hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kpa Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Kpa Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

    Kpa Aşısı Nedir Ne Zaman Yapılmalı Kpa Aşısının Yan Etkisi Var Mı
    expand

    Sağlık Bakanlığı, bebek ölümlerini azaltmak için koruyucu tedavi yöntemlerine ağırlık vermiştir. Konjuge Pnömokok Aşısı olarak bilinen KPA aşısı, aşı takvimine alınmıştır. KPA aşısı, zatürre ve menenjit gibi hastalıkları önleyen etkili aşılar arasında yer almaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya çapında zatürre (pnömoni) yüzünden yılda ortalama 4 milyon çocuk hayatını kaybetmektedir. Türkiye'de yılda yaklaşık 250 çocuk pnömokoka bağlı olarak menenjit geçirmektedir. 

     KPA Aşısı Nedir? 

    KPA aşısının açılımı Konjuge Pnömokok Aşısı olarak İngilizceden çevrilmiştir. KPA aşısı yetişkinleri, çocukları ve bebekleri Streptococcus Pneumaniae bakterisinin sebep olduğu hastalıklara karşı korunmak için üretilen ve uygulanan bir aşı türüdür.

    Konjüge Pnömokok Aşısı yani kısa ve yaygın bilinen adı ile KPA aşısı, ölü bakteri aşısıdır. Yaşa göre bacak ya da koldan kas içine enjeksiyon ile KPA aşısı uygulanmaktadır. Aşının daha önceki dozlarına karşı ağır bir alerjik reaksiyon geçirenlere uygulanmamalıdır. 

     KPA Aşısı Ne Zaman Yapılmalı? 

    Pnömokok aşısı 2, 4, 6 ve 12. aylarda birer doz olarak uygulanmaktadır. İki yaş altı çocukların bu süreyi kaçırmaları halinde ise farklı uygulamalar yapılmaktadır. Ülkemizde tüm aşılar, özel ve devlet hastanesi farkı olmaksızın ücretsiz vurulmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konjuge Pnömokok Aşısı, PCV 13 olarak ifade edilmektedir. PCV 13, rutin olarak 2, 4, 6 ve 12-15 aylık çocuklara yapılmaktadır. Bununla birlikte bir takım sağlık problemleri olan 2 ila 64 yaş aralığındaki kişiler ve 65 yaş ile üstü tüm yetişkinler için tavsiye edilen bir aşıdır. 

     KPA Aşısının Yan Etkisi Var mı?

     Aşılarında herhangi bir ilaç gibi reaksiyona ve yan etkilere sebep olabilme riski bulunmaktadır. Bu etkiler çoğunlukla hafif dereceli olup kendiliğinden kaybolmaktadır. Nadiren de olsa ciddi reaksiyonlar görülmesi de mümkün olabilmektedir. KPA aşısı, PCV13'ten sonra karşılaşılan problemler, yaş ile serinin kaçıncı dozu olduğuna bağlı olarak da değişiklik göstermektedir. Çocuklarda görülen en yaygın sorunlar şöyledir: 

     - Yaklaşık yarısında enjeksiyondan sonra uyku hali 

     - Geçici bir iştahsızlık

     - Enjeksiyonun yapıldığı yerde kızarıklık ya da hassasiyet

     - Enjeksiyonun yapıldığı yerde şişlik 

     - Hafif ateş

     - Mızmızlık ya da huysuzluk görülmesi 

    Yetişkinlerde enjeksiyonun yapıldığı yerde kızarıklık, ağrı ve şişlik görülebilmektedir. Bu yan etkilere bazen yorgunluk, hafif ateş, baş ağrısı, titreme veya kas ağrısı eşlik edebildiği gibi bağımsız olarak da bu belirtiler görülebilmektedir. PVC 13 ve inaktif grip aşıları aynı anda uygulandığı zaman küçük çocuklarda ateş kaynaklı nöbet riski artabilmektedir. Beklenmeyen belirtiler görüldüğünde hiç vakit kaybedilmeden uzman bir doktora mutlaka danışılmalıdır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Herhangi bir aşı sonrasında karşılaşılabilecek sorunlar arasında bayılma riski de bulunmaktadır. Bazı insanlar, bazen aşı dahil çeşitli tıbbi işlemlerden sonra bayılabilmektedir. Yaklaşık olarak 15 dakika süresince uzanma ya da oturma, bayılma ve düşüşün sebep olduğu yaralanmaları engellemeye yardımcı olabilmektedir. Baş dönmesi, kulak çınlaması ve görme değişiklikleri ihmal edilmemeli ve sağlık görevlilerine iletilmelidir. Bazı büyük çocuklarda ve erişkin kişilerde enjeksiyon sonrası rutinde görülenden daha şiddetli ve uzun süren omuz ağrıları görülebilmektedir. Bu durum nadiren ortaya çıksa da dikkate alınmalıdır. 

     Neden KPA Aşısı Olunmalı? 

    Aşılama sayesinde hem çocuklar hem de yetişkinler pnömokok hastalığından korunabilmektedir. Pnömokok hastalığına yakın temas yolu ile kişiden kişiye yayılabilen bakteriler sebep olmaktadır. Kulak enfeksiyonları, akciğerler (zatürre), kan (bakteriyemi), beyin ve omurilik zarları (menenjit) dokularında ciddi enfeksiyonlara yol açabilmektedir. KPA aşısı, bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmakta, vücudun bağışıklık kazanmasını sağlamaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pnömokok Hastalığı Bakımından Yüksek Risk Altında Olanlar 

     Herkes pnömokok hastalığına yakalanma riski altında olup bu hastalığa yakalanabilmektedir. Bununla birlikte bazı insanlar, diğerlerine nazaran pnömokok hastalığına yakalanma bakımından daha yüksek bir risk altındadır. Bu kişiler; 2 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaş ve üstü yetişkinler, bazı tıbbi durumları olanlar ve sigara içenler olarak sayılabilir. Bu kişiler, en yüksek risk grubunu oluşturmaktadırlar. 

     Aşı Sonrası Ciddi Reaksiyonlar Görülebilir mi? 

     Herhangi bir ilaç ciddi bir alerjik reaksiyona sebep olabilir. Aşı sonrasında ortaya çıkan bu tür reaksiyonların yaklaşık olarak bir milyon dozda bir olduğu tahmin edilmekte olup aşılama sonrası birkaç dakika ile birkaç saat içerisinde meydana gelebilmektedir. Herhangi bir ilaç gibi bir aşının da ciddi bir tıbbi hasar ya da ölüme sebep olma durumu çok düşük bir ihtimal olmakla birlikte vardır. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow