hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kefirin faydaları nelerdir?

    Kefirin faydaları nelerdir
    expand

    Anavatanı Kafkaslar olan kefir fermente bir süt ürünüdür. İnek, keçi, koyun sütü fermente edilerek elde edilir. Kefir görünüm olarak ayrana benzer ve ekşi bir tada sahiptir. Mayalanma süresinin uzunluğuna göre ekşiliği de artmaktadır. Birçok fermente üründe olduğu gibi sindirim sisteminin sağlığı içi önemlidir. Zengin vitamin, mineral ve probiyotik içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve korur. Kefirin faydalarından yararlanmak için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kefir, süt veya şekerli sudan yapılan fermente bir içecektir. Süt kefiri hemen hemen her sütten yapılabilir. Bakteriler sütü fermente eder ve vitaminler, asetat ve laktat gibi bir dizi farklı madde oluşturur. Görünüm olarak ayrana benzer ama içerdiği probiyotikler yoğurttan farklıdır. Kefir, A vitamini, çeşitli B vitaminleri (B1, B2, B6, B12) ile C ve D vitaminleri gibi çok sayıda vitamin içerir; aynı zamanda folik asit ve niasin açısından da zengindir. Aynı zamanda yaşamsal mineraller kalsiyum, demir ve iyot içerir. Kefirde bulunan faydalı probiyotik bakteriler şunlardır: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactococcus lactis ve Leuconostoc türleri. Kefir taneleri bu önemli bakteri ve mayalar için bir yuva sağlar. Kefir taneleri, kefir yapan bakteriler tarafından üretilir. 0,3 cm ile 3,5 cm arasında değişen çeşitli boyutlarda olabilirler. Kefir taneleri, probiyotik içeceğin üretiminde gerekli olan laktik asit bakterileri ve asetik asit üreten bakterileri içermektedir. Renkleri beyaz, beyaz-sarı arasında küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Teknik olarak kefir taneleri probiyotik olarak kabul edilebilir. Ancak kefir tanelerini tüketmek yaygın bir uygulama değildir. Kefirin faydalarından içeceği tüketerek yararlanılabilir.

    Kefir düşük laktoz içeriğine sahiptir. Fermantasyon sonucunda sütün içindeki laktozun çoğu laktik aside dönüştüğü için laktoz intoleransı olanlar da kefir tüketebilirler. Kefir taneleri ayrıca soya sütü, pirinç sütü, fındık sütü ve hindistancevizi sütü gibi süt ikamelerinin yanı sıra şekerli su, meyve suyu gibi şekerli sıvıları da fermente edebilir. Kefirin faydaları nelerdir? Araştırmalar kefirin düzenli tüketildiğinde (genellikle 2-4 hafta boyunca her gün) sağlığa faydalı olabileceğini göstermektedir. Kefir sağlığa sadece sindirim sistemi için değil bağışıklık sistemi için de fayda sağlar. Kefir bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık risklerini azaltmaktadır. Vücuttaki bazı mikroorganizmaların ve patojen bakterilerinin olumsuz etkilerini azaltır. Kefir, bağırsak florasını dengede tutar ve sağlıklı kalmasını sağlar. Kefir probiyotik bir besindir. Probiyotik besinler vücut için faydalı bakteriler içerirler. Kefirde bulunan bakteriler bağırsak florasını geliştirip besinlerin daha iyi emilmesini, kabızlık problemini gidererek sağlıklı dışkılamayı sağlar. A, B, K, D vitaminleri, iyot, kalsiyum ve magnezyum gibi birçok besin maddesi içerir. Bunlar cilt, kemikler, dişler, kaslar, sinirler ve tiroid bezi için önemlidir. Kalsiyum ve magnezyum içeriğiyle menopoz öncesi ve sonrasında kemik kaybını engeller. Kan basıncını düzenler ve antienflamatuvar ( iltihap önleyici) etkiye sahiptir. Kefir içeriğindeki triptofan sayesinde sinir sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olur. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etki sağlamaktadır. Kefir nasıl yapılır? Kefir hazır alınabileceği evde de rahatlıkla yapılabilir. Çiğ süt kullanılıyorsa, fermantasyon sürecini olumsuz etkileyebileceği için sütün mutlaka 100 derecede 10-15 dakika kaynatılması gerekmektedir. Çiğ süt yerine günlük pastörize süt de kullanılabilir. Genel olarak, kefir ile çalışırken en önemli öncelik hijyendir. Kefirin tadı kullanılan sütün türüne, fermantasyon süresine göre değişebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 litre oda sıcaklığına getirilen sütün içine 4-5 gram (1 adet ceviz büyüklüğünde) canlı kefir mayası tahta bir kaşıkla yavaşça eklenir. Cam kavanozdaki sütün ağzı sıkıca kapatılır ve mayalanmaya bırakılır. Mayalanma işlemi 12 ile 48 saat arasında değişmektedir. Kefir ne kadar mayalanırsa kıvamı o kadar yoğun olmaktadır. Kefir kesilmiş süt kıvamına gelince hazır hale gelmiş demektir. Kefir buzdolabında 3 haftaya kadar bekleyebilir. Hazır hale gelmiş kefirin içindeki mayalar tekrar kullanılabilmektedir. Kefir mayaları metal ile temas etmemelidir. Bu sebeple kefir mayalarını cam ya da plastik kaplarda saklamak gerekmektedir. Kefir tanelerini tekrar kullanana kadar su ya da süt konulmuş bir kap içinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kefir taneleri çok uzun süre dayanamayacağı için kısa süreler içinde kullanılmaları gerekmektedir. Kefirin içinde ne bulunur? Kefir ayran görünümünde fermente bir süt içeceğidir. Sütün kefir taneleri tarafından mayalanması ile yapılır. 1 su bardağı ( 200 ml ) kefirde; 104 kalori, 5-6 gram protein, 6-7 gram karbonhidrat ve 6-7 gram yağ vardır. Kefirde, sindirim sistemi için çok faydalı probiyotiklerin yanında A, B1, B2, B6, B12, C ve D vitaminleri bulunmaktadır. Kalsiyum, demir ve iyot içeren kefir ayrıca folik asit ve niasin açısından da zengindir. Kimler kefir kullanamaz? Süt ürünlerine alerjisi olanlar kefir tüketiminden kaçınmalıdır. 1 yaşın altındaki bebekler inek sütü ürünleri tüketemediği için kefir tüketimi önerilmez. 1-6 yaş grubu çocuk beslenmesi uzman tavsiyesiyle oluşturulmalıdır. Bu yaş grubunda kefir tüketimi için bir doktora danışılmasında fayda vardır. Kefir ne kadar tüketilmeli? Kefirin düzenli tüketildiğinde sağlık için faydalı olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kefir tüketimine dair bir sınırlama olmamakla birlikte yetişkin bir insan gün içinde 1 su bardağı kefir tüketebilir. Günlük alınması gereken kalsiyum, protein ve probiyotik desteği açısından 1 su bardağı kefir yeterli olacaktır. Kefir ara öğün olarak ya da yemeklerle birlikte içilebilir. Yüksek kalori, yağ kolesterol ve karbonhidrat içermesi açısından çok fazla tüketilmesi kilo yapmaya neden olabilir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları olanların kefiri doktorlarına danışarak tüketmeleri gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    KEFİRİN ZARARLARI NELERDİR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kefir yan etkisi çok az olan bir içecektir. Kefir ilk içilmeye başlandığında kabızlık ve karın ağrılarına neden olabilir. Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarda ya da durumlarda kefir tüketilmeden önce doktora danışılmalıdır.

     

    KEFİRİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

    Kefir zengin vitamin ve mineral içeriğiyle cilt, saç ve tırnak sağlığını da desteklemektedir. Düzenli tüketildiğinde cilt ve saçlar daha parlak ve canlı görünür. Tırnaklar güçlenerek daha sağlıklı uzar. Su kefiri nedir? Su kefiri, laktoz intoleransı olan, vegan olan veya paleo gibi sütsüz bir diyet uygulayan kişiler için uygundur. Su kefir taneleri farklı bir bakteri profiline sahiptir, bu nedenle bir su kefir kültürü başlatmak için süt kefir tanelerini kullanılamaz. Su kefirinin üretimi de aynı esasa dayanır ancak süt yerine su, şeker, kuru incir ve limon kullanılır. Su kefiri türleri arasında hindistancevizi suyu ve meyve suyundan yapılanlar bulunur, ancak sadece şeker eklenmiş sudan da yapılabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow