Makrodaktili hastalığı nedir, belirtileri neler? Makrodaktili hastalığı tedavisi var mı?
Doğuştan 'Makrodaktili' (el veya ayak parmaklarının bir veya birkaçının büyük olması) hastalığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Müge Anlı ile Tatlı Sert programında gündem olan Makrodaktili hastalığının ne olduğu ve semptomları merak ediliyor. Peki, Makrodaktili hastalığı nedir, belirtileri neler? Makrodaktili hastalığı tedavisi var mı? İşte hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenler.
Müge Anlı ile Tatlı Sert programında gündem olan Makrodaktili hastalığı araştırma konusu olmaya devam ediyor. Nadir görülen hastalıklar arasında yer alan bu rahatsızlığın doğuştan geldiği biliniyor ancak hangi genlerde meydana gelen mutasyonlar sonucu oluştuğu tespit edilememiştir. Bu hastalığın ilk belirtileri arasında sadece bir veya birkaç parmağın diğerlerinden abartılı büyümesi olarak gözlemlenir. Makrodaktiliden genellikle en çok etkilenen parmak, işaret parmağıdır. Sonrasında ise orta parmak ve başparmak gelir. Onlarda sonra ise yüzük parmağı ve küçük parmak etkilenir. Birden fazla parmağın aynı anda makrodaktili olması ihtimali, tek bir parmağın olmasından 2-3 kat daha fazladır.
MAKRODAKTİLİ NEDİR, NEDEN OLUR?
Makrodaktili, altta yatan kemik ve yumuşak dokunun aşırı büyümesi nedeniyle bebeğin parmaklarının veya parmaklarının anormal derecede büyük olduğu nadir bir durumdur. Durum doğuştandır, nedeni bilinmemektedir. Makrodaktili ellerde ayaktan daha sık rastlanır. Çoğu zaman, yalnızca bir el veya bir ayak etkilenir, ancak genellikle o el veya ayağın üzerinde birden fazla parmak etkilenir. Makrodaktili, iki parmağın veya parmağın birbirine kaynaşması (syndactyly) şartıyla eşzamanlı olarak bir arada bulunabilir. İyi huylu bir durum olmasına rağmen, makrodaktili size ve çocuğunuza kozmetik açıdan rahatsız edici görünebilir.
MAKRODAKTİLİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Makrodaktili anomalisinde bir veya daha fazla parmak diğerlerinden çok daha büyük olur. Çoğu kişide büyük olan parmaklar el veya ayağın geri kalanıyla aynı oranda büyür. İlerleyici türde olduğunda ise, etkilenen parmaklar elin veya ayağın geri kalanından daha hızlı büyür. Etkilenen parmaklar genellikle etkilenmemiş parmakların uzunluk ve genişliğinin yaklaşık bir buçuk katı olacaktır. Fakat ilerleyici ise, etkilenen parmaklar oldukça büyük hale gelebilir.
MAKRODAKTİLİ TANI VE TEDAVİ
Büyük parmaklılık türünü onaylamak ve hangi dokuların etkilendiğini belirlemek için çocuğunuzun röntgen veya MR gibi testleri istenebilir. Tedavinin amacı, etkilenen parmakların veya ayak parmaklarının mümkün olduğu kadar çalışmasına yardımcı olmaktır. Bazen, hafif durumlarda, yalnızca gözlem veya değiştirilmiş bir ayakkabıya ihtiyaç duyulur. Çoğu durumda, büyük parmaklılık cerrahi ile düzeltilir. Çoğunlukla, ameliyat karmaşıktır, çoklu prosedürler ve uzun vadeli planlama gerektirir.
Yapılan ameliyatlar arasında ,çocuğun etkilenme durumuna göre, kısaltma, yumuşak dokularda inceltme veya ray ampütasyonu dediğimiz tarak kemiğiyle birlikte kısmi ampütasyonlardır. Amaç fonksiyonel ve kozmetik düzelmeyi sağlayıp, el veya ayak parmaklarının işlevsel bütünlüğünü korumak ve çocuğun sosyal çevresinde, arkadaşları arasında utanmaması için normale yakın bir el veya ayak elde etmektir. Tedavi tek seansta bitmeyebilir, bir kaç seans yenilenebilir, ailelerin sabırlı olması gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
JAPONLARIN GENÇLİK SIRRI! Cildin elastikiyetini artırarak kırışıklıkların azalmasını sağlıyor! 'Yiyen 100 yaşını görüyor'
Eyyvah Eyvah'ın Hüseyin Badem'i Ata Demirer'in zayıflama sırrı! Ameliyatsız 30 kilo verdi, meğer her gün bunu yapıyormuş!
Türkiye’de her 10 bebekten 1’i erken doğuyor
Meme kanseri riskini azalttığı ortaya çıktı! Beslenmede bu kurala dikkat
Gribe karşı en doğal ve en etkili ilaç! Hızlı iyileşmenin sırrı bu vitaminde! Uzman isim bol bol tüketin dedi