçlü ve hareketli olmamasıdır. Prematüre bebeklerde nadir olmakla birlikte, Hirschsprung hastalığı yenidoğanlarda kalın barsak tıkanıklığı nedenlerinin yüzde 33'ünden sorumludur.

    Erkek bebeklerde daha yaygın olarak görülür

    Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, Hirschsprung hastalığı, barsağın alt kısmında, özellikle kalın barsakta belirli sinir hücrelerinin doğuştan yokluğudur. Toplumda, barsak hareketlerinin olmaması sorunu olan, boğum hareketlerini yapacak barsağın belirli bir bölümünde sinir hücrelerinin olmaması sorunu olarak bilinir. Erkeklerde kızlardan daha yaygındır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barsak felcinin belirtileri, doğumu takiben kaka yapamama, ancak fitil veya lavman gibi bir uyarı ile kaka yapmadır. Bu durum bebeğin hayatının ilk birkaç gününde bazen çok şiddetli olabilse de bazen kabızlık, barsak hareketlerini yapamama, şişkinlik ve doğum sonrası kusma şeklinde ortaya çıkabilir. Klasik semptomlara ve klinik belirtilere ek olarak, Hirschsprung hastalığı farklı şekilde ortaya çıkabilir.

    Bebeklerin doğumdan sonraki en geç 24-48 saat içinde mekonyum dediğimiz ilk kakasını yapması yani barsak hareketinin olması gerekir. Hirschsprung hastalığının ana semptomları, doğum sonrası erken dönemde kusma ve mekonyum yapamamadır. Bebeğiniz ilk 24-48 saat içinde kusarsa ve barsakları hareketsizse, mümkün olan en kısa sürede klinik muayene yapılmalıdır. Barsak felcinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik bir yatkınlık rol oynayabilir. Bu duruma bazı kalıtsal nörolojik problemler eşlik edebilir.

    Belirti ve tedavi yöntemleri

    Rektal muayeneden sonra, bebeklerde genellikle patlayıcı tarzda kaka çıkışı olur. Bazen yeni doğan bebekler hastalığa bağlı dışkı bile kusabilir. Su kaybı ve kilo kaybı da yaygındır. Yenidoğanların çoğunda kabızlık ve ishal de olabilir. Hastalığın kesin tanısı rektal biyopsidir. Sıklıkla karşılaşılan belirtiler ise;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Yenidoğanlarda ilk işaretler arasında ilk dışkılamanın sorunlu olması dikkati çekmelidir,
    - Karın bölgesinde şişme, Kusma,
    - Uyarısız kaka yapmama.

    Cerrahi tedavisi hakkında merak edilenler

    Hirschsprung hastalığının tedavi yöntemi cerrahi ameliyattır. Barsak felci belirtileri olan bebeklerde detaylı muayene ve ilaçlı barsak filmi planlanır. Tüm değerlendirmeler barsak felcini gösteriyorsa, ameliyat planlanmaktadır.

    Günümüzde Hirschsprung hastalığı olan bebeklerin büyük çoğunluğu tek seferlik anal cerrahi ile tedavi edilebilmektedir. Tanı konulduktan hemen sonra cerrahi müdahale yapılmalıdır. Aksi halde barsak genişledikçe ameliyat zorlaşır ve aynı zamanda ameliyat olma olasılığı da daha da zorlaşır.

    Gecikmiş cerrahi müdahale olan bebeklerde birden fazla ameliyat yapılması bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve ebeveynlere psikolojik bir yük getirebilir. 2-3 saat süren başarılı cerrahi müdahalenin ardından bebek 1 hafta içinde normal hayatına döner.

    Hirschsprung hastalığı tekrarlamaz, ancak istisnalar olabilir. Teorik olarak tekrar olması pek olası olmasa da, yaşamı tehdit eden ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Buna ek olarak tekrarlayan kabızlık atakları da görülebilir. Bu nedenle ameliyat sonrası uzun süreli takiplere devam edilmelidir. Klinik muayene ve kontrol sık aralıklarla ve ara vermeden yapılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler

    Hirschsprung'u diğer kabızlık türlerinden ayıran bazı önemli belirtiler vardır. Kabızlık daha sonra ortaya çıkabilir, ancak barsak felci nedeniyle barsak hareketlerinin olmaması sorunu yaşamın ilk gününden itibaren mevcuttur. Hirschsprung hastalığı kabızlık ile karıştırılmamalıdır. Kronik kabızlık sorunu yaşayan kişiler, bol sıvı, lifli gıdalar ve probiyotik içeren gıdaları bir süreliğine de olsa tüketerek bu sorunun üstesinden gelebilirler. Bazen kabızlık, barsaktaki stresi azaltan egzersizlerle çözülebilir, ancak bunlar Hirschsprung hastalığı için etkili değildir. Kronik kabızlık için hastalar medikal tedaviye yanıt verse de Hirschsprung hastalığı için tek çözüm cerrahi müdahaledir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow