Karadut Suyu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Karadut Suyu Az Bilinen Faydaları
Bahar aylarında tüketilen karadut, vücut için çeşitli faydalara sahiptir. Karadut meyvesini taze şekilde tüketmeyen kişiler, karadut suyunu içmeyi tercih edebilirler. Karadutun suyu çıkarılarak elde edilen karadut suyu, sağlığa verdiği faydalar nedeniyle, yıllardan bu yana tüketilebiliyor.
Karadut Suyu Faydaları Nelerdir?
Karadut ağacının meyvesi, karadutlar Mayıs aylarında tüketilebilir duruma gelirler. Halk arasında şifalı meyve olarak bilinen karadutun suyu çıkarılarak tüketildiğinde, vücudu dinç tutar. Kan akşını hızlandırır ve daha pek çok yarar sağlar.
Lezzetiyle halk arasında çok sevilen karadut suyu, vitamin deposu olarak biliniyor. Hücre için enerji üretebilen karadut suyu, şekeri glikoza çevirebilen, karbonhidrat içerir.
Karadut suyunun içinde K vitamini olduğundan, kemik gelişimine önemli katkılar sağlar. Ayrıca vücudun daha fazla demir emilimi yapabilmesine destek olur. Karadut suyu, oksijenin vücut içerisindeki dokulara dengeli dağıtılmasında önemli rol oynar.
Karadut suyunun içerisinde sadece K vitamini bulunmaz. Aynı zamanda C vitamini bakımından da oldukça zengindir. C vitamini, sağlığı koruma etkisine sahiptir. Karadut suyu, vücuttaki serbest radikallerin dışa aktarılmasına önemli katkılarda bulunur.
Sindirim sistemini düzenleyici etkisi bulunur. Karadut suyu, kabızlığın minimuma düşürülmesine katkı sağlar. Kilo sorunu yaşayan kişiler, diyet listelerinde karadut suyuna yer verebilirler. İyi bir lif kaynağı olan karadut suyu, şişkinlik ve diğer mide sorunlarına iyi gelir.
Karadut Suyu Neye İyi Gelir?
Karadut suyunun, vücutta birçok mekanizmaya iyi geldiği söylenebilir. Vücudun aktif ve dinç kalmasını sağlaması, bol vitamin sağlaması karadut suyunun önemli görevleri arasında yer alır.
Kolesterolü Düşürür
Halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp damar sağlığını korur. Kal krizi riskini düşürür, felç ve inme gibi ciddi rahatsızlıkların yaşanma ihtimalini minimuma indirir.
Kan Şekerini Dengeler
Karadut suyunun önemli özelliklerinden birisi de kan şekeri seviyelerini dengeleyebilme potansiyelinin olmasıdır. Eski toplumlarda tip 2 diyabet rahatsızlığı olan kişilerin tedavi edilebilmelerinde kullanılmıştır.
Kanser Oluşumunu Engeller
Karadut suyunun aktif yararları arasında, kanser oluşumunu engelleyici yapısının olmasıdır. Tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engeller. Cilt kanseri, kolon kanseri, cilt kanseri, tiroit kanseri ve prostat kanseri türleriyle mücadele eder.
Karadut Suyu Az Bilinen Faydaları
Karadut suyunun, kanser engelleyici, kan yapıcı ve kan şekeri düzenleyici özellikleri, halk arasında en çok bilinen faydaları arasındadır. Bunun yanında, karadut suyunun pek az bilinen birçok faydası bulunuyor.
İçerisindeki yüksek C vitamini miktarı sayesinde, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına destek olur. Vücudun dış etkilere karşı daha güçlü olmasını sağlar.
Karadut suyu, kan basıncını düşürücü etkilere sahiptir. Yüksek tansiyon riski azaltır. Antibiyotik özelliğiyle, kalp krizinin meydana gelmesinin önüne geçici etkilere sahiptir.
Eski toplumlarda karadut meyvesi, soğuk algınlığı tedavilerinde tercih ediliyordur. Karadut suyu, özellikle kış aylarında grip sorunlarında içilebilir.
Karaciğer için gerekli olan demir miktarını sağlayabilir. Bu nedenle, karaciğerin arınmasına ve temizlenmesine yardımcı olur.
Kuru ciltlerde kullanıldığında, nemlendirme sağlayabilir. Cildin parlak görünmesini sağladığından, güzelleştirici etkileri olduğu söylenebilir.
Saçlara sürüldüğünde veya direkt içildiğinde, saçların beyazlama hızını düşürücüdür.
Karadut Suyu Nasıl Kullanılır?
Karadut suyu, yüksek faydalara sahip olduğundan nasıl kullanılacağı önem kazanıyor. Kişinin rahatsızlığına göre kullanılabilir.
Sabah kahvaltıda, 1 bardak karadut suyu içilmesi, mide ve bağırsak problemlerini giderebilir. Sabah saatlerinde içilmesi, güne enerjik başlanmasına katkı sağlayabilir. Gün içerisinde daha aktif olmak için karadut suyu tüketilebilir.
Karadut suyu, gargara şeklinde kullanılabilir. Bunun için sabah, öğlen ve akşam ağza gargara yapılabilir. Gargara, ağız içerisindeki mikropların azalmasına ve boğaz rahatsızlıklarına iyi gelir.
Cilt veya saç rahatsızlıkları için kullanılabilir. Bunun için sorun olan bölgeye karadut suyu sürülebilir.
Karadut Suyu Yan Etkileri
6 bin yıllık geçmişe sahip olan karadut meyvesinden elde edilen doğal karadut suyunun, herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. Ancak her meyve veya suyunda olduğu gibi aşırı olarak tüketmekten uzak durulmalıdır.
Aşırı tüketim durumunda; ishal sorunu ve bağırsaklarda gaz oluşumu rahatsızlıkları meydana gelebilir. Bunun yanında, kişinin bünyesi karaduta karşı alerjik reaksiyonlar geliştiriyorsa bu durumda tüketimi bırakılmalıdır.
Gebe ve emziren anneler tüketmek isterlerse, ilk olarak uzman doktorlardan bilgi almalıdırlar. Karadut suyu, doğal olarak elde edilmişse, genel olarak önemli yan etkilere sahip değildir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kilosu 150 TL! Tam bir Omega-3 deposu! 'Cildin nem dengesini koruyor, kalp hastalıkları riskini azaltıyor'
6 AYDA 30 KİLO VERDİ! Yağları cayır cayır yakıp karnı dümdüz yapan yöntem! 'Kim der ki 3 çocuk annesi'
Kalbinde üç kablo ve iltihaplı pil vardı! Kalp pili iki kez iltihaplanan hasta, üçüncü operasyonla hayata tutundu
Bitkilerin Profesörü faydalarını bir bir açıkladı! Ispanağın efsanevi gücü: "A, C, K ve diğer vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından oldukça faydalı
Bilinçsiz tüketimi ölüme götürüyor... Mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır? İşte belirtiler