Midenizi güçlendirmek için bunları yapın
Mide ağrısı, mide ekşimesi, mide yanması... Hangimiz hayatımızın bir döneminde bu sıkıntıları yaşamadık ki... Üstelik midemizle ilgili yaşadığımız sıkıntılar genel sağlık durumumuzu da olumsuz etkiledi. Peki, beslenme şeklimizi değiştirerek midemizi güçlendirmek mümkün mü?
İşte Uzman Diyetisyen Yeşim Temel Özcan'dan mide sağlığını korumak için alınması gereken 7 önlem.
1-Her yemekten önce elma sirkesi için
Her yemekten önce mümkünse 1 ya da 2 yemek kaşığı elma sirkesi içilmeli. Fermente elma sirkesi mide yanmasını giderip azalan mide enzimini yerine koyar. Aynı zamanda doğal bir dezenfektan olduğu için besinlerle alınan bakterileri de yok eder.
2-Kırmızı pancar mide asidini dengeliyor
Haşlanmış ya da fermente edilmiş kırmızı pancar, mide asidi olan betain Hcl için en iyi kaynaktır. Kırmızı pancar, safra asitlerini de uyaracağından kabızlığa çok iyi gelir. Hatta haşlanmış pancarı elma sirkesiyle birlikte tüketmek de fermente edemeyenler için çok kısa ve net çözümdür.
3-Yemek öncesi ve yemek boyunca su içmeyin
Yemeğe 15 dakika kala su tüketimini sonlandırın. Yemek boyunca ve yemekten 1 saat sonrasına kadar su içmeyin. Düşük mide asidi hazmı zorlarken onun, su ya da diğer sıvılar tarafından seyreltilmesi, hazmı daha da zorlaştırır.
4-Lokmalarınızı 8-9 kez çiğneyin
Lokmalar mutlaka iyice çiğnenmeli, her lokma için bu sayı 8-9 kez olmalı. İyice çiğnenen besinlerin sindirimi kolaylaşır ve beyin, tokluk hissini daha çabuk kavrar.
5-Akşam çiğ salata tüketmeyin
Akşam öğününde salata tüketilmemeli. Çiğ sebze ve meyvelerin hazmı zor olur. Bu sebeple daha çabuk sindirilebilen buharda pişirilmiş sebze, zeytinyağlı sebze, avokado ya da fermente sebzeler tercih edilmeli.
6-Lahana turşusu suyu tüketin
Ev yapımı fermente gıdalar sindirime yardımcı olan, bağırsak florasını güçlendiren ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren önemli probiyotik besinlerdendir. Evde fermente edilmiş lahana turşusu suyu aynı sirke kullanımındaki gibi yemekten önce 1 ya da 2 yemek kaşığı içilebilir.
7-Hamur işi ve mayalı ürünleri azaltın
Beslenme düzeninde hamur işi ve mayalı karbonhidrat grubu azaltılmalı, protein içeren besinler daha çok tüketilmeli.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BEYNİMİZ NASIL YAŞLANIYOR? İşte 'KÖTÜ BEYİNSEL YAŞLANMA'nın tepeden tırnağa getirdiği hastalıklar...
1 TANESİ 600 KALORİ! Gazlı içecekle tüketilince kiloları katlıyor! Yedikçe vücudu yağlandıran o besine dikkat
Haftada 4 adetten fazla tüketmeyin! Meğer kolesterolü tavan yaptırıyormuş
Öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam... Bu belirtilere dikkat! Kanser sinyali olabilir
BRONŞİT BELİRTİLERİ! Kış aylarında çocuklarda bronşit vakalarına dikkat! Bronşite iyi gelen yöntemler