İşte çağlanın bitmeyen faydaları
Ekşi bir meyve olan çağla, baharın başında hasat edilir ve yılda sadece 15-20 günlük bir süre içerisinde tüketilebilir. Genellikle çiğ veya turşu halinde tüketilen, yemeklere ve salatalara da oldukça yakışan çağla sağlık için de çeşitli faydalara sahiptir. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi. İşte çağlanın faydaları!
Haberin Devamı
/

Yaşlanmayı geciktirirÇağlanın içerdiği C vitamini, vücutta güçlü bir antioksidan olarak işlev görür ve hücreleri oksidatif hasardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunda, inflamasyonun düzenlenmesinde ve sağlıklı yaşlanma için gerekli olan diğer birçok süreçte önemli roller oynar. Çağlanın zengin C vitamini içeriği, cildin nemini iyileştirebilir, kolajen üretimini uyarabilir ve güneşe maruz kalma nedeniyle kırışıklık gelişimine ve erken yaşlanmaya karşı koruma sağlayabilir.
/

Saç sağlığını desteklerÇağla, antioksidan özellikleriyle bilinen E vitamininden zengindir. Çağla E Vitamini içeriği sayesinde saç derisini destekler, oksidatif stresi azaltarak ve koruyucu lipid tabakasını koruyarak saçın uzaması ve gür bir şekilde çıkması için güçlü bir temel sağlar.Kronik hastalıklara karşı korurÇağla, antioksidan özellik gösteren C, E vitaminlerinden ve flavonoidlerden zengindir. Çağla, yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde oksidatif stresle savaşarak oksidatif stresin neden olduğu kalp hastalığı, kanser, diyabet, demans gibi kronik hastalıkların gelişme riskini azaltabilir.
Haberin Devamı
/

Kabızlığı önlerÇağlanın sahip olduğu çözünmez lifler dışkıya hacim kazandırarak yiyecek ve atıkların sindirim sisteminden daha hızlı geçmesini sağlar ve böylece kabızlık probleminin önüne geçer.Kan basıncını dengelerÇağla, normal kan basıncını destekleyen bir mineral olan potasyumdan zengin içeriğiyle kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çağla antioksidanlardan zengin içeriğiyle de kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.
/

Ruh halini iyileştirebilirÇağla, magnezyumdan zengin içeriğiyle ruh halini iyileştirebilir. Magnezyum, beyin fonksiyonu ve ruh halinde kritik bir rol oynar ve magnezyumun düşük seviyeleri, artan depresyon riski ile bağlantılıdır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı