hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban Bayramı’nda kilo almanıza neden olacak hatalara dikkat!

    Kurban Bayramı’nda kilo almanıza neden olacak hatalara dikkat
    expand

    Kurban Bayramı, sevdiklerimizle bir araya gelip mutlu anılar biriktirdiğimiz özel bir zaman. Ancak bayram coşkusunun yanı sıra kilo alımı endişesi de peşimizi bırakmıyor. Diyetisyen Gülçin Işık, Kurban Bayramı'nda kilo almanıza neden olacak bazı hatalara dikkat çekiyor. Sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü konusunda önemli ipuçlarıyla, bayram boyunca formunuzu korumanız için size rehberlik ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Börekler, tatlılar, kızartmalar, şerbetli tatlılar, kavurmalar… Bayram geldiğinde beslenme düzeni tamamen değişiyor. Bu durum da hastalıkları tetikleyebiliyor. Uzun vadede ya da kısa vadede şeker, kalp, tansiyon, mide bağırsak sorunları yaratabiliyor. Peki, biz sağlıklı bir bayram geçirmek için ne yapmalıyız?

    1) Aşırı yemek

    Kurban etini aşırı tüketmek, tatlıları, hamur işlerini fazla kaçırmak hem sağlık sorunu yaşamanıza yol açar, hem de kilo almanıza neden olur. O nedenle, bu dönemde sınırsız yemek yerine, daha kontrollü olmaya çalışın. İkramlıkları yemeyip, gerçekten yemek istediğinizi porsiyon kontrolünde tüketmeye çalışın. İkramlık olarak uzatılan şeker, çikolataları yemek yerine, yalnızca tatlıdan alarak daha kontrollü olmanız veya et tüketimini sabah-akşam yapmak yerine sadece tek öğünde tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. Gün içinde sürekli tüketecekseniz porsiyonu bölmek de yerinde olacaktır.

    2) Aşırı çay ve kahve tüketmek

    Bayramda adettendir, her gidilen yerde çay, kahve tüketilir. Özellikle sık ziyaret yapacaksanız ya da size gelen çok olacaksa çay/kahve tüketimini kontrollü yapmaya çalışın. Aşırı kafein alımı, uykusuzluk, anksiyete, çarpıntı gibi şikayetlere neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3) Su içmemek

    Çalışma düzeninde, belirlediğimiz saatlerde, belirlediğimiz miktarda su içme disiplini kazanabiliyoruz. Ancak tatillerde bu durum ikinci planda kalabiliyor. Kalorisi yüksek beslenmede sıvı ihtiyacının daha fazla olduğunu unutmayın. Bu nedenle de günlük su tüketimini düşürmemeye çalışın. 2 litre suyu altına düşmeyin ki vücut susuz kalmasın ve sorun yaşamayalım. Susuzluk; baş ağrısı, kabızlık, şeker yüksekliği, tansiyon gibi rahatsızlıkları beraberinde getirir. Ayrıca bu dönemde gazlı içeceklerden kaçınmalısınız. Onun yerine ayran, kefir, soda gibi sıvı içeceklere yönelmeye çalışın.

    4) Sebzeyi ihmal etmek

    Kurban Bayramı’nda et tüketimini aşırıya kaçırmak, sebzeleri ihmal etmenize neden olabiliyor. Dengeli beslenebilmek için sebze tüketimini bu dönemde ihmal etmeyin. Bu durum hem bağırsak düzeninizi kontrol etmenizi sağlar hem de uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Unutmayın ki et tüketimi yoğun olduğunda bağırsaklardaki yararlı-zararlı bakteri dengesi bozulur. Bu durumu tersine çevirecek besin öğesi sebzelerdir.

    5) Bayramda hareketsiz kalmak

    Normalde belirli bir rutinde hareket ediyorken, spor yapıyorken, bayramda tamamen hareketsiz kalmak size hem kilo aldırır, hem de sağlığınızı tehdit eder. Yüksek kalorili besinler kolesterol

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    seviyelerini ve şeker düzeyini artırırken, egzersiz bunu düşürmeye yardımcı olur. Bu nedenle yürüyüşleri aksatmamak ya da bayram rutininize eklemek sizin için avantajı olacaktır.

    6) Etleri yüksek ısıda pişirmek

    Etlerin yüksek ısıda ve uzun süre pişirilmesi içerisinde kanserojen madde birikimine neden olmaktadır. Ayrıca içindeki vitaminler, protein yapısı zarar görebilmektedir. Yanlış pişirme yöntemi besinin kalitesini düşürmekte hatta zararlı hale getirebilmektedir. Bu nedenle kızartmalar yerine haşlama, ızgara, fırın ya da sote gibi pişirme yöntemlerini tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Hatta ilave yağlar kullanmak yerine eti kendi yağında pişirmek daha da faydalı olacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow