İleri yaşta kırık riski güçleniyor

İleri yaşlarda reflekslerin azalması ile en çok görülen rahatsızlıkların başında kırıklar görülüyor.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte reflekslerin azalması, ev kazaları veya çeşitli akut, kronik hastalıklar, kırıkların oluşmasına neden oluyor. Sosyal yaşamın değişkenlik göstermesi de bu rahatsızlıkları ortaya çıkaran etkenler arasında gösteriliyor. Son yüzyılda kırsal yaşamdan şehir yaşamına hızlı geçiş sonrası özellikle ileri yaşlarda hareket azlığı, güneş ile temas eksikliği, beslenme alışkanlıklarındaki değişme ile çeşitli rahatsızlıklar görülebiliyor.
Uzmanlara göre yaş, osteoporozun ve dolayısıyla kırık riskinin en önemli belirleyici unsuru olarak görülüyor.
Kadıköy Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Canpolat , "65 yaş üstü kadınların üçte biri, erkeklerin sekizde biri osteoporatiktir. Yaşlıların üçte biri her yıl en az bir defa düşerler. Tekrar düşme korkusuyla hareketleri azalır, bu da osteoporozu tetikler" diyerek, ileri yaş rahatsızlıklarının tetikleyeceği durumlar hakkında uyarıyor.
65 yaşından sonra hareketsizlik mental bozukluklar eklemlerde kordinasyon kaybına neden oluyor.
Uzmanlar kas kütlesi kaybı olması, postür bozukluğu gelişmesi, görme bozukluğu, anemi, hipertansiyon, hipotansiyon, diyabete bağlı bayılmaları kırık nedenleri arasında görüyorlar.
İleri yaşlarda yaşanan kırıkların en çok görülüdükleri bölgeler arasında ise el bileği kırıkları, ayak bileği, kırıkları, kalça kırıkları, omurga kırıkları omuz kırıkları, dirsek kırıkları gösteriliyor.
Ciddi problemlerde kullanılcak başarılı protez ameliyatları ise erken sonuçlar veriyor. Hastanın 48 saatte ayağa kalkması, kendi yemeğini yemesi, wolker ile yürüyerek tuvalete gitmesi, yatak yarası açılmaması, enfeksiyon riskinin az olması, enboli riskinin azalması sevindirici sonuçlar arasında yerini alıyor.
Nelere dikkat edilebilir ?
Ev içinde halı ve kilimleri kaldırılması veya raptiye ile tutturulması kayma ve takılma ile düşmeyi önleyebilir. Banyo zeminlerinde kaymayı önleyen örtüler kullanılması, geceleri hafif bir ışık bulunması, duvarlara bant halinde korkuluklar çakılması , yatak yanında wolker yürüme cihazı bulunması alınabilecek önlemler arasında gösteriliyor. Ayrıca yatak başında ve banyoda telefon bulunması acil durumda ulaşımı kolaylaştırabiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İnsülin direnci çağın vebası olarak kabul ediliyor
Doğal şifa sanılıyor ama sessiz katil! Bu bitki karaciğer yetmezliği yapıyor!
Parlak bir cilde sahip olmanın anahtarı
Ünlü şefe büyük şok! Ürettiği cipsler toplatılıyor! Sebebi belli oldu! Dil ve yüzde şişme, burun akıntısı, hapşırma...
YAĞLI SAÇ SORUNU İÇİN ETKİLİ YÖNTEM! Deneyin, farkı görün! '15 dakika bekletmek yetiyor!'