Kreatinin Nedir, Kaç Olmalıdır? Kreatinin Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?
Sağlıklı olabilmek için bazı değerlerin de yerinde olması gerekir. Özellikle kreatin, kasta enerji kaynağı olarak görev yapar. Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü sonucunda bazı durumlar ortaya çıkar. Kreatin, kan dolaşımı yolu ile böbreklere taşınmaktadır. Sonrasında böbrekler tarafından filtrelenen kreatin idrar yolu ile dışarı atılmaktadır.
Kreatinin Nedir?
Kreatinin vücutta bulunan kasta enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Erkeklerde daha büyük bir iskelet kitlesi olduğu için kadınlardan daha yüksek kreatinin seviyesine sahiplerdir. Kısaca kreatinin kas metabolizmasında üretilen kimyasal bir atık molekülü olarak bilinmektedir. Kaslarda enerji üretimi için kreatinin çok önemli bir yere sahiptir.
Kreatinin Kaç Olmalıdır?
Kandaki kreatinin seviyelerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Normal bir vücutta kandaki normal kreatinin seviyesi yetişkin olan erkeklerde desilitre başına kreatinin seviyesi (dL) başına 0.6 İLE 1.2 miligram olması beklenir. Yetişkin kadınlarda ise bu oran desilitre başına 0.5 ile 1.1 miligramdır.
Kreatinin Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?
Kreatinin seviyesinin yüksekliği ve ya düşüklüğü çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kandaki kreatinin yüksekliği meydana geldiğinde böbrekte bir sorun olduğu anlaşılır. Kişilerdeki böbrek yetmezliği durumunda kandaki kreatinin seviyesi yükselebilir. Kandaki kreatinin seviyesi ne kadar yüksek ise böbrek fonksiyonları da o kadar bozulmuş olur. Bu durumda kişide cilt kuruluğu, yüksek tansiyon, halsizlik ve iştahsızlık olabilir. Kandaki kreatinin seviyelerinin normalden daha düşük olması klinik olarak önemli değildir. Ancak kreatinin düşüklüğünün altında yatan durumlar iyice incelenmelidir.
Yüksek Kreatinin Belirtileri Nelerdir?
Kanda yüksek kreatinin seviyesi olmasının bazı belirtileri bulunur. Kişide bulantı ve kusma ortaya çıkabilir. Aynı zamanda iştahsızlık, halsizlik ve yorgunluk da yüksek kreatin belirtileri arasında yer almaktadır. Vücudundaki kreatinin seviyesi yükselen kişilerin ellerinde, ayaklarında şişlik, su toplaması ve ödem de oluşabilir. Ayrıca bilinç değişiklikleri yaşanırken idrar miktarında artış ve ya azalış olabilir.
Kreatinin Düşüklüğüne Neler Neden Olur?
Bazı durumlarda kreatinin düşüklüğü oluşabilir. Kreatinin düşük olmasının nedenlerinden birisi aşırı su kaybı olarak ortaya çıkar. Özellikle hamilelik dönemi, bazı ilaçların kullanımı da buna neden olabilir. Kas hastalıkları ve ya karaciğer rahatsızlıkları da kreatin düşüklüğüne neden olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
GRİP, NEZLE VE SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİNİ BIÇAK GİBİ KESİYOR! Boğaz ağrısı, öksürük, ateş kabusunuz olmasın: ‘Günde 1-2 kaşık yetiyor’
KIRMIZI ALTIN AVI BAŞLADI! Kilosu 200 TL! 'Bağışıklığı güçlendiriyor, kan şekerini dengeliyor'
İBN-İ SİNA'NIN ASIRLIK REÇETESİ! Siyah nokta, akne ve sivilceleri silip süpürüyor! 'MERMER GİBİ CİLDİN SIRRI!'
Bebeklerin gelişimi için en iyi besin kaynağı: ‘Anne sütü’
Gözlerde ‘Kuruluk’ tehdidi: “Çocuklarda bile salgınlar gibi görmekteyiz”