Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Keten Tohumu Yağı Az Bilinen Faydaları

Keten tohumu, Asya ve Mısır'da çok eski dönemlerden bu yana yetiştirilmiş bitki türlerinden birisidir. Hindistan'da ortaya çıkan alternatif tıp alanında sıklıkla tercih edilen bitkinin, sağlık açısından faydaları olduğu belirtiliyor. Lif ve antioksidan içeriği fazla olan keten tohumun, insan vücudunu koruyucu etkileri vardır.
Keten Tohumu Nedir?
Keten tohumu, insan sağlığı için en önemli fonksiyonel gıdalardan biridir. Fonksiyonel gıda, temel vücut besin ögelerini karşılamakla birlikte, fizyolojik zindelik sağlayabilir. Kişinin metabolizmasını geliştirip, hastalıklara karşı dirençli olmasına destek olur.
Mavi renklerde çiçek açan keten tohumun otalama boyu, 30 ile 100 santim arasında değişir. Keten tohumu ise 5 milimetre büyüklüğünde olup, yumurta biçimindedir. Kokusuz olan tohumlar, yağlı ve lezzetlidirler.
Kendir tohumuyla sıklıkla karıştırılır ancak birbirlerinden farklıdırlar. Amerikan bilim araştırmaları, keten tohumunun kansere karşı önleyici etkileri olduğuna dair bilgiler ortaya atılmıştır.
Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?
Keten tohumu, birçok bitkiye göre antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Antioksidan, bitkinin kişiyi kansere karşı korumasına destek olur. Serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlarlar. Keten tohumunun içerisinde antioksidan besinlerin yanı sora, farklı birçok sağlık koruyucu madde bulunmaktadır.
Keten tohumu omega-3 denen yağlar içerir. Bu yağların kansere karşı fayda sağladığı araştırmalarca belirtilmiştir. Bunun yanı sıra içerisindeki antioksidanlar, serbest radikal çoğalmasına izin vermez. Keten tohumu, tümörlerin büyüyüp başka alanlara yayılmasına engelleyici özellikler gösterir. Yapılan araştırmalara göre keten tohumunun, meme kanseri riskini azalttığı gözlemlenmiştir.
Keten tohumunun kalp rahatsızlığı ve kolesterol karşıtı olduğu bilim insanları tarafından belirtilmiştir. Kolesterol düşürücü olan keten tohumu, kan akışının daha sağlıklı olmasına destek olur. Bu sayede, kalp hastalıklarına karşı koruma görevi üstlenir.
Eklem ağrıları, insanların önemli şikayetleri arasındadır. Keten tohumu, eklem arası iltihaplanma sorunlarında yardımcı görev görür. Ağrıların minimum seviyeye düşürülmesine destek olur.
Kan şekerini düzenleyici görev görür. Tip 1 diyabet önleyici olan keten tohumu, tip 2 diyabet hastalığının gelişim evresini önleyici görev görebilir.
Keten Tohumu Neye İyi Gelir?
Keten tohumunun bilim araştırmalarına konu olduğu bilinenler arasındadır. Vücuda sağladığı faydalar nedeniyle, bilimsel çalışmalarda yer verilen keten tohumunun, insan sağlığın iyi geldiği birçok durum mevcut.
Kabızlığı Önleyebilir
Keten tohumu, normal tavsiye edilen düzeylerde tüketildiğinde, kabızlığı önleyici etki gösterebilir. Birçok bilim insanına göre kabızlık önleyebilme özelliği olan keten tohumunun, sindirimi genel olarak iyileştirme konusunda faydalı olduğu belirtilir.
Radyasyonu Engelleyebilir
Keten tohumu üzerinde yapılan bazı araştırmalar, radyasyonu önleyici bazı etkilerinin olduğunu gösterir. Radyasyon yayan televizyon, telefon, bilgisayar ve benzeri elektronik ürünleri olduğu çağda bunun önemli fayda olduğu belirtiliyor.
İltihabı Bitirici
Keten tohumunun, vücuttaki iltihabı hızlıca bitirme etkileri olduğu uzmanlar tarafından belirtilir. Bu yönde etkileri henüz araştırma aşamasındadır.
Keten Tohumu Az Bilinen Faydaları
Keten tohumunun, herkes tarafından bilinen faydalarının yanı sıra, pek az insanca bilinen faydaları da bulunuyor. Bu faydalar vücuda oldukça yararlı olabiliyor.
Keten tohumunun çok az bilinen faydalarından biri, astıma karşı etkileyici görevi olmasıdır. Keten tohumu, solunum sistemi rahatsızlıklarında kullanılabiliyor.
Metabolizma rahatsızlıklarında keten tohumu kullanılabiliyor.
Ayrıca kansızlık problemlerinde, keten tohumu kullanılarak fayda sağlanması mümkün olabiliyor.
Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?
Keten tohumunun nasıl kullanıldığı, merak edilenler arasında yer alır. Keten tohumu genellikle, toz, yağ, tablet, kapsül ve un formlarında sıklıkla tüketilir. İnsanlar arasında genellikle, diyabet, kalp hastalıkları, kabızlığı ve yüksek kolesterolü kontrol etmek için tüketilir. Keten tohumunu özellikle pişirilecek yemeklerde tüketmemek gerekir. Bunun yerine;
Yoğurtla karıştırarak tüketilebilir.
Salatalara ekleyerek tüketilebilir.
Kahvaltılık gevreklerin içerisine eklenerek tüketilebilir.
Uzmanların belirttikleri şekilde tüketilmeleri oldukça önemlidir. Aksi durumlarda bünyede çeşitli terslikler veya istenmeyen durumlar oluşabilir.
Keten Tohumu Yan Etkileri
Keten tohumu bazı durumlarda tüketilmemelidir. Tüketim öncesinde doktorlara başvurmak gerekir. Sağlık açısından fayda sağlayan keten tohumunun zarar vermesi istenmiyorsa, mutlaka uzmanlara başvurulmalıdır.
Kolesterol düşüren ilaçlar kullananların keten tohumu tüketmeleri önerilmez.
Kan sulandıran ilaçların tüketmemeleri gerekir.
Rahim kanseri veya meme kanseri bulunan kişiler ile hamile, emziren kadınlar tüketmemelidir.
Keten tohumuna alerjik reaksiyon gösterenler ve hassas bünyeye sahip olanlar tüketmemelidir.
Keten tohumu aşırı olarak tüketildiğinde, en belirgin yan etkisi ishal yapıcı özelliğidir. İshal sorunuyla karşılaşılırsa mutlaka uzmanlara danışılmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocuklar Tehlikede: Merdiven Altı Ürünlerde Zehirlenme ve Ağır Metal Riski
D vitamini eksikliği kanser riskini artırıyor! D vitamini eksikliğine iyi gelen öneriler
Aşılanmayan çocuklar risk oluşturuyor!
Uzmanı uyardı, yanlış beden algısı ölüme götürebiliyor
6 ayda 2 kez aort damarı yırtıldı: 8,5 saatlik ameliyatla sağlığına kavuştu