Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Kan Kanseri Belirtileri Nelerdir, Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lösemi, kemik iliğindeki kötü huylu hücrelerin aşırı büyümesi ile karakterize edilen bir kan kanseri türüdür. Hastalık çocuklarda, genç yetişkinlerde ve 60 yaşından itibaren daha yaygındır. Lösemi, kanın bir kanser şeklidir. Kemik iliğinde ve kandaki genç hücrelerin çoğalmasıyla kendini gösterir.
Bunlar genellikle henüz nasıl yapılacağını bilmeyen genç, olgunlaşmamış hücrelerdir. Normalde olgunlaşıp yetişkin hale gelmeleri, normal kırmızı kan hücrelerine, trombositlere ve beyaz kan hücrelerine farklılaşarak oksijen taşınmasını, pıhtılaşmayı sağlamaları gerekir.
Lösemi (Kan Kanseri) Nedir?
Hastalık her yaşta ortaya çıkabilir ancak iki tepe noktası vardır; çocukluk döneminde ve 60 yaşından sonradır. Anormal hücrelerin olgunluk derecesine ve moleküler anormalliklere bağlı olarak çeşitli lösemi türleri vardır. Akut lösemi çok hızlı ilerler ve komplikasyonları çok çabuk tehlikeli olabilir.
Bu, hastanın hızlı bir şekilde hastaneye kaldırılmasını gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Yalnızca yetişkinlerde görülen kronik lösemi gibi başka lösemi türleri de vardır. Bu durumda, kötü huylu hücreler genellikle iyi farklılaşır ve semptomlar daha az gürültülü olarak geç ortaya çıkar.
Lösemi, lösemik hücrenin farklılaşma blokaj düzeyine bağlı olarak miyeloid (veya miyeloblastik) veya lenfoid (lenfoblastik) olarak adlandırılır. Bunlar çok farklı iki lösemi türüdür. Çocuklarda lösemilerin çoğu lenfoblastik tiptedir, yetişkinlerde ise lösemiler esas olarak miyeloblastiktir.
Kan Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Lösemiye, kök hücreler adı verilen kemik iliğindeki hücreleri bozan genetik anormallikler neden
olur. Bu hücreler normalde gerekli işlevleri yerine getirmesi gereken kan hücrelerinin kaynağıdır. Bu genetik anormallikler, kök hücrenin büyümesini ve olgun kan hücreleri oluşturmasını engeller.
Lösemiye ilk evresinde ateş, tekrarlayan enfeksiyonlar (zatürre, bronşit, antibiyotiklere rağmen inatçı boğaz ağrısı vb.), anemiye bağlı yorgunluk, kilo kaybı eşlik eder. Kan pıhtılaşması ağrıdığı için morarma veya anormal kanama meydana gelebilir. Hastalar lenf düğümleri, cilt hasarı ve hatta beyin hasarı ile ortaya çıkabilir.
Tanı, lösemi tipine bağlı olarak, beyaz kan hücrelerinin sayısında bir azalma veya artış, kırmızı kan hücreleri ve trombositlerde bir düşüş gösteren tam kan sayımı, CBC yapılarak yapılır. Kemik iliği testi (miyelogram), kemik iliğindeki hücreleri test ederek tanıyı ve löseminin türünü doğrulayabilir. Bu hücreler lokal anestezi altında sternumdan kemiğinden alınır. Lösemi hücrelerinin genetik ve moleküler analizi, lösemi tipini ve prognozunu daha iyi belirleyebilir.
Kan Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tanı konulduktan sonra hasta, kan hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir bölümde hızla hastaneye kaldırılır. Tedavi sonrasında normal beyaz kan hücrelerinin yeniden ortaya çıkmasını beklerken, herhangi bir enfeksiyondan kaçınmak için hastaneye yatış yapılır.
Daha sonra intravenöz olarak bir kemoterapi uygulanır. Kemik iliğinde ve kanda çoğalan genç ve hastalıklı hücreleri yok etmeyi amaçlar. Bu tedavi daha sonra bir kemik iliği nakli ile birleştirilebilir. Tedavinin yokluğunda, akut löseminin seyri hızla ölümcüldür.
Lösemi Neden Olur?
Lösemi dahil olmak üzere vücuda yayılan tüm kanser türlerinin (kötü huylu formlar) genetik anormalliklerden (mutasyonlar) kaynaklandığı düşünülmektedir. Lösemide anormallik kemik iliğinin kök hücrelerinde hasara neden olur. Bu özel hücreler, kandaki diğer tüm hücrelerin yapılmasına yardımcı olur. Daha sonra, herhangi bir kısıtlama olmaksızın hücrelerin düzensiz büyümesi olur.
Hastalığın ilerleme hızı ve değişmiş beyaz kan hücrelerine neden olan hücre tipleri, farklı lösemi formlarının ayırt edilmesini mümkün kılar. Bu nedenle, akut lösemiler aniden ortaya çıkar ve kronik formlar daha yavaş evrimleşirken (birkaç yıl) hızla ilerler. Etkilenen beyaz kan hücrelerinin türüne bağlı olarak, polimorfonükleer hücrelere neden olan hücreleri etkileyen lenfositlere, miyeloid lösemilere neden olan kök hücreleri içeren lenfoid lösemiyi ayırt edebiliriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Her Kadının Bilmesi Gereken Güzellik Sırrı! DOĞAL BOTOKS ETKİSİ: Kırışıklıkları Ütü Gibi Açıyor, Leke Ve Sivilce İzlerini Azaltıyor
Doktor uyardı: "Rahim ağzı yaraları doğurganlığı olumsuz etkileyebilir"
Grip ya da Covid-19'la karıştırılıyor! Bebeklerin yaklaşık yüzde 90'ını etkiliyor! Ailelere ciddi uyarı
AĞIZ SAĞLIĞI VE BEYİN HASTALIKLARI İLİŞKİSİ: "Diş ve diş eti hastalıkları Alzheimer riskini artırabilir"
Araştırmacılar kalpte ‘mini beyin’ keşfetti: ‘yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir’