hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban Bayramı'nda doğru beslenme nasıl olmalı?

    Kurban Bayramında doğru beslenme nasıl olmalı
    expand

    Diyetisyen Gülçin Işık, Kurban Bayramı’nda sağlığın bozulmaması ve kilo alımının önlenmesi için önemli tavsiyelerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenebilmek için birkaç püf noktasına dikkat etmeniz gerekir. Kurban Bayramı sebebiyle sabah, öğle ve akşam et yiyerek beslenirseniz, hem sağlık açısından risk oluşturmuş olursunuz hem de kilo almaya meyilli hale gelirsiniz.

    Et; yağsız yerleri ayrılmış olsa dahi, doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Bu nedenle tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir.

    Yumurta tüketimine dikkat!

    Kahvaltılarda kavurma yermek isterseniz, yumurtayı bir süre ihmal edebilirsiniz. Böylece kolesterol ve yağ içeriğini dengeleyebilirsiniz. Bunun yanında mutlaka sebzelerle lif içeriğini ve antioksidan içeriğini dengelemeye çalışın.

    Gün içerisinde bol su tüketin

    Özellikle tatillerde suyu ihmal etme gibi durumlar çok sık karşılaştığımız hatalardan bir tanesi. O yüzden de en az 2 litre su içmeye çalışın.

    Asitli içeceklerden uzak durun!

    Asitli içecekler yerine soda, maden suyu, soğuk kahve, komposto gibi içecekler kullanabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğünlerde nelere dikkat edilmelidir?

    Öğle yemeklerini ana yemek kadar yüksek kalorili olmayacak şekilde planlamaya çalışın. Sebze ağırlıklı olmasına özen gösterebilirsiniz. Eğer misafirlikteyseniz; kendinize porsiyonları küçültülmüş bir tabak hazırlayabilirsiniz.

    Akşamları et tüketirken porsiyonlarınızı küçültmeye çalışın. Yanında mutlaka zeytinyağlı sebze yemekleriyle renklendirme yaparak düzenleme yapın. Salata sofralarınızın vazgeçilmezi olsun.

    Ara öğünlerde kuru yemişler yerine, meyve veya süt ürünleri tercih etmeye çalışın. Özellikle yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeriği yüksek besinleri tüketebilirsiniz.

    Mutlaka hareket edin!

    Eğer tatildeyseniz yüzebilir, yürüyüş yapabilirsiniz. Evde pilates, yoga, dans gibi fiziksel aktivitesi olan sporları tercih edebilirsiniz.
    Kurban Bayramı’nda et tüketimi fazla olacağından şerbetli tatlılardan uzak durmaya çalışın. Bunun yerine sütlü, meyveli tatlıları tercih etmeye çalışın.
    Özellikle kalp hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, şeker gibi hastalığı olan bireyler sakatatlardan uzak durmalıdırlar.
    Et eğer mangalda pişirilecekse çok kızartılmamalıdır. Kömürleşen etlerde kanser riski daha fazla olacaktır. Kendi yağında kısıt ateşte normal-iyi pişmiş şekilde tercih edilebilir.
    Kesilen hayvan etlerini en az 24 saat bekletmeye özen göstermelisiniz. Dinlendirilmemiş etlerde hem sindirim problemleri, hem de bakteri riski daha yüksek olmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow