hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban eti nasıl saklanmalı? Eğer daha küçük parçalara bölünürse...

    Kurban eti nasıl saklanmalı Eğer daha küçük parçalara bölünürse...
    expand

    Prof. Dr. Ömer Çetin, Kurban Bayramı öncesinde kurban etinin kesimi ve saklanması ile ilgili önemli bilgiler verdi. Etin büyük veya küçük olarak saklanmasının bile fark yaratacağını belirten Çetin, hangi şartlarda nasıl saklanması gerektiğini anlattı. Hijyen konusuna da dikkat çekerken kesim işleminde hangi malzemelerin daha sağlıklı olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kesim ve parçalama işlemlerinde kullanılan alet ve malzemelerin paslanmaz çelikten olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çetin, "Temizlik ve hijyen kurallarına özen gösterilmeli, tahta gibi kir ve mikroorganizma tutan malzemeler kullanılmamalıdır. Kullanılan su, içme suyu kalitesinde olmalıdır" diye konuştu.

    Sağlıklı hayvanların hijyen kurallarına uygun olarak veteriner hekim kontrolleri altında kesim yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çetin, "Etlerin uygun koşullarda taşınması, dağıtımı ve tüketilinceye kadar muhafaza edilme şartları gıda güvenliğini ve halk sağlığını etkileyen önemli noktalardır. Doğru muhafaza yöntemlerinin kullanılması, kurban etlerinin uzun süre saklanabilmesine olanak sağlamaktadır" dedi.

    Kesim sonrasında bekletilmeden parçalara ayrılan kurban etlerinin üst üste gelmeyecek şekilde dizilerek soğuk muhafaza altında dinlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çetin, "Özellikle kesim sonrasında sıcaklıkları yüksek olan etlerin kapalı kaplarda veya poşetlerde ortam sıcaklığında bekletilmeden soğuk dolaplara alınması ve soğuk havanın etlere direkt temas etmesi sağlanmalıdır. Bu sayede etlerde bakteriyel üreme riskinin ve renkte kararma/koyulaşmanın önüne geçmek mümkün olabilmektedir" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözlerine devam eden Prof. Dr. Çetin, "Buzdolabı koşullarında soğutulan etler muhafaza sürecinde küçük parçalar halinde saklanacaksa, hijyenik ve sağlam buzdolabı poşetleri veya kapalı kaplarda saklanması kolaylık sağlamaktadır. Etin dayanma süresi, kesim hijyeni ve muhafaza koşullarının yanı sıra et parçasının büyüklüğüne göre de değişebilmektedir. Büyük parçalar halindeki etler 5-6 gün buzdolabında muhafaza edilebilirken, kuşbaşı ve kıyma şeklindeki etler aynı koşullarda en fazla 1-3 gün saklanabilmektedir" ifadelerini kullandı.

    "Kesim sonrasında soğuk zincir altında dinlendirilen kurban etlerinin uygun şekilde dondurulması, etlerin -18°C'de 3-5 ay süreyle saklanabilmesine imkân sağlamaktadır" diyen Prof. Dr. Çetin, "Özellikle pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin arasına pişirme kâğıdı yerleştirerek ürünlerin yapışmadan muhafazası mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda, her seferinde gerekli miktarda et çözündürülerek, kalan etler derin dondurucuda bırakılabilmektedir. Bu sayede etlere çözündürüldükten sonra tekrar dondurma işlemi uygulanmamaktadır. Çünkü çözdürme ve geri dondurma işlemleri üründeki mikroorganizma yükünün artışına sebep olarak gıda zehirlenme riskini arttırabilmektedir. Ayrıca, donmuş etlerin çözdürülmesi oda sıcaklığı yerine buzdolabı koşullarında gerçekleştirilmelidir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow