hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir? Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Hangileridir?

    Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Hangileridir
    expand

    Kanda dolaşan glikozun çoğu, yediğiniz karbonhidratlardan (şekerler) gelir. Şeker hastalığında, vücudunuz kanda glikoz şeklinde dolaşan enerjiyi yetersiz kullanır ve bu da kan şekeri seviyelerinizin (kan şekeri seviyeleri) normal değerlerin üzerine çıkmasına neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?

     Karbonhidratlar vücut için ana enerji kaynağı ve beyin için tek yakıttır. Bunun yerine, kan şekerini kontrol etmek için alınan miktarı yakından takip etmeli ve en az üç öğüne dağıtmalıdır. Karbonhidratlar, yiyeceklerde bulunan tüm şekerleri oluşturur. Bunlar şeker, nişasta ve diyet lifi içerir.

     Şeker, gıdalarda doğal olarak bulunabilir veya aşağıdakilere eklenebilir:

    • Doğal şekerler: Sütte ve ikamelerinde, nişastalarda, baklagillerde, meyvelerde ve sebzelerde (daha küçük miktarlarda) ve bunların sularında vb. Doğal olarak bulunurlar.
    •  Eklenen şekerler: kurabiyelere, şekerli içeceklere, şekerlere, keklere ve diğer ticari ürünlere eklenirler.

    Karbonhidratlar ister doğal kaynaklı ister eklenmiş olsun, vücut hücrelerine enerji sağlamak için glikoza dönüşürler. Dolayısıyla hepsinin kan şekeri üzerinde etkisi vardır.

      Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Hangileridir?

     Karbonhidratlar iki ana kategoriye ayrılabilir. İlki; basit karbonhidratlar. En yaygın olanları glukoz (dekstroz), fruktoz, laktoz ve sükrozdur. Vücut tarafından hızla emilirler. Bunlar; meyveler ve suları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     süt ve yoğurt, tatlı yiyeceklerde (hamur işleri, çikolata, reçeller ve şuruplar) bulunur. Rafine şeker de (beyaz şeker (sükroz), bal, pekmez, akçaağaç şurubu vb.) bunlardandır.

     İkincisi ise karmaşık karbonhidratlar: Bu karbonhidratlar, nişasta adı verilen uzun bir zincirde bir araya getirilmiş birkaç birim glikozdan oluşur. Vücut tarafından daha yavaş emilirler ve yiyeceklerin tadı tatlı hale getirmezler. Genellikle nişastalı yiyecekler olarak adlandırılan nişasta içeren yiyeceklerde bulunurlar.

    • Ekmek
    • Krakerler
    •  Tahıllar
    •  Pirinç ve makarna
    •  Baklagiller
    •  Patates

    Diyet lifi de kompleks karbonhidratların bir parçasıdır, öte yandan diğer tüm karbonhidratların aksine, vücut tarafından ne sindirilir ne de emilir çünkü kan şekeri seviyeleri üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

     Karbonhidrat Nasıl Tüketilmeli?

     Karbonhidratların kan şekeri düzeyine doğrudan etkisi vardır, bu nedenle tüketilen miktarı kontrol etmek ve tüketimini gün içinde en az 3 öğün üzerinde iyi dağıtmak önemlidir. Besin değeri iyi olan (vitamin, mineral ve lif açısından zengin) gıdalardan karbonhidratları tercih etmelisiniz. 

     İyi besin değerine sahip karbonhidrat bakımından zengin besinler başlıca şunlardır:

    •  Tahıl ürünleri (tercihen tam tahıl - pirinç, makarna, ekmekler, tahıllar vb.)
    •  Sebzeler ve meyveler
    •  Süt ve bazı süt ürünleri
    •  Baklagiller (nohut, mercimek vb.)

    Bu kategorilerden çeşitli yiyecekler bu nedenle menünüzde düzenli olarak görünmelidir.

     Rafine şekerler, diğer karbonhidratları, proteinleri ve yağları içeren dengeli bir öğünün parçası olarak ara sıra ve ölçülü olarak tüketilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bir öğünün parçası olarak alındığında şekerin kan şekeri üzerindeki etkisi daha az olacaktır.

     Tip 2 diyabet hastası veya her öğünde önceden belirlenmiş miktarda karbonhidrat içeren bir diyet planı olan kişiler için, rafine şekerler tüketildiğinde, genellikle yutulan diğer karbonhidratlı yiyeceklerin yerine geçmelidir. Toplam karbonhidrat miktarı günden güne yaklaşık aynı kalmalıdır.

     Karbonhidrat Hesaplaması Nasıl Olur?

     İki seviyede karbonhidrat sayımı vardır. Diyabetik kişinin tedavi türüne, motivasyon düzeyine ve yöntemi anlama ve uygulama kolaylığına bağlı olarak basitleştirilmiş veya gelişmiş karbonhidrat hesaplama yöntemi kullanılacaktır.

     Basitleştirilmiş yöntem karbonhidratlar hesaplama günün her yemekten ve aperatif için karbonhidrat önceden belirlenmiş bir miktarını gösteren bir beslenme planı ile çalışır. Diyet planınız, bireysel ihtiyaçlarınıza göre bir diyetisyen ya da beslenme uzmanı tarafından geliştirilecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Karbonhidrat alımı, anti-diyabetik ilaçlar veya insülin dozları gibi günden güne aynı kalır. Bu nedenle, tüketilen karbonhidrat miktarını, diyet planınızda belirtilene karşılık gelecek şekilde hesaplamanız gerekecektir.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow